Lefelé folyik a Tisza

A néphagyomány és annak éltetése jelenlegi helyzetünkben is ad megoldási lehetőséget, vagy ha nem is, akkor kapaszkodót a mindennapokban, hogy minőségesen, méltóságteljesen tudjuk élni, megélni napjainkat. A Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ (MOK), gondoskodik, hogy a civil és művelődési tevékenységekkel foglalkozó szervezetek a pandémia idején is feltöltődjenek és szakmailag megerősödjenek. A huszonharmadik Hagyományaink Ünnepe megszervezése folyt és folyik az intézmény berkein belül. Nem is olyan egyszerű a szervezés a mai világban, mert az előre tervezett rendezvényeket folyamatosan át kell szervezni, vagy ha lehetőség nyílik rá, akkor át lehet helyezni az online térbe.

A MOK által szervezett 23. Hagyományaink ünnepe, folyamatosan átszervezés és újratervezés alatt áll, mert hiszem és tudom, hogy kiváló szakemberek szinte mindennap tartják a kapcsolatot a művelődési egyesületekkel, azok képviselőivel, valamint a felkészítőkkel, koreográfusokkal és művészeti vezetőkkel. Ebben a helyzetben is igyekeznek és a szó legmagasztosabb értelmében, meg is valósítják a művelődési élet támogatását és éltetését.

A március végén megszervezett szakmai nap a „Lefelé folyik a Tisza, nem folyik az többé vissza…” címet viselte. A szakmai nap nagy eleinkre is emlékezés, Bodor Anikó népzenekutató születésének 80., Burány Béla néprajzkutató, szociológus és közéleti író születésének és Tripolszky Géza néprajzkutató születésének 95. évfordulója jegyében zajlott. 

Valóban olyan programot állítottak össze, mely a hagyományokkal foglalkozó művelődési és civil szervezetek hasznára tudják fordítani és nem csak Zenta község területén, hanem tágabb értelemben, mert az online szakmai tanácskozásra más községek civil vezetői, koreográfusai és szervezői is bekapcsolódtak.  A néptánccal Siketáncz Szilveszter foglalkozott, aki Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere. A néptánccsoport vezetőknek adott tanácsokat és segítséget. A népzenei csoportoknak Németh István népzenekutató tartott online előadást Budapestről a dalok válogatásáról, megjelenítéséről és a népdalkincs tovább éltetéséről.  A népmesemondók sem maradtak előadás nélkül, a felkészítőket és magukat a mesemondókat Toldi István Mesefa díjas mesemondó adott ötleteket, és segített a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyre való felkészülésben.

Az előadások végét pedig Dr. Bárány Ildikó zárta, aki szegedi muzeológus. Az virtuális térben tartott előadása a viseletekről és a színpadi megjelenésről szólt, melyet illusztrált is.

Valóban tartalmas szakmai nap áll mögöttünk, köszönve a MOK munkatársainak és vezetésének, akik sem időt, sem energiát nem sajnáltak, hogy megszervezzék ezt a tartalmas napot.  Méltón lehetünk büszkék rájuk. A Hagyományaink Ünnepe a Magyar Nemezeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar regionális rendezvénye. Függetlenül a jelenlegi helyezettől, méltóan emlékeztek meg és szervezték meg ezt a rendezvényt.

Feltöltődve, szakmailag utat mutatva készülhetünk az idei, nem kevés kihívásokkal előttünk álló 2021-es évre.

Egyszerűen és a szavak bölcsességével mondhatjuk, Köszönjük! és várjuk a folytatást.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon