Kamaszok nevelése

A nyári szünet javában tart, gyermekeink táborból táborba mennek. Aki nem az pedig otthon, vagy nagyszüleinél tölti el a szabadidejét. Ilyenkor lazulnak a kötelezettségek, tovább tartanak a családi esték, nem kell ágyba bújtatni a gyereket időben és a reggelek sem rohanósak. Azonban érdemes odafigyelni a gyermekeinkre.  

A kamaszkor egyébként is érdekes korszak mind a szülő és mind a környezet számára. A kamaszok ugrásszerűen fejlődésbe kezdenek. Ez nem csak a megnyúló végtagjaikat és testi növekedésüket jelenti, hanem a pszichés változásokat is. Energikussá válnak, dinamikusan élik napjaikat gondolkodásukban az idealisztikus kor jön el. A korszak tele van konfliktusokkal, de ez segíti őket, hogy önálló, magabiztos felnőtté váljanak.  Azt a sztereotípiát is át kell hidalni, hogy a kamasz lázadó, környezetével örökös konfliktusban van és mindegyikük problémás. Alapvető törekvésük a függetlenség, ezt a szülőktől való eltávolodásban fejezik ki leginkább. Egyik pillanatról a másikra veszik észre a szülők a távolságot, még azok is akik gyermekeikkel szorosabb kapcsolatot ápoltak.

Ha probléma adódik, márpedig jelentkezik, akkor érdemes elgondolkodni és a családdal megbeszélni a jelentkező gondokat. Ez a párkapcsolaton is sokat segít, hiszen pontosan megtudjuk a másik fél véleményét, rálátását a helyzetre.

Az első és szerintem a legfontosabb, hogy vegyük észre a folyamatot. Általános szabály nincs, kinél előbb, kinél később indul be a változás. Hajlamosak vagyunk kiegyenlíteni a kamaszkor a szexuális változások közé egyenlőséget tenni. Nekik is meg kell küzdeni a testi változásokkal, megnyúlt végtagok, változó hang és még sorolhatnám az elsődleges és másodlagos nemi jellegek kialakulását. Mentálisan ezt nekik is fel kell dolgozni. Attól, hogy az arc szőrzete kezd serkenni, nem lesz férfi és ha melltartót kell viselni, még nem lesz nő. A legfontosabb, hogy vegyük észre ezeket a jeleket.

A következő lépés mindenféleképpen, hogy értsük is meg amit észrevettünk. Ambivalens a viselkedésük, egyik pillanatban beakarnak olvadni a csapatba, falkába, a másik pillanatban pedig hangsúlyozzák egyéni mivoltukat, hogy egyediek legyenek. Érdekes helyzeteket teremt ez a korszak, mindent elkövetnek, hogy anya, apa nélkül megoldjanak problémákat, de ugyanakkor elvárják, hogy helyettük megoldást a szülők adjanak. Ez azonban újabb konfliktust is idézhet elő. Sokszor a szülők tanácstalanok. Csak a türelem és az indulatok leszorítása jelenthet megoldást, mert másnapra már teljesen más lesz a világképük.

A beszélgetés a harmadik pillére a bizalmi viszonynak. Igaz, nem most kell kezdeni a tabuk nélküli beszélgetést, hiszen, ha eddig nem tettük meg ne most kezdjük el. Mindegyik szülő észreveszi, mikor jön el a beszélgetés ideje, mert saját gyermekét a szülő ismeri legjobban. Még ha nehezen is indul el, akkor is erőltetni kell, mert a látszat néha csal, amikor nem akarja lehetséges, hogy akkor kell legjobban a segítség.

Tisztában vagyok vele, hogy ezek nem egyszerű dolgok, de ha az ember túl van rajta, gondolok itt a kamasz évekre, akkor már könnyebben beszél erről a korról, ami nem jelenti azt, hogy a következő időszak egyszerű.

Az biztos, hogy ha szülők lettünk életünk végéig azok maradunk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon