1-HÉT

Pixabay

OLASZORSZÁG – Jesolo tengerparti szállodái megteltek külföldi turistákkal

Többségében német, osztrák és angol turisták tértek vissza az északkelet-olaszországi tengerpartpart egyik legismertebb üdülőhelyére, Jesolóba, ahol az olaszországi határok megnyitása utáni első hétvégén megkezdődött a nyári szezon. Antonio Vigolo, a város egyik történelmi szállodájának tulajdonosa az olasz sajtónak nyilatkozva elmondva, hogy hetven szobában vannak már külföldi vendégek, több mint felük német, a többiek pedig angolok, de vannak Európában „ragadt” amerikaiak is.

EURÓPA – Soha nem látott mértékben csökkent az európai GDP

(Pixabay)

Az előző negyedévihez képest a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet és az EU hazai összterméke az első negyedévben. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat azt közölte nem végleges adatként, hogy az első negyedévben szezonális kiigazítással az euróövezet 19 tagállamának hazai összterméke (GDP) 3,6 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamáé pedig 3,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, ami a legnagyobb mértékű zsugorodás az összehasonlítható alapon vezetett statisztikák 1995-ös kezdete óta.

TÖRÖKORSZÁG – Olimpia 2032 - Isztambul újra kandidálna

(Pixabay)

Az Isztambul elbukott 2020-as nyári olimpiai pályázatát vezető Hasan Arat szerint a török fővárosnak pályáznia kell a 2032-es nyári játékok rendezéséért. Arat, a Török Olimpiai Bizottság alelnöke - az insidethegames.biz cikke szerint - az állami hírügynökségnek beszélt arról, hogy Isztambul készen áll a rendezésre és alkalmas arra, hogy otthont adjon az olimpiának és a paralimpiának. „Hiszem, hogy Törökországnak nem szabad feladnia az olimpiai ambícióit. Isztambulnak pedig kandidálnia kell a 2032-es nyári játékokra” - jelentette ki határozottan Arat, külön kiemelve, hogy a 2020-as olimpiai pályázatban ígért infrastrukturális fejlesztések, azaz a metróvonalak, az utak, a vonatpályák már megvalósultak.

FRANCIAORSZÁG – 15 milliárd eurós mentőcsomagot kap a francia légiipar

Franciaország nyilvánosságra hozta a légiipar fellendítésére szánt 15 milliárd eurós támogatási tervét, lévén a koronavírus-válság miatt rengeteg  munkahely került veszélybe, miközben még mindig visszaesőben van a légiközlekedés iránti igény. A terv magában foglal egy 500 millió euróról induló – de végső célként 1 milliárd eurót kitűző – befektetési alapot, amelynek célja a közepes méretű beszállítók fejlesztésének ösztönzése, valamint 300 millió euró egyéb támogatást az üzemek modernizálásához, az iparágban tevékenykedő alvállalkozók számára.

EGYESÜLT ÁLLAMOK-OROSZORSZÁG – Folytatódnak az amerikai-orosz fegyverzetkorlátozási tárgyalások

(MTI)

Az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a fegyverzetkorlátozási tárgyalások folytatásáról – jelentette be az illetékes, fegyverzetkorlátozásért felelős amerikai különmegbízott a Twitteren. Marshall Billingslea tájékoztatása szerint a felek képviselői júniusban ülnek majd ismét tárgyalóasztalhoz, és a találkozóra – az amerikai javaslatnak megfelelően – Kínát is meghívják. A tárgyalások várható helyszínéről és pontos idejéről a különmegbízott nem tett közzé részletesebb információt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon