Bognár Nóra sikerei

II. rész

visithusrb.com

Nóra a továbbiakban beszámol arról is, hogy az eredménye önmagában is egyedülálló, ugyanis a férfiak mezőnyében sem volt senki, aki gyorsabban mászott volna. Kitért arra is, hogy ez egy kortól független sport, ha valaki érez magában késztetést és érdeklődést a sportmászás iránt, akkor bármikor kipróbálhatja, csakis elhatározás kérdése. Úgy érzi ez a sport volt az, ami segített megismernie önmagát és fejlesztette a személyiségét, folyamatosan új egyéni célokat tűz ki maga elé, ami segít fenntartani a motivációt. Véleménye szerint ahhoz hogy valaki sikeressé váljon csak rendszeres edzés és kitartás kell.

  • Milyen érzés volt, hogy nemcsak a saját nemeddel kellett versenyezned, hanem a férfi versenyzőkkel is meg kellett küzdened?

Igazából a versenyek 99%-ban a női kategóriában versenyzem.

Az utolsó versenyemen azonban ki lett hangsúlyozva, hogy a férfiak eredményeit is felülmúltam, ami annyit jelent, hogy mindenki közül a leggyorsabb időt másztam a gyorsasági alágban. Egyes szabályok szerint ilyenkor egyesíteni kell a két kategóriát, itt viszont külön lett csoportosítva.

  • Hány éves korig lehet ezt a sportot űzni?

Az, hogy hány éves kortól hány éves korig lehet űzni a sportmászást, nincs meghatározva. Szerbiában sajnos ritkán látni közép- illetve idős korú embereket ezzel a sporttal foglalkozni, ám külföldön hemzsegnek a mászótermek, illetve a sziklafalak a különböző korosztályú emberektől.

Ez a sport mindenki számára nyitott, kortól függetlenül.

  • Van-e olyan emlékezetes sztori, ami nagyon megmaradt benned, és megosztanál velünk?

Az egyik legemlékezetesebb élményem az volt, amikor idén egy számomra fontos versenyre készültem, de sajnos az edzések alatt egy alagút szindróma jelent meg a kezemben, ahol egy ideg elnyomódott, illetve a vállam megsérült. Mindezt a barátommal együtt diagnosztizáltuk, és állítottuk össze a gyógyterápiát. Ez annyira bevált, hogy a versenyt sikerült megnyernem, ráadásul szemmel látható testtartási javuláshoz is vezetett.

  •  Milyen korábbi eredményeid vannak, amelyekre büszke vagy?

Az utóbbi időben egyre kevésbé a versenyek azok, amelyekre büszke lennék. Persze örülök, hogy sikerült megnyernem az Aggtelek Kupát, az Országos Bajnokságokat, illetve más nemzetközi versenyeimről is jó eredményekkel térhettem haza. Sokkal inkább az egyéni rekordok felállítása okoz örömet, hogy egyre nehezebb és nehezebb utakat tudok megmászni. Ha minden jól alakul, ezek a rekordok egy nap nem csak a saját egyéni rekordjaim lesznek, hanem például világszintűek is.

  • Mit adott neked ez a sport, amit külön kiemelnél?

Minden téren segített valamiben.

Megismerhettem önmagamat, kibontakozott a személyiségem. Egészséges vagyok és erős, amiért nagyon hálás vagyok. A sportmászás a meghatározója az életemnek. Az, hogy folyton célokat hajkurászok, fenntartja az örömöt, a flow érzését, a motivációt és teljes kielégülést ad. Leírhatatlanul jó érzés a tarsolyomban tartani egy megmászott utat, amelyben oly sok munkám volt. Kiskoromban gyűjtögettem köveket, bélyegeket, és millió más dolgot, ám ez mind abbamaradt. A begyűjtött utak számomra sokkal többet érnek, mert ezekben rengeteg szellemi és testi munkám fekszik.

  • Milyen tanácsot adnál annak, aki azt tervezné, hogy megismerkedik a sportmászással?

A recept egyszerű! Ne az első hónap legyen a meghatározó. Sokszor elvész a motiváció a már edzett sportolókban is, és kell egy kis idő, hogy az ember belejöjjön. Mindenhez rendszeres edzés és kitartás szükséges, semmi más!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon