Politika? Na, ne! Vagy mégis?

Sosem értettem azon személyeket, akik zsigeri késztetést éreznek arra, hogy kritizáló kommentárt írjanak, véleményezzenek egy adott témát a háttérinformációk alaposabb ismerete nélkül.

Természetesen lehet véleményt formálni, elvégre demokráciában élünk. De úgy tapasztaltam magam körül is, hogy egyes embereknek semmi és senki sem jó, ami a politikát illeti. Mielőtt ezt a témát jobban kifejteném, tennék egy rövid kitérőt a ma olyan divatos és sokszor sokat alkalmazott kifejezésre, amely kapcsolódik a témához is. Ez pedig nem más, mint a populizmus.

A minap egy régebbi, ám de annál érdekesebb interjút olvastam, amelyet Tóth Tamás kommunikációkutatóval készítettek a populizmus fogalmáról, valamint meghatározásának nehézségeiről. Elmondása szerint alapvetően politikai eszközként tekintünk rá, olyan stílus, amely egyszerűen fogalmaz és az érzelmekre hat, jellemzően haragra vagy félelemre. De lehet tabudöntögető, esetenként vulgáris is. A legfontosabb eleme viszont az, hogy végtelenül leegyszerűsített, kristálytiszta módon festi fel a kijelölt ellenfél képét, hogy mindenki értse. A populista retorika alapvetően stílusjegyeken alapul, de nem jelenti, hogy azt a politikát is folytatja az illető vagy párt, ha hatalomra jut.

A populizmus kifejezésre az alábbi definíciót találtam: a politikai ideológia egyik ága, latin eredetű szó, jelentése: népszerű. A nép többségi akaratával összhangban tett erőfeszítések - esetlegesen a választók bizalmának megszerzéséért, gyakran kivitelezhetetlen ígéretekkel operáló irányzat.

A populizmus az egyik leggyakrabban használt politikai fogalommá vált az utóbbi években a tudományos életben és a napi politikában egyaránt. A populizmus pontos tartalmának vitatottsága a kutatókat óvatosságra inti a fogalom használata során, ám ennek ellenére a politikusok, újságírók és a közvélemény is szabadon osztja a populista jelzőt mindenféle jelenségre, az esetek elsöprő többségében általuk negatívnak tartott folyamatokat jellemezve.  

Az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Donald Trumppal kapcsolatban nem kétséges, hogy a populizmus XXI. századi nagy menetelését ő indította el; ő volt az, aki 2016-ban valósággal átgázolt a népakarat megfékezésében hagyományosan erős amerikai intézményrendszeren, és mára jelentős mértékben saját képére formálta a republikánus pártot. 

A jelenleg is tetőző Covid-19 pandémia azon két ország esetében a legsúlyosabb, amelyeknek élén populistának mondott vezető áll. Donald Trump és Jair Bolsonaro brazil államfő a járvány kitörésének első heteiben igyekeztek úgy tenni, mintha a járvány nem is létezne, és amelyekért kemény kritikát kaptak. Ezen országok polgárai, pedig igen nagy árat fizetnek ezért, mivel a megbetegedések száma továbbra sem csökken, sőt növekszik. Emiatt mindkét vezető rengeteg támadásnak van kitéve.

Az egyes politikai szakértők szerint Aleksandar Vučić Szerbia, valamint Orbán Viktor Magyarország államfője is populista vezetőnek tekinthető.

Minden ország a saját megítélése szerint hoz rendeleteket és intézkedéseket annak érdekében, hogy megfékezze a járvány terjedését. A jelenlegi járványhelyzetben pedig még inkább kiéleződnek a velük szemben megfogalmazott kritikák, amellett, hogy sokan egyetértenek a kormány intézkedéseivel, amelyeket a válsághelyzet kezelése érdekében hoznak meg.

A magyarországi megbetegedések számai jóval kedvezőbbek, mint Szerbiáé, amely azt eredményezte, hogy a magyar kormány szigorításokat vezetett be a koronavírus-szabályokban, és határkorlátozásokat léptettek életbe. Szerbiában szintén szigorításokat vezettek be, illetve a válságtörzs döntése értelmében az egyes községek önkormányzatai hatáskörébe tartozik a rendkívüli helyzet kihirdetése helyi szinten.

Az ok, amiért e rövid eszmefuttatás során igyekeztem összekapcsolni a populista vezetőket a véleménynyilvánítással, az nem más, mint az a tapasztalat, hogy mindenkinek könnyebb kommentárokkal bombázni egy cikket a névtelenséget és biztonságot nyújtó fotelból egy laptop előtt ülve, sok esetben álnév mögé rejtőzve, egy döntéstől függően megítélni egy politikai vezetőt, minden más politikailag elért eredményét figyelmen kívül hagyva. Legyen az bármely párt vezetője, illetve populista, vagy sem. A jelenlegi bizonytalan helyzetben érthető, hogy mindenki feszültebb, nyugtalanabb, de a negatív, kritizáló hangnem, valamint a széthúzásra sarkalló véleménynyilvánítások nem oldanak meg semmit sem.

  • Egyes személyek nem mentek ki választani, mondván minek, az ő szavazatuktól függetlenül az az eredmény fog születni, amit nem szeretnének. Ha a vajdasági magyarságot képviselő (jelenleg egyedüli) magyar párt a hatalmi párttal ápol együttműködést, akkor ráfogják, hogy elárulta a magyarokat, ha külön utakon járna ellenzéki pártként, és ebből kifolyólag esetleg bármi hátránya lenne a magyarságnak, akkor pedig megszólnák, hogy miért nem törekszik a jobb viszony ápolására.
  • Ha az ország kormánya rendkívüli helyzetet hirdet ki, akkor bezárásról beszélnek, ha semmilyen korlátozó intézkedéseket nem hoznak meg, és engedik a polgároknak, hogy szabadon vegyüljenek, utcára menjenek, akkor azonnal kritikát fogalmaznak meg, miszerint ez hatalmas felelőtlenség, veszélybe sodorják mindenki egészségét.
  • Nem jó az A párt, nem jó a B párt, a C az esetleg jó lenne, azok viszont bojkottot hirdettek az elmúlt választásokon.

És mire volt jó a bojkott?

Ahelyett, hogy konkrét célokat, megvalósítható terveket vázoltak volna, egyedüli kampányszlogenjük az volt, hogy ne menjünk szavazni. Ezen pártok politikai vezetői ezzel a húzásukkal kvázi kivonták magukat a későbbi érdemi, hiteles politizálásból, az élet pedig, beleértve a politikai életet is, ugyanúgy megy tovább. A bojkottra pedig 1-2 nap után nem emlékszik senki sem.

Úgy tűnhetne, hogy a politika senkit sem érdekel, ördögtől való dolog, messziről el kell kerülni. Ám érdekes, ennek ellenére mégis mindenkinek van véleménye. Ezen vélemények pedig inkább kritikák, amelyek szerint egyik politikus sem végzi jól munkáját.

Csak ez az egész kicsit olyan, mint a nyuszikás vicc… Ha van sapkája azért, ha nincs sapkája azért...

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon