1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – A jég fogságában

A Tiszán levonuló jeges árvíz nagy gondot okoz Magyarországon. Néhány nappal ezelőtt éjjeliőröstül egy kompot is elvitt a jégzajlás. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint ha a zajlás folyamatos marad, akkor nagy mennyiségű jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban. A vízügyi hatóság felhívta a hajók, csónakok, úszóművek, stégek tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy lehetőség szerint távolítsák el a mederből ezeket az eszközöket. Ha erre nincs mód, akkor ellenőrizzék, és ha kell, erősítsék meg a kötélzetet és a rögzítő elemeket. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek szintén számítaniuk kell vízszintváltozásra, jégre, uszadékra, ezért nekik is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket - figyelmeztetett a vízügyi igazgatóság.

 

EURÓPA – World Press Photo díjas lett az ankarai merénylő fényképe

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját Amszterdamban. A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll. A tettes felfelé mutat a bal kezével, közben dühödten ordít.

MTI

 

KÖZEL-KELET – Élet a romok között

Magukra maradt gyerekek élnek a romok között Kelet-Aleppóban. A szíriai városban tapasztalt pusztítás és humanitárius krízis elképzelhetetlen mértékű. A város egyes részei olyanok, mintha nukleáris támadás után lennénk. A lesújtó fejleményekről a Caritas Internationalis kommunikációs igazgatója, Patrick Nicholson számolt be. A Caritas kommunikációs vezetője „az emberi képzelőerőt meghaladó” mértékű pusztításról beszélt a Vatikáni Rádió angol nyelvi szerkesztőségének adott interjúban: „Kelet-Aleppó egyes körzeteiben mintha nukleáris bomba robbant volna. Egy összeomlott ház romjai között hat gyermeket találtak, akik magukra hagyatva próbáltak gondoskodni egymásról, a legnagyobb köztük tizenkét éves, a legkisebb mindössze kilenc hónapos volt.”

MTI

 

ÁZSIA – Ingyenes Wi-Fi zóna a Mount Everesten

A nepáli kormány döntése értelmében a jövőben ingyenessé válik az internetezés a Mount Everest alaptáborában. Mint ismeretes az Everest alaptábora 5360 méter magasan helyezkedik el, így ez a terület a világ legmagasabban fekvő wi-fi zónája lehet. A nepáli hatóságok az „Okumura-modellt” fogják alkalmazni a hálózat kiépítésekor, tehát alacsony költségű optikai kábelekkel biztosítják majd a nagy sebességű internetet. A speciális optikai kábelek ellenállóak a szélsőségesen hideg időjárással szemben, ezeket is használják majd a szolgáltatás létrehozásakor.

Pixabay

 

AUSZTRÁLIA – 50 fok árnyékban

Elképesztő hőhullám tombol Ausztráliában. A szigetország keleti részén erdőtüzek pusztítanak, miután a hőmérséklet tartósan 50 fok közelében van. Új-Dél-Wales állam különböző részein, csaknem száz helyen lángoló, a perzselő hőség és a szélviharok által táplált tüzet több mint 2500 tűzoltó próbálta megfékezni az elmúlt napokban. A hőmérséklet elérte a 47 Celsius-fokot is. A tűz eddig több mint 450 ezer hektár földterületet égetett fel. A tűzesetben senki nem halt meg, de két tűzoltót sérüléseik miatt kórházba kellett vinni.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon