Hogyan lesz az ÉN-ből MI?

„Erre fakó lovat láttam, a Halál ült rajta, nyomában az alvilág. Hatalmat kapott a föld negyed része fölött, hogy karddal, éhínséggel, halállal és fenevadakkal pusztítsa az életet.” (Jelenések könyve 6.9)

A fenti sorokat olvasva asszociálni tudunk az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványára, amely több tízmillió halottat hagyott maga után.

1918. március 11-én egy Albert Gitchell nevű kansasi szakács a megfázás tüneteit érezte magán. A katonai bázison dolgozó Gitchell akkor még nem gondolhatta, hogy a sors gonosz húzásaként a később a világon végigsöprő kegyetlen spanyolnátha első felbukkanásával kapcsolatban marad fenn a neve. Az emberiség szembe találta magát a szörnyű világjárvánnyal, és tehetetlen maradt a természet erőivel szemben. Nem először, és nem is utoljára.

Bevallom, amikor december tájékán először hallottam a Kínában kibontakozó koronavírus fertőzésről, nem gondoltam, hogy világméretű helyzet fog kialakulni belőle, és a mindennapjaink részét képezi majd ez az egy szó: koronavírus. Azután a vírus Európába való átterjedése után is hallottam olyan szkeptikus hangokat és véleményeket körülöttem, hogy a média csak szokásos módon felnagyítja, nincs és nem lesz akkora baj, mint amilyennek bemutatják.

Véleményem szerint viszont, ha csak egy ember is meghal a fertőzés miatt, és gyászoló családot hagy maga után, attól kezdve igenis van baj. Természetesen a világon naponta rengetegen halnak meg AIDS fertőzésben, más betegségekben, és ami a legszörnyűbb pusztán éhezés miatt. Ebből a szempontból a politika és a média a demagógia (magyar jelentése szerint népvezetés) egyik leghatékonyabb eszközét használja, ami nem más mint az érzelmi befolyásolás. Az éhínségen tudna az emberiség és a világpolitika változtatni, de nem akar. A legnagyobb együttérzés és sajnálat mellett mondom, hogy a koronavírusjárvány halottjainak száma szinte minden tekintetben kisebb mint más halálesetek száma az adott napon. Ettől még tény, jelenség, a körülöttünk lévő történelem.

A COVID-19 nevű koronavírus okozta betegség 2019.november 17-én kezdett kibontakozni a kínai Vuhan városában, és nőtte ki magát világjárvánnyá. És a májustól késő őszig terjedő melegebb időszakban nagymértékben szaporodó gombafajoktól csak egy valami terjed gyorsabban ilyenkor: az összeesküvés elméletek. Felbukkanási helyük az utcától, a webportálokon át, a különböző cikkekig terjed, amelyek a legtöbb (de inkább minden) esetben teljes mértékben nélkülözik a tényeken alapuló alátámasztást. Az általános elmélet szerint denevérről terjedt át a vírus az emberre, azonban volt olyan vélemény miszerint az amerikaiak indították el a terjedését, megint mások szerint nem más mint Kína keze van az egészben, attól függetlenül hogy tőlük indult el.

Az ember kíváncsi természetéből adódóan mindig keresi a válaszokat: mikor indult, ki a felelős ezért, meddig tart, hogyan változtatja meg ez a járvány a világot. Persze meglehet hogy a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan is ugyanolyan kétségek között és bizonytalanságban maradunk mint Roswell esetében az idegeneket illetően, vagy John F. Kennedy meggyilkolásával kapcsolatban. De említhetném akár 2001 szeptember 11-ét is, az ikertornyok összeomlását. Emlékeimben jól él az az este, a középiskolából hazaérve megmaradt bennem az ikonikus építmények összedőlésének képe az esti hírekben. Az ilyen események kapcsán az ember felismeri önmaga kicsinységét és sebezetőségét a természettel, katasztrófákkal, váratlanul bekövetkező eseményekkel kapcsolatban, amelyek néhány év múlva a történelemkönyvek oldalain szerepelnek majd.

A COVID-19 koronavírus járvány eddig szerencsére sokkal kisebb intenzitású, mint elődje a spanyolnátha, azonban még így is több ezren halnak meg naponta.

E járvány kapcsán most az emberek a politikától és a vezetőktől várják a helyzet kezelését, megoldását, akik igyekeznek is minden tőlük telhetőt megtenni. Az európai országok saját politikájuk szerint vezettek be szigorításokat, határzárakat. A szerbiai korlátozó intézkedések meghozatalával pedig pánik uralkodott el a polgárokon, amely az élelmiszer- és higiéniai készletek értelmetlen és felesleges felhalmozásához vezetett, sok alkalommal néhány kg liszt feletti nézeteltérés árán is. Ezen a ponton is felszínre tört az emberi ÉN, a genetikailag belénk kódolt emberi ősösztön, hogyan lehet túlélni bármi áron is. Miként tudom eltiporni, önző módon a másikat, csakis a saját érdekeimet nézni. Hogyan tudom túlélni ÉN, és nem MI, kollektíven. Mivel azonban nem vagyunk egyformák, ez a mentalitás nem mindenkinél jött elő. Nagyon sokan még a nehéz és bizonytalan helyzet közepette is megőrizték emberségüket.

Amellett, hogy emberéleteket követel, megváltoztatta az emberek mindennapjait, a bezártság, társadalmi elzárkózás egyfajta pszichológiai hadviselés is volt, feszült és depresszív hangulatot kölcsönzött. Sokan a munkájukat is elveszítették, és az igazi gazdasági világválság még csak ezután várható. Igazából ez az egész emberiségre rossz hatással van és lesz, mégis talán felfoghatjuk úgy is, hogy talán pont most fog átesni egyfajta megújuláson, és a járvány utáni világ más lesz, mint az előtti. Más kell, hogy legyen, ha egy közös, élhető jövőt szeretnénk magunk, és a fiatalabb generációk számára. Tanulunk a hibáinkból, amely a világhoz való hozzáállásunkból ered.

ÉN, vagy MI mit tudunk tenni, ilyen helyzetben, miként vehetjük fel a harcot a járvánnyal?

Elsősorban úgy, hogy betartjuk a ránk vonatkozó alapvető egészségügyi előírásokat. Másodsorban igyekezzünk önzetlenül segíteni olyan személyeknek, akik valóban rászorulnak.. Emellett nem árt, ha egymásban is tartjuk a lelket, vannak, akik érthető módon nehezebben fognak megbirkózni ezzel a kialakult helyzettel, főleg azon személyek, akik a járványhelyzet kialakulása miatt veszítették el munkájukat. Váratlan és szokatlan, kényelmetlen állapot ez mindannyiunk számára, de közösen kell túl lennünk rajta.

Szóval, ha MI mindannyian betartjuk a ránk eső részt, és kitartunk a járvánnyal szemben, akkor túl leszünk rajta, csak idő kérdése. Ha csak ÉN, akkor már kevésbé vagyok olyan optimista…

Összegezvén, a Covid-19 koronavírus valós veszély, nem lehet elbagatellizálni, ám egyre szaporodnak azon vélekedések egyes kutatóktól és orvosoktól, hogy a média nagy mértékben rásegített és túlzó mértékben felnagyította azt. Jelen pillanatban senki nem tudhatja, mi rejtőzik a járvány mögött, ha rejtőzik egyáltalán valami. Egy biztos, az élet megy tovább. A kijárási tilalmat feloldották, az intézmények, üzletek nyitvatartási ideje visszaállt a megszokottra, az utcákon sétáló emberek, kerékpározó kis gyermekek jelentek meg. Ennek ellenére, ha böngészőnkbe begépeljük a weboldal címét, amely a Covid-19 koronavírus járványban megfertőződött személyek számát írja ki világszinten, akár napi lebontásban, akkor azt látjuk, hogy nagyjából ugyanott tartunk, mint két hónappal ezelőtt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon