Adjon az Isten boldog Új Esztendőt!

Akik ismernek, tudják, hogy szeretem a jó bulikat, én magam is számtalan bált szerveztem, az utóbbi időben zenés vacsorákat, mégis a szilveszterezés valahogy nem az én műfajom. Mire papként végig ünnepelem a közösségemmel a Karácsonyt, elfogy a kedvem a szilveszteri dínom-dánomtól.

Mégis szilveszterkor, miután a templomomban az év végi hálaadást megünneplem a hívekkel, ünnepi hangulatban várom az éjfélt és már évtizedek óta teszem ezt a magyar televízió programjainak követésével. 

Éjfélkor állva hallgatom meg a magyar himnuszt, majd kíváncsian hallgatom a magyar államfő ünnepi köszöntőjét. Az idén sem volt ez másként. Áder János ünnepi köszöntője az idén szívemből szólt és meghallgatva azt nyugodtan mentem aludni, hogy másnap újult erővel, nagy lendülettel kezdjem meg az új évet. Míg ilyen államfőnk van Magyarországon, biztonságban érezhetjük magunkat. A gazdasági biztonság mellé kellenek az erkölcsi példaképek, az olyan kiállású emberek, akik nem csak az egyházi életből, vagy a civil szférából, de a politikai elitből is kiállnak azon értékek mellett, ami meggyőződésem szerint egyedül járható út a megmaradásunkhoz!  Az államfői köszöntőt másnap a prédikációmban is idéztem, mert tartalmát tekintve keresztény, magyar és minden megfogalmazott mondatával keresztény magyar emberként azonosulni tudok. 

Áder János újévi köszöntőjét Istenre hivatkozva kezdi! Magyarország államfője Istentől kéri népe számára a boldogságot, majd a karácsony gondolatit idézve, miután Istent dicsőítette a földön a jóakaratú emberekhez szólt! Igen, a jóakaratú emberekhez, akik a jobbításban és nem a rombolásban látják a jövőt.

Adjon az Isten bizakodásra okot adó Új Esztendőt az elesetteknek, a segítő kezet nyújtóknak, a szárnyaikat próbálgatóknak.

Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent – fogalmazott a köztársasági elnök a köszöntőjében. Mennyire igaz, egy egész prédikáció sorozatot lehetne erre a gondolatra építeni. Az Új Esztendőnek számos régi-új elhatározással vágunk neki, a Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha az újévi jókívánságok beteljesülését, az újévi fogadalmak betartását rajtunk kívül álló erők akadályoznák.

Mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket: az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre.  Külső erők nem akadályozhatják meg, hogy nemet mondjunk a “másokra való mutogatásra, a magunk felelősségének palástolására, a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre, mások tisztességének elvitatására”.

 

Adjon az Isten békés Új Esztendőt a járt úton haladóknak, és a járatlan utat választóknak, az áldozatot vállalóknak, a gyermekeikért szeretve aggódóknak, a személyes vágyaikból közös jövendőt Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra – folytatta Áder János. Hozzátette azt is, hogy környezetünk felelőtlen kirablására, a vizeinket mérgező, a levegőt szennyező, a jövőnket felélő kíméletlen valóságra is lehet nem a válasz.

Mint ahogy mondhatunk igeneket is – emelte ki az államfő. Majd példaként említette, hogy mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt, a magunk és gyermekeink életét szeretnénk látni.

Otthonaink békességére, az egymással való törődésre, a teljesítmény elismerésére, a tisztességes versenyre, a barátainkat segítő jó szándékra is mondhatunk igent – tette hozzá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy mondhatunk igent a magyar nemzetre, Kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására, anyanyelvünk megóvására. Továbbá egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erős Magyarországra, és mondhatunk igent a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére – húzta alá.

Áder János beszédében felidézte, hogy a csángó magyarok – ősi szokás szerint – az esztendő első óráiban még ma is házról házra járnak és áldást kérnek a falunak, szülőföldnek, a közös nyelvet beszélőknek, mert tudják: az összetartó közösségben az egyes ember is erősebb.

Szeressük embertársunkat, vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen – idézte Szent Ágostont az államfő, aki beszéde végén boldog új évet kívánt Magyarországnak.

 

Assisi Szent Ferenc gondolataival kívánok mindannyiuknak boldog új évet!

Szeretet legyen ott, ahol ma gyűlölet van.

Megbocsátás, ahol bűn.

Egyetértés széthúzás helyett

Legyen igazság, ahol tévedés van

És öröm ott, ahol ma szenvedés.

Sötétség helyén hit legyen!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon