Gondos megmunkálás, kiegyensúlyozott gazdaság

Vass Zoltán – Kapcsolható eszközök, erőgép, beruházás megvalósítása, Horgos

A horgosi Vass Zoltán a szőlő- és gyümölcstermesztés terén veszi nagy hasznát a több eszköznek, gépnek, amelyet a Prosperitati Alapítvány pályázatai segítségével tudott megvásárolni. Az ügyes és ambiciózus gazda készséggel mesélt, mutatta be tevékenységét:

  • Mit termeszt és milyen módon segítik a megpályázott eszközök a gazdaságát?

Az első pályázati körben egy permetezőgéppel és egy mulcsozó géppel sikerült fejleszteni a gazdaságunkat. A permetezőgép nagyon funkcionális, jól bevált, hiszen lényegesen kevesebb vízzel tudunk azóta permetezni. Természetesen a növényvédő szert azt bele kell tenni, de nem kell oda-vissza forogni, állandóan és töltögetni sem. Most szinte fele vagy harmad annyi vízzel le tudjuk fedni az egységnyi területet. Ez időben és az oda-vissza utat számolva nagyon jelentős megtakarítás. Nem számítva azt, hogy az új szórófejek, az új technológia az sokkal modernebb, sokkal szebben porlaszt. Ezáltal a növényvédelmünk az sokkal jobb lett.

Jelenleg leginkább a szőlőtermesztés az, ami viszi a gazdaságot, abból mintegy 2 hektárnyi területet művelünk. Amellett van egy erős holdnyi szilva és meggyes, továbbá néhány holdnyi szántóföldi növénytermesztés is, de inkább a gyümölcs- és szőlőtermesztés az, ami fontos, amelyre nagyobb figyelmet fordítunk.

Éppen ezért a mulcsozónak is nagyobb szerepe van, hiszen azóta nem kell a gallyat gyűjteni, ami már nyűg volt, nem beszélve arról, hogy manapság már nehéz találni megfelelő embert, idénymunkást, aki tavasszal, amikor munkacsúcs van, hajlandó lenne ebben segíteni.

Mindamellett a mulcsozót még arra is nagyon jól ki tudtuk használni, hogy az utóbbi időben már ősszel bevetjük a szőlősök és a gyümölcsösök sorközeit és szinte egész júniusig csak mulcsozással műveljük a talajt. Ezen a módon és ezzel az eszközzel sokkal jobb kondíciót tudunk elérni a növényeink számára. Olyan területen élünk, ahol legkésőbb május végén, június elején muszáj feltörni a talajt, szükséges tárcsázni, hiszen nincs elég csapadékunk, ahhoz, hogy a növényzet megmaradjon. Viszont ezzel a zöldtrágya képzéssel elősegítjük, hogy később kevesebb műtrágya-adagot kelljen kiszórnunk.

  • Úgy tudom, a Prosperitatinak köszönhetően egyik nagy álmuk is megvalósult…

Valóban, nagy álmunk volt, hogy lecseréljük a harmincéves erőgépünket. Nagyon hálásak vagyunk az Alapítványnak, hogy ez sikerülhetett, új traktort vehettünk. Továbbá még egy talajmarót is sikerült megpályázni, megnyerni.

  • Milyen egyéb terveik vannak a gazdaság fejlesztését illetően?

Szerencsére a szőlő, a gyümölcs iránt változatlanul nagy a kereslet, könnyen tudjuk értékesíteni terményeinket. Igyekszünk minél több lehetőséget megragadni és amennyiben alkalom adódik rá, szeretnénk további bővítéseket eszközölni- hallottuk Vass Zoltántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon