Működhet az orosz vakcina?

A védőoltások fejlesztése már a Covid-19 vírus 2020 januári azonosításától követően megkezdődött, és a korábbiakban sosem látott méretekben és gyorsasággal megindult versengés vette kezdetét a hatékony oltóanyag előállításáért. Csak egy lista azon országokról, ahol gőzerővel folyik a Covid-19 koronavírus elleni vakcina kifejlesztése: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Orosz­ország, Kína, Japán, Szingapúr, Németország, Franciaország, Svédország…

A WHO július 31-én hat olyan koronavírus elleni vakcinajelöltet tartott számon, amelyek már a tesztelés utolsó fázisában voltak vagy vannak. Ezek az alábbiak: az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszerészeti cég készítménye, a kínai Sinovac vállalat vakcinája, a Vuhani Biológiai Termékek Intézete és a kínai Sinopharm által fejlesztett oltás, a Pekingi Biológiai Termékek Intézetének és a Sinopharm vakcinája, az amerikai Moderna és az Amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének készítménye, a német BioNTech, a kínai Fosun Pharma és az amerikai Pfizer védőoltása.

A sikerhez önmagában a hatalmas pénzügyi ráfordítás édeskevés, megfelelő tudományos háttér és szervezés is szükséges az eredmények eléréséhez. A vakcináért folytatott verseny győztese nemcsak azt mondhatja el, hogy sikerült legyőzni a vírust, hanem üzleti sikert fog hozni számára, sokat javít az ország megítélésén, illetve kihatása lesz a világpolitika alakulására, megmutatja fejlettségét és lehetőségeit. Ezek fényében nem akkora csoda, hogy a legtöbb gyógyszergyártó cég is kiveszi a maga részét a fejlesztés folyamatából, mivel dollár és euró milliókról van szó.

Egy ilyen jellegű vakcina kikísérletezéséhez és kifejlesztéséhez alaphelyzetben évek kellenek, azonban a jelenlegi helyzet nem szokványos, és nem is normális.

A szakemberek tömegesebb és optimistább része szerint is legkorábban csak 2021-re lesz várható a kereskedelmi forgalomban elérhető oltóanyag kifejlesztése. Ez is elképesztő és hatalmas gyorsaságú eredmény lenne ahhoz képest, hogy egy ilyen fajta oltóanyag kifejlesztése általában 10 évig is eltart. Azonban az oltás milliárdos nagyságrendben való gyártása és eljuttatása az emberekhez hatalmas technológiai és logisztikai nehézségekkel jár majd. Mindezek fényében váratlanul érte az embereket Vlagyimir Putyin múlt hét kedden tett bejelentése, miszerint elkészült a koronavírus elleni oltóanyag.

A vakcina a Sputnik-V nevet kapta, utalva a Szovjetunió által 1957-ben a világon elsőként felbocsátott műholdra.

Az orosz vakcina azon az elven működik, hogy egy, a koronavírushoz hasonló másik kórokozó segítségével bírják immunreakcióra az emberi szervezetet. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, a magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki "súlyos immunizálási komplikáció". Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat. Egyedül a súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint több mint 20 ország jelentette be igényét a helyi a vakcina helyi gyártásra, és nagyjából egy milliárd dózisra. Becslések szerint két dózis ára 10 dollár körül mozog majd, szóval lehet számolgatni és matekozni, mekkora bevételt jelent ez. Az orosz gyógyszergyártó a helyi sajtónak elmondta: az ár csökkenése csak a megfelelő mennyiség előállítását követően várható. Az első szállítmányok ára nem lesz kedvező, hangoztatták.

Természetesen az oroszok bejelentését a WHO és a tudományos társadalom zöme is kétségekkel és szkeptikussággal fogadta, ugyanis az oltóanyagot Oroszország egészségügyi minisztériuma azelőtt jegyezte be, hogy a tesztek úgynevezett harmadik fázisát, vagyis a többezres létszámmal végzett próbákat elvégezték volna.

Szakértők szerint az orosz vakcináról - az előállítás módjáról és a biztonságosságról, az immunválaszról és a Covid-19 hatékony megelőzéséről - publikált adatok hiánya miatt a tudósok és az egészségügyi hatóságok a sötétben tapogatóznak. Az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal arról értekezik és tárgyal majd, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcinát - közölte kedden a WHO szóvivője. Murasko – orosz egészségügyi miniszter "abszolút alaptalannak" nevezte az orosz vakcinával kapcsolatban megfogalmazott külföldi aggályokat, amelyet szerinte annak "versenyelőnyei" miatt fogalmaztak meg. Ennek ellenére Gkikas Magiorkinis az athéni egyetem virológiai karának professzora is azt a nézetet osztja, hogy ha ez az oltás nem bizonyul hatékonynak, az szintén az esetszámok növekedéséhez vezet, mivel az emberek tévesen azt gondolják majd, hogy védve és biztonságban vannak.

Az oroszok vakcináról szóló híreket követően néhány nappal pedig két kínai gyógyszergyártó cég is bejelentést tett a saját oltóanyagával kapcsolatban. A CanSino Biologics cég megkapta a szabadalmi engedélyt a kínai államtól, a cikkemben korábban már említett ShinoPharm állami gyógyszergyártó cég pedig várhatóan az év végéig forgalomba hozza oltóanyagát a koronavírus ellen. Ebből is láthatóan a verseny gőzerővel folyik, és az országok nagy valószínűséggel egymás után jelentik majd be idővel a saját oltóanyagukkal kapcsolatos fejlesztéseik eredményeit.

A bejelentett vakcina híre kapcsán kérdések merülhetnek fel az emberekben, és bevallom, engem is elgondolkodtatott. Ismerőseimmel, barátaimmal beszélgetve a témáról meggyőződhettem, hogy bizony sokuk nem fog gondolkodás nélkül beállni az oltóanyagra várakozók sorába, hogy azt mielőbb megkaphassák.

Mire is alapozzák a szkeptikusok a véleményüket?!

Gondoljunk bele, a koronavírusról az év elején hallhattunk először, amikor még a távoli Kínában betegített meg embereket és szedte áldozatait. Ezután a tavasz folyamán érte el Európát, és mi is megpróbáltunk hozzászokni és alkalmazkodni az egyelőre még számunkra láthatatlan ellenséggel maszk hordásával és fertőtlenítéssel. Most pedig itt tartunk, hogy tulajdonképpen csak néhány hónappal az ’új ellenség’, a Covid-19 felbukkanása után, már hatékony oltóanyagról beszélhetünk, tudván azt, hogy a múltban több év kellett egy újfajta oltóanyaggal kapcsolatos kutatásokhoz, kifejlesztéshez. Az összeesküvés elmélethívők és szekptikusok hangja szerint az oltóanyag is előre volt elkészítve, és most eljött az ideje, hogy fokozatosan adagolják azt az emberiség számára. Természetesen sokkal nagyobb a technológiai fejlettség a múlthoz képest, amely nagy mértékben segíti és megváltoztatja a fejlesztések, kutatások gyorsaságát, de ettől még elgondolkodtató.

Első kérdés: Mitől lehetünk abban biztosak, hogy az újonnan kifejlesztett vakcina teljesen hatékony és biztonságos lesz, miközben még magát a koronavírust sem sikerült teljes mértékben kiismernie a tudományos világnak?

Második kérdés: Felelősségteljes lépés lesz-e, ha gyerekeinknek olyan vakcinát adatunk be, amelyről még nem tudjuk pontosan mit is tartalmaz, és hogy lesz-e hatása a későbbiekben?!

Kérdés kérdést követ, és korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy kielégítő és megnyugtató válaszokat kaphatunk a cikkekből, tudósításokból. A koronavírus-járvány pedig olyan, mint egy hosszúra nyújtott szappanopera, amiről senki sem tudja, hogy mikor is lesz már vége pontosan, de mindenki várja a lezáró epizódot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon