NEMZETI VÁGTA

Hétvégén immár 13. alkalommal rendezték meg a Hősök terén a Nemzeti Vágtát, a magyar tradíciókra épülő lovas versenyt. A Nemzeti Vágta abból a célból lett életre hívva, hogy ápolják a magyar nemzeti hagyományokat, kapcsolatokat teremtsen a magyarországi és a határon túli települések és lovasai között. Magyarország történelme folyamán mindig is lovas nemzet volt, ez a verseny pedig méltóképp igyekszik ezt újra kihangsúlyozni és bemutatni. Az évek alatt a Nemzeti Vágta beépült a magyar emberek tudatába, a magyar kulturális és sportélet jelképévé, meghatározó részévé vált, évről évre egyre többen keresték fel a helyszínt.

A Nemzeti Vágta Európa legnagyobb amatőr lovas versenye, amelynek összdíjazása meghaladja a 11 millió forintot. Minden évben 72 lovas, az országos és határon túli előfutamok győztesei mérik össze tudásukat az egyedülálló pályán Budapest szívében. A pályán a futamok között lovas ügyességi és hagyományőrző programok szórakoztatják a közönséget, így többek között magasugratók, fogatosok, trükklovasok, lovas íjászok és huszárok produkcióját élvezhetik a nézők a lelátókról. Az Andrássy út erre a hétvégére Vágta Korzóvá válik, ahol a versenyző települések, régiók, tájegységek mutatkoznak be.

Az idei évben viszont a Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága hosszas mérlegelés és egyeztetés után úgy döntött, hogy a korábbi évektől eltérően az idén kissé rendhagyó módon zárt kapuk között szervezik meg a 13. Nemzeti Vágtát a kialakult koronavírus járványhelyzetre való tekintettel. A Vágta szervezői számára eddig is a versenyzők, a közönség és a lovak egészségének védelme volt a legfontosabb szempont, ez most a koronavírus-járvány okozta helyzetben hatványozottan kiemelt szempont volt. A professzionális televízióközvetítésnek köszönhetően a nézők nem maradtak le semmiről és ugyanúgy élvezhették a verseny izgalmait.

 

A koronavírus miatt az idei előfutamok száma is megváltozott, a megszokott 16 helyett 8 hazai településen rendeztek válogatót. Minden helyszínről az első négy helyezett település indulhatott a budapesti döntőbe, az elővágta rendezői pedig további két települést küldhettek a Hősök terére.

 

A szombati előfutamok során a vajdasági lovasok közül Gulyàs Szabolcs Zenta képviseletében a 10. előfutamban a 2. helyen kvalifikàlta magàt a vasárnapi döntőbe, Ördög Alen pedig Porva szìneiben egy rajt-cél győzelemmel mutatkozott be az idei versenyen a 13. előfutamban. A 4. előfutamot a Nemzeti Vágta első vajdasági nyertese Nagy Arnold nyerte meg Temerinből, aki a tavalyi évben duplázni tudott, idén pedig arra készült hogy harmadszor is diadalmaskodjon.

Vasárnap folytatódott a verseny a középfutamokkal, amelyek közül a 4.-ben Nagy Arnold szerezte meg az első helyet, Gulyás Szabolcs végzett a második helyen, míg az 5. futamban Ördög Alen diadalmaskodott, így mindhároman bizakodva várhatták a döntőt.

 

A Nemzeti Vágta döntőinek közvetítése vasárnap 15 órakor vette kezdetét. Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke a döntők előtti vele készített inrejúban elmondta hogy pont egy olyan rendezvény, mint a vágta, amely a bátor magyar huszárságra épül, az nem futamodhat meg még egy olyan világjárványtól sem, mint a koronavírus járvány. Kiemelte, hogy hatalmas hangsúlyt fektettek az egészségügyi biztonságra, és ezért a háttérben minden másként működött, mint a korábbiakban. A közönség hiányát a lovasok és a lovasok is megérezték, ugyanúgy mint más sportágak sportolói, azonban a középfutamok alatt is látható volt, hogy azok a lovak, amelyek már korábban is jártak a pályán, átérzik a verseny hangulatát. Érdekességként elmondta, hogy a legnagyobb érdeklődés a kishuszárvágtára volt, és mostmár azon gondolkodnak, hogy jövőre a kishuszár vágta létszámát megnövelik. 

A döntők közül először a kishuszár vágtára került sor, amelyen pónikkal versenyeztek a gyerekek. Az első helyet Cseténynek Vörös Tamara szerezte meg Nárcissz nevü hét éves lovával, aki az első kör után még hátrányban volt, ám végül magabiztosan nyert. Nyilatkozatában elmondta, hogy másodszor indult a kishuszárvágtán, és másodszor nyert, szóval elégedett volt, ám hozzátette, hogy mások nem tudják elképzelni azt, milyen nagy felkészülés előz meg egy ilyen versenyt.

A következő versenyszám a Kincsem plusz fogatvágta döntője volt. Az első helyet Makoviczki Richárd szerezte meg ottlakai ménesével. Szerinte hatalmas élmény volt megnyerni ezt a versenyt, de előtte nem számított kimondottan a győzelemre. Elmondta, hogy egy normális versennyel ellentétben a Nemzeti Vágta plusz felkészülést igényel, és külön örült neki, hogy a lovai szerencsére nem fáradtak el, és bírták a tempót a végéig.

A fogathajtó versenyt a nemzetközi futam döntője követte. A kiegyenlített mezőny kiélezett küzdelmet hozott, ami Petar Pozar Jr. szlovén lovas és Kris nevű lovának sikerével zárult, amihez nagyban hozzájárult hogy a mexikói lovas elszámolta magát, és egy körrel a vége előtt ünnepeltette magát. Mint ahogy a bemondó is humorosan megjegyezte, az ilyen történések is hozzátartoznak a Nemzeti Vágtához.

A délután derekán érkezett el a fő versenyszám, a Nemzeti Vágta döntője, amely a Vágta történetének egyik legszorosabb csatáját hozta. Egy sikertelen első rajt után jöhetett a második rajt és a verseny, amelyben ha kis különbséggel is de Földes Bence és lova vezetett majdnem egészen a végéig, ám az utolsó fél körben Porva színeiben Ördög Alen és Ricardo lovasa nagyot küzdve ledolgozta hátrányát és sikerült megnyernie a döntőt. A második helyet Földes Bence szerezte meg Galaxy nevű lovával, míg a harmadik helyezett Nagy Arnold lett Fantázia nevű lovával, ami azt jelenti hogy nem sikerült a triplázás, de a rossz rajtja után nagyot küzdött.

Elismerés illetti a Nemzeti Vágta szervezőit, hogy egy ilyen nehéz, pandémiás időszakban is meg tudták szervezni az eseményt, amely kiélezett, izgalmas versenyeket hozott, a nyertesek pedig egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon