Oktatás online

Lassan három hete beindult az oktatás online, azaz a távoktatás, nem is akármilyen körülmények között és technikai felszereltséggel. A tantestületek kialakították a csoportjaikat. Az osztályfőnökök felvették a kapcsolatot a tanulókkal, az alsóbb osztályokban a szülőkkel is. Az óvodai foglalkozások is megindultak a virtuális térben.

Pedagógusaink folyamatosan tanulnak, fejlesztik tudásukat és ismerik, valamint alkalmazzák a távoktatás módszerét. Megtörténtek az első ellenőrzések, dolgozatok és azok ellenőrzése. Természetesen nem szabad elhallgatni a felmerülő nehézségeket, mert mindenkinek nincs otthon számítógépje, tablettje vagy más technikai felszerelése, ott jelentkeznek különböző nehézségek, melyet az osztályfőnökök igyekeznek megoldani. Ha kell, akkor nyomtatott formában eljuttatják tanulóiknak a feladatokat.

Az oktatási intézmények távoktatásra rendezkedtek be a koronavírus terjedésének fékezésére.

Számtalan Facebook csoportban segítik egymást a tanárok, a pedagógusok és a szülők, a legnagyobbakban több ezren osztják meg a tapasztalataikat, tanácsaikat. Érdemes megjegyezni, hogy a szülők folyamatosan tartják a kapcsolatot egymás között és az információ áramlás szinte akadálytalan.  A felsősök és a gimnazisták esetében egyszerűbb a helyzet: többségében tisztában vannak az online felületek használatával, tudnak írni, olvasni. Hogyan lehet áthidalni a nehézségeket főként az elsősök és az alsósok esetében, akik az alapkészségeket sem sajátították még el. A tanárok fokozottan a szülőkre vannak utalva, a kooperáció nélkül a kisgyerekek esetében esélytelenek lennének.

A tanár-gyerek-szülő viszony sokkal szorosabbá vált: másképp nem is működhet a rendszer, a szülők egy része, ha megteheti, ott ül a gyereke mellett és segít.

Akik nem rendelkeznek stabil internetkapcsolattal vagy megfelelő eszközzel, azokat az iskola próbálja ellátni. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor telefonon vagy sms-ben értesítik a szülőket az aznapi feladatokról. Az első néhány nap döcögősebb volt, folyamatosak voltak az üzenetváltások, de napról-napra egyre olajozottabb a rendszer.

Egyre több tartalom jelenik meg a virtuális térben, amit fel lehet használni a távoktatásban és kisegítőanyagként pedig minőséges és tartalmilag szórakoztató anyagok jelennek meg szinte naponta. 

Íme, néhány link:

Magyar Nemzeti Múzeum- Nonstop Nemzeti Múzeum (segítség az online oktatáshoz) https://mnm.hu/

Nemzeti Táncszínház: http://www.nemzetitancszinhaz.hu/index.php

Aki kultúrára és szórakozásra vágyik a #pecsikulturaliscsatorna, oldalán megtalálhatja amire szüksége van, szórakozás, művészet , színház és zene. A Pécsi Nemzeti Színház, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Harmadik Színház tartalmi kommunikációs együttműködést folytat a krízis alatt.

Természetesen ki kell emelni a Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közös projektjét, mely szinte naponta újabb tartalmakkal, órákkal bővül. Segítséget nyújtva pedagógusnak, szülőnek és nem utolsó sorban a tanulóknak.

Nem egyszerű a feladat, de közösségünk építi a jövőjét és ez a fontos!

A taps a pedagógusoknak és a televízió munkatársainak is jár.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon