1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG A magyar kultúra nélkül nem lehet élni

A magyar kultúra az a teremtő és megtartó erő, amely nélkül nemcsak túlélni, de élni sem lehet, és talán nem is érdemes - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökének búcsúztatásán. A kormányfő kiemelte: ha gyökeret eresztünk a kultúrában, belőle táplálkozunk, belőle merítjük az ihletet, engedjük kibontakozni, akkor „nemcsak megmaradunk, hanem visszaszerezzük, sőt gyarapítani fogjuk mindazt, amit az előttünk járók ránk hagytak”. Orbán Viktor kifejtette: a nekünk rendelt cél felé futni sokféle módon lehet; vannak akik először hátranéznek, hogy aztán higgadtan, a biztos tudás birtokában előrenézhessenek, és Fekete György ilyen volt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Felszámolják a rendőrmentes seattle-i övezetet

(MTI)

Seattle városvezetése arról döntött, hogy nem hagyja tovább működni a város Capitol Hill nevű részében működő rendőrmentes övezetet, a Capitol Hill Elfoglalt Tüntetői Zónát, és fokozatosan visszatelepíti a környékre a rendőrséget. Június nyolcadikán a rendőrök és tüntetők közötti folyamatos összecsapások miatt a városvezetés úgy döntött, a feszültség csillapítása érdekében visszavonják a rendőröket.

CSEHORSZÁG Megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket

(Pixabay)

Januártól megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket Csehországban. Ennek oka az alacsony kihasználtság, a magas fenntartási költségek és a vandalizmus. Miután a cseh távközlési hivatal úgy döntött, hogy a jövő évben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkéjét. A cég kimutatása szerint jelenleg 1150 nyilvános telefonfülke működik Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. Az állam minden egyes nyilvános telefonállomás működtetéséért évente 9000 koronát fizet a szolgáltatónak.

VILÁGA klímaváltozás miatt drasztikusan csökken a téli olimpiai helyszínek száma

(Pixabay)

A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak téli olimpia megrendezésére. Az ötkarikás sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál híradása szerint 30 év múlva az eddigi 19 házigazdából 10 már nem tudna otthont adni a havas-jeges seregszemlének. A kutatók azt is megállapították, hogy 2080-ra ez a szám hatra olvad. A tanulmány példaként említi, hogy a 2014-es szocsi játékok szokatlanul enyhe körülmények között zajlottak, és alpesi síben a lassú, nedves, nehéz havon a dobogósok többsége az első tíz indulóból került ki, mivel a mezőny elejére sorolt versenyzők egyértelmű előnyben voltak vetélytársaikkal szemben, akikre már kedvezőtlenebb hóviszonyok vártak. Így a 2010-es vancouveri olimpiához képest öt százalékkal kevesebben értek célba alpesi síben, hódeszkában és szabadstílusú síben, és kilenc százalékkal többen sérültek meg.

JAPÁNTengeri szörnyet láttak a tengerpart közelében

(YouTube)

A világtenger egyik legritkább lakója, a csak 1976 novemberében felfedezett bizarr kinézetű óriásszájú cápa került a búvárok szeme elé Japánban. Az állat teljesen váratlanul bukkant elő az elérhetetlen óceán mélységéből. A csaknem hat méter hosszúságra becsült cápa nyugodt, lassú tempóban úszott el a búvárok előtt, akik ezt kihasználva videón is megörökítették a világóceán egyik legritkábban megpillantható cápáját.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon