Topolya Európa térképén

„A sport, különösen a labdarúgás Közép-Európa közös nyelve. Akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt”-ezekkel a szavakkal adta át Orbán Viktor a vajdasági Topolyán a TSC Labdarúgó Akadémiáját 2018-ban.

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormány, a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A magyar kormányfő akkor elmondta és kihangsúlyozta, hogy a topolyai beruházás csak a kezdete egy hosszú fejlesztési tervnek, sok vajdasági fiatal sportolási lehetőségeinek megteremtése, megszervezése vár még rájuk.

Akkor még nem lehetett előre sejteni sem, hogy nem egész két év elteltével már egy sikertörténetről lehet beszámolni. A topolyai labdarúgó klub történelmi sikere a múlt hét közepén dőlt el, amikor is a szerb kupa elődöntőjében a Vojvodina együttese 1:0-ra legyőzte a Cukaricki csapatát. A belgrádi székhelyű csapat volt még az egyetlen, aki egy esetleges kupagyőzelemmel elvehette volna a lehetőséget a TSC csapata elől, hogy a bajnokságban megszerzett negyedik helyével se jusson ki az európai porondra. A rajtjuk is mesébe illő volt, a szerb labdarúgó-bajnokság 96 éves történetében soha olyan jól nem kezdett még újonc együttes a legmagasabb osztályban, mint a Topolyai Sport Club a 2019–2020-as idényben.

A TSC hét forduló alatt öt győzelmet és két döntetlent jegyzett, s a szerbiai labdarúgás statisztikájával foglalkozók is kiderítették, hogy 1923 óta ilyen eredményes rajtra nem volt példa. Már ezen adatok miatt is minden tisztelet megilleti a TSC csapatát.

Kezdetben a magyar kormány rengeteg támadást és negatív kritikát kapott, miszerint ismét eltékozolt milliókat költ az amúgy is reménytelennek tartott labdarúgásra, azon belül is egy határon túli város, nevezetesen Topolya labdarúgócsapatára. Hangzatos kritikákat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy bár többségében magyarok lakta város labdarúgó klubjáról van szó, a csapatban azonban csak elvétve lehet találni magyar ajkú játékosokat.

Ezen negatív visszhangok kiváltói megfeledkeztek arról a tényről, hogy a topolyai csapat körüli fejlesztésnek, illetve magának az Akadémia működésének milyen pozitív hozadékai vannak és lesznek a későbbiekben.

A vajdasági magyarok számára a foci mindig is egyfajta elégtétel volt, egy közös nevező, amely összetartotta a közösséget. Az Akadémia létrejötte pedig egy olyan professzionális és minőségi infrastruktúrát és fejlődési lehetőséget biztosít, amely motiválja a fiatalokat, s célt látnak maguk előtt, amiért érdemes keményen dolgozniuk és küzdeniük. Tudják azt, hogy minőségi, elsőosztályú képzésben részesülnek, és minden adott egy későbbi sikeres karrier megvalósításához.

A fiatalabb generációk is láthatják, hogy van egy működőképes rendszer, és a labdarúgás is tovább népszerűsödhet a körükben.

A TSC egyelőre Zentán, a népkerti Városi Stadionban játssza hazai mérkőzéseit, mivel Topolyán új stadion épül. A tervek szerint az építkezés jövő októberben fejeződik be, s a négyezer férőhelyes stadionnak fűthető lesz a pályája. Addig is a szurkolóik, illetve a környező városok és faluk labdarúgást szerető rétege élvezheti a szurkolást, amelyet mostmár egy első osztályú klubnak tehetnek meg.

A topolyai kis csapat eredményeire és menetelésére természetesen felkapta mindenki a fejét, a szerb csapatok és annak szurkolói nehezen viselték a semmiből előlépett, komoly ellenfél szerepében tetszelgő kékmezes alakulat sikerességét, ám idővel a közvélemény is elismerte, hogy egy jó játékerőt képviselő, felkészült csapatot üdvözölhet az első ligában.

 A már eddig is elért hatalmas sikert pedig e hétvégén, vasárnap sikerült még tovább fokozniuk, amikor is 2:1-re sikerült diadalmaskodniuk a nagy multú Crvena Zvezda csapatával szemben, egyszersmind keretbe foglalva az amúgy is sikeres szezonukat.

Mindezek után hatalmas gratuláció illeti az edzői stáb és személyzet munkáját és a csapat teljesítményét. Bizakodjunk, hogy ez a sikertörténet még nem ért véget, a TSC csapata sikeresen méretteti meg magát az Európa Liga selejtezőkörében. A későbbiekben pedig tovább szurkolhatunk nekik az európai nagycsapatok ellen.

Az ellenfelek pedig kénytelenek lesznek rákeresni a topolyai futballklubra, ezáltal Vajdaságra.

Hajrá TSC!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon