Nézz bennünket és tanulj velünk!

A koronavírus-járvány okozta helyzetben is folytatódni kell az oktatásnak.

Nem a megszokott tantermi módon, hanem teljesen új lehetőségeket felkínálva a pedagógusoknak, tanulóknak és a szülőknek is. Elsősorban támogatni kell a családokat, mert szerintem a család és a környezet a kulcsa a sikeres oktatásnak. A pedagógus is tudja ellenőrizni a tanulók jelenlétét, de alapjában véve a szülő az, aki pontosan tudja gyermeke tevékenységét.

A jelenlegi helyzetben természetesen átalakul a család megszokott rendje, itt nem csak a rendkívüli helyzetre és annak következményeire gondolok, hanem a család életének megszervezésére is. Ki kire felügyel, ki megy dolgozni, ki látja el az idősebb családtagokat és megannyi kérdés vetődik fel.

A magyar közösség számára kiemelkedően fontos az oktatási rendszer működtetése.

Most kezd kamatozni az a tudás, amit pedagógusaink az elmúlt években megtanultak különböző továbbképzéseken.

A Magyar Nemzeti Tanács már március 16-án körlevelet intézett az intézményekhez, melyben tájékoztatta az iskolákat az előállt helyzetről, valamint megoldási javaslatokat is adott, ami gondolom, nagy segítséget jelentett a pedagógusoknak.

Az Oktatási és Technológiai Fejlesztési Minisztérium számára pedig már   elküldtük azoknak a tanároknak a névsorát, akik bekapcsolódnak a televízió közreműködésével zajló távoktatásba.  Erre a minisztériumnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak is csak pár napja volt.

A Magyar Nemzeti Tanács már az első napokban felkínálta azokat az oktatási tartalmakat, melyeket a pedagógusok tudnak használni az oktatás területén. Gondolva az oktatás minden csoportjára és tantárgyára.

Fontos kiemelni néhányat:

  • Magyar Elektronikus Könyvtár, mely segít a szépirodalmi művekhez való hozzáféréshez, ami a házi olvasmányok és más irodalmi szövegek elérését segíti. A könyvtárak zárva vannak, a tanulók ezen portálon keresztül hozzájutnak a szükséges tananyaghoz és a különböző tudományos szakirodalomhoz ( http://mek.oszk.hu).
  • Nemzeti Filmarchívum, ami úgy tud beépülni az oktatásba, hogy a filmrészletek által az irodalmi és történelmi tudásukat gazdagítja ( https://filmarchív.hu/hu/gyujtemenyek).
  • Okosdoboz, mely a képességfejlesztést segíti elő, gyakorlással, grafikus feladatsorokkal játékosan (http://www.okosdoboz.hu).
  • A Wordwall pedig a pedagógusoknak nyújt segítséget tananyagaik elkészítésében, segédanyagot készíthetnek, szójátékot, kvízeket. Szórakoztatóvá tehetik a feladatsorokat (http://wordwall.net/hu)

Ezenkívül a tájékoztató anyag tartalmaz még számtalan lehetőséget, mellyel élhetnek a pedagógusaink.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtanak azok, akik vállalva az idő rövidségét, de tudván a feladat fontosságát, kamera elé állnak és órákat tartanak. A Pannon RTV és a Magyar Nemzeti Tanács közös projektje nem csak technikai siker, hanem szakmai is.

A Pannon TV minőségileg és technikailag is magas színvonalú programot készített és készségesen áll a közösség szolgálatára. A Magyar Nemzeti Tanács pedig, lehet mondani, pillanatok alatt megszervezte és lebonyolította - bonyolítja folyamatosan az órák megtartását.

A Pannon RTV honlapján (https://pannonrtv.com/) a Távoktatás címszó alatt folyamatosan megtekinthetők az órák. Köszönet a tanároknak, azoknak, akik leforgatják, vágják, összerakják, mert nagy munka ez!

„Nagy munkát vállal az magára,
Ki most kezébe lantot vesz.”

Petőfi Sándor: XIX.  század költői

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon