1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG Megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetését a magyar parlament

192 igen szavazat mellett ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ezzel az országgyűlés arra szólította fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A veszélyhelyzet miatt bevezetett rendkívüli jogrendet is visszavonják. A rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet márciusban rendelték el az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. Ennek értelmében többek közt beutazási tilalmat rendeltek el több járvány sújtotta országból, a hazaérkezőknek pedig karanténba kellett vonulniuk. Továbbá a kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

ROMÁNIA, ERDÉLY Idén elmarad Tusványos

(MTI)

Elmarad idén a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor - értesült a Hír TV. A televíziós csatorna honlapján közzétett cikk szerint a Hargita megyei Tusnádfürdőn évente megszervezett fesztivált a járványhelyzetre való tekintettel idén nem tartják meg. A köznyelv által „Tusványosnak” nevezett rendezvény tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, a következő alkalomra azonban várhatóan csak 2021-ben kerülhet sor. A szabadegyetem célja olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, az anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak és megvitathatják az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeket - olvasható a honlapon.

NÉMETORSZÁG Hazamegy az amerikai katonák negyede

(Pixabay)

Donald Trump elrendelte 9500 amerikai katona kivonását Németországból. Az amerikai elnök azzal indokolta döntését, hogy Berlin nem teljesíti a NATO-tagsággal járó kötelességét, amely a GDP 2 százalékában szabja meg a védelmi kiadások minimumát. Trump a Fehér Házban azt is bejelentette, hogy az amerikai katonák németországi állomásoztatása „rengeteg pénzébe” kerül hazájának, miközben Németország tisztességtelen kereskedelmi praktikákkal él amerikai riválisaival szemben.

NÉMETORSZÁGCsaknem 11 milliárd euró mínusznál tart a német utazási szektor

(Pixabay)

Az európai országokra vonatkozó utazási korlátozások feloldásával már indulhat ugyan az üdülési szezon Németországban, a turisztikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a DRV azonban az Európán kívüli kedvelt nyaralási célpontokra vonatkozó korlátozások mihamarabbi feloldását is sürgeti, hogy elkerüljék az eddigi, mintegy 10,8 milliárd eurós bevételkiesés megduplázódását. A német külügyminisztérium honlapjáról 26 európai országra vonatkozóan eltávolították az „utazási figyelmeztetéseket”. A 26 ország közé tartoznak az EU-s tagállamok, kivéve Spanyolországot, Svédországot és Finnországot, mert ezekben az országokban még beutazási korlátozások vannak érvényben.

VILÁGTúllépte a nyolcmilliót a fertőzöttek száma világszerte

(Pixabay)

Világszerte 8 018 742 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 433 406, a gyógyultaké pedig 3 844 407 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 7 900 924 volt, a halálos áldozatoké 433 066, a gyógyultaké pedig 3 769 712. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon