Bognár Nóra sikerei

visithusrb.com

Bognár Nóra Palicson él, 18 éves, tanulmányait a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium végzős tanulójaként fejezi. A szabadkai Spartacus Sport- és Hegymászó Egyesület, illetve a magyarországi Perem Egyesület tagja. Mindezen belül Nóra fő ága a sportmászás, amelyet sziklamászásra és falmászásra lehet felosztani. Elmondható róla, hogy már élsportolóként foglalkozik ezzel a két ágazattal, hiszen sikerült kiérdemelnie az “Érdemes Sportoló” elismerést Szerbiában, amely nemzetközileg is egy elismert titulus, illetve sikerült az Szerb Állami Ösztöndíj kereteibe is bekerülnie az eredményeivel.

Abban a helyzetben vagyok, hogy egy táborban tett látogatásom során ismertem meg őt, és már első benyomásra egy érdeklődő, aktív, céltudatos lány benyomását keltette. Számomra nem okozott meglepetést, hogy így évek múltán már egyre komolyabb sporteredményekről lehet beszámolni vele kapcsán.

A közelmúltban Rajacon tartották meg az országos bajnokságot gyorsasági mászásban, ahol sikerült első helyezést elérnie. Összességében a fiúk és a nők között is a legjobb eredményt érte el, 23 másodpercet, az utána következő leggyorsabb eredmény már a férfiak között a 24 másodperc volt. E sikere kapcsán kerestem meg őt egy rövid interjú erejéig.

 

  • Mikor ismerkedtél meg a sportmászással, mi adta az inspirációt, hogy elkezd ezt a sportot?

2010-ben találkoztam először a falmászással, és ez a szerelem az első pillanattól kezdve még a mai napig is tart. Apukám volt, aki felfedezte az egyesületet, és rögtön tudta, hogy ez a nekem való sport. Az inspirációt az adta/adja, hogy ez az univerzális sportág nem csak a versenyre éleződik ki, hanem az egyéni célok kitűzésére, majd azok megvalósítására is remek terepet ad. Ez tartja fenn a konstans örömöt, és elégedettséget az emberben, hogy mindig sikerül valamit letennie az asztalra, és folyamatosan sikerélményekkel gazdagodik.

  • Kipróbáltál-e esetleg más sportágat is?

Először gimnasztikára kezdtem el járni, majd azt követte a falmászás és a sziklamászás. Mellette minden sportba belekóstolok, illetve hobbiból még röplabdázok, futok, úszok, jógázok, gimnasztikázok stb. Szerintem minél színesebben sportolok, annál jobb leszek a sportmászásban.

  • Milyen készségek szükségesek szerinted, hogy valaki sikeres sportmászóvá váljon?

Véleményem szerint nem kell semmilyen különösebb készség hozzá, hisz ami szükséges, azt mind itt tanuljuk meg. Persze vannak tehetségesebbek, és vannak olyanok, akik a sok edzés árán jutnak el ugyanarra a szintre. Ez nagyon változó, de igyekszünk minden területet fejleszteni, például a motorikus készségeket, hajlékonyságot, egyensúlyérzéket, statikusságot, dinamikusságot stb. Az a szép ebben a sportban, hogy a teljes testet igényli.

(folytatjuk)

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon