A tudás megszerzésének folyamata

Alapjában véve a tudás megszerzése egy folyamat, vagyis folyamatok összesége. Ha nagy szavakkal akarok élni, akkor a tudásunk mibenlétére és természetére vonatkozóan meglehetõsen sok olyan elmélet látott már napvilágot, melyek elsősorban abban különböznek egymástól, hogy az általános értelemben vett tudás más-más nézőpontot emel ki és teszi azt meghatározóvá. E kiemelésből következően - és ezzel párhuzamosan - azt is megállapítják, milyen ismeretek átadása lehet elsődleges jelentőségű, mit és mennyit kell tanítani, valamint milyen magatartási mintát kell a pedagógusnak követnie.

De nem is erről szeretnék beszélni, írni, mert a  tudás személyes és hallgatólagos összetevői tehát a leírható tudással együtt adhatók át, az oktatónak azonban, tevékenységébe,n  figyelnie kell a tanítás nemverbális és tudattalan elemeire is. Ha képes ezt megtenni, úgy rendkívül magas szintű tudást lesz képes átadni tanítványainak. Megfigyelhető, hogy a tudás le nem írható összetevői már a tanulás legalacsonyabb szintjén is jelen vannak, valamint végig központi szerepük lesz abban, hogy az újonnan megszerzett tudást a már meglévőbe integrálják és elrendezzék. A tanítás nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a lényeges szerepet. A tudásanyag puszta elsajátítása nem elég a jövőbeli sikeres cselekvéshez: ehhez arra is szükség van, hogy megtanuljuk kezelni a megszerzett tudást. Ez a folyamat pedig egészen a tudományos élet szintjéig terjed; hiszen a tudomány, a kutatás szabályairól éppúgy nem lehet explicit leírást adni, mint az úszásról.

A Magyar Nemzeti Tanács ebben az évben is megszervezi a felsőoktatási felvételi előkészítő programját. Megfogalmazva azt a segítő, támogatói szándékot, mely arra irányul, hogy segítséget nyújtson azoknak a tanulóknak, akik a felsőoktatási tanulmányaikat itthon, szülőföldjükön képzelik el.

A tanulók 14 tantárgy közül választhatnak: magyar nyelv és irodalom, német nyelv, angol nyelv, alkotmány és állampolgári jogok, szociológia, pszichológia, történelem, földrajz, biológia, matematika, fizika, kémia, közgazdaságtan, számítástechnika és informatika. A felkészítőre a Magyar Nemzeti Tanács diákportálján, a breki.mnt.org.rs oldalon lehet regisztrálni 2020. február 8-ig, az oktatás pedig február 10-én kezdődik.

A lépések egyszerűek:

  • Keresse fel a http://breki.mnt.org.rs honlapot.
  • Válassza az új fiók létrehozása lehetőséget.
  • Adja meg a kért adatokat, majd a regisztráció célja kérdésnél válassza a Felvételi felkészítő lehetőséget.
  • Válasszon legfeljebb 2 tantárgyat.
  • Az adminisztrátor jóváhagyása után máris élhet a portál adta lehetőségekkel.

A tanfolyam első része online történik, a második részben pedig tantermi foglalkozások lesznek (február 22-én, március 14-én, április 4-én és június 13-án). A program egy felvételi felkészítő táborral zárul május 9-én és 10-én Újvidéken, az Európa Kollégiumban.

A háromrészes folyamat segíti a tanulók, a leendő egyetemisták fekészülését, nem csak az egyetemi felvételire, hanem bemutatja azt a közösséget is, melynek nagy valószínűséggel részesei lesznek.

Visszakanyarodva a tanulás folyamatára, mely valóban összetett, a Magyar Nezeti Tanács a felkészítő tanárok, az Európa Kolégium közössen erősítik meg azt a magyar gyökeret, melyre büszkék lehetünk.

Fiataljaink pedig, mindennek köszönhetően, magukba tudják szívni azt a tudáshalmazt, mely a hosszútávú megmaradásunkat biztosítani tudja.

Éljünk a lehetőséggel, bíztassuk egymást, hiszen egy ilyen jól működő rendszernek csak eredményei lehetnek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon