Pénteki böjti halkülönlegesség

 

Még élnek bennem nyárról a dalmát tengerparton begyűjtött élmények, illatok, ízek. A kék tengerparttól jobban csak a halételeket sajnálom a nyaralás végén ott hagyni, hiszen nálunk olyan nehéz finom, friss halat találni. Ma, igaz fagyasztva, de találtam giricét és péntek lévén egy dalmát ebédet készítettem munkatársaimnak a kelebiai plébánián. A piacon van mángold, főtt burgonyával, egy kis paradicsom a tengerparton vásárolt olíva olaj és már is kész a tengerparti ebéd. A Plébános borával, egy jól behűtött Kövidinkával meg egyenesen pazar ízeket varázsoltunk az asztalra.

A halsütés titka, hogy a halat olívaolajjal meglocsoljuk, enyhén sózzuk és kizárólag faparázson sütjük. Ezt Dalmáciában tanultam. Ez így igaz, a faparázs adja meg halnak az igazi ízét.

Burgonyát megfőzöm héjastól, majd megpucolom és negyedekbe töröm, vágom. Ha törjük még jobb, rusztikusabb, gusztusosabb lesz. A szemünknek lesz kívánatosabb. A mángoldot forró vízben leforrázom, pár perc elegendő, majd hideg vízzel hirtelen lehűtöm és összevágom. A burgonyához adom, olíva olajjal meglocsolom, citrom levét adok hozzá és félre teszem, mert ezzel el is készült.

A halt parázson átsütöm, olíva olajjal kenegetem úgy, hogy egy rozmaring ágat mártok az olajba, majd a végén citromkarikákkal, egy szár rozmaring ággal  tálalom. Legjobb hozzá egy vegyes saláta. Paradicsom, paprika, hagyma. Citrom levével, sóval ízesítem és már is kész a finom mediterrán ebéd.

Finom, egészséges és nem lehet elrontani. Ami a legjobb, hogy a hal, igaz fagyasztva, de olcsón nálunk is megvásárolható.

Faparázson édes vizi halakat is süthetünk!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon