1-HÉT

Pixabay

EURÓPA – Nem lesz nagy élmény a repülés a következő időszakban

Új ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a légiközlekedés számára, amelyeket a koronavírus-járvány idején kell betartani. A szervezetek a légiforgalom minden szegmensére kiterjedő javaslatokat fogalmaztak meg, az induló repülőtérre lépéstől az érkező repülőtér elhagyásáig minden folyamatra kidolgoztak új szabályokat. Az EASA és az ECDC irányelve szerint testhőmérséklet mérés után csak azok léphetnek be a repülőtérre, akik utaznak, kísérő csak rendkívül indokolt esetben lehet az utassal. A megelőzés azonban már a repülőtérre lépés előtt kezdődik: a légitársaságoknak is tudatosítani kell az emberekben, hogy csak ők léphetnek be a terminálokba, és csak akkor utazzanak, ha egészségesnek érzik magukat, és nem mutatnak tüneteket. Ellenkező esetben az utastól meg lehet tagadni a repülőtérre belépést, vagy a repülőgépbe beszállítást. Ez megtagadható attól is, aki nem hajlandó a szabályokat betartani.

EURÓPAI UNIÓ – Határozottabb Kína-stratégiára van szüksége az EU-nak

(MTI)

Mivel egyre több jel mutat arra, hogy a globális hatalom központja az Egyesül Államokból keletre tevődik át, az Európai Uniónak az eddiginél sokkal határozottabb stratégia kialakítására van szüksége Kínával kapcsolatban - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a német nagykövetek szokásos éves konferenciáján elmondott beszédében. „A szemünk előtt zajlik, amiről az elemzők régóta beszélnek”, az Egyesült Államok vezető szerepének végét, és egy ázsiai vezetésű század kezdetét jósolva - emelte ki online elmondott beszédében az uniós diplomácia vezetője.

OLASZORSZÁG – Új erőre kapott a földközi-tengeri migráció

(Pivabay)

Mintegy ezren kötöttek ki a Tunéziához legközelebbi dél-olaszországi partokon az utóbbi hétvégén.Líbiából szárazföldön először Tunéziába, majd innen a rövidebb tengeri útvonalon Olaszországba érkeznek az Európába tartó migránsok, közöttük számos bűnözővel - hangoztatta Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento államügyésze interjújában, hozzátéve, hogy megítélése szerint az idei nyáron „vörös zónává” válhat a Földközi-tenger nyugati medencéje.

SVÉDORSZÁG – Megugrott a munkanélküliségi ráta Svédországban

Svédországban emelkedett a munkanélküliségi ráta áprilisban havi és éves összevetésben is. A svéd statisztikai hivatal honlapjára felkerült legújabb adatok szerint az április munkanélküliségi ráta 8,2 százalékra nőtt a márciusi 7,1 százalékról. Egy éve áprilisban 6,2 százalék volt a munkanélküliség. Az idén áprilisban 80 ezerrel, 449 ezerre nőtt a munkanélküliek száma éves bázison, miközben a foglalkoztatottaké 99 ezerrel, 5 millió 5 ezerre csökkent. Nemrég közölt adatok szerint a svéd gazdaság teljesítménye csak szerényen csökkent az első negyedévben, elemzők szerint azonban jóval kedvezőtlenebbek lehetnek majd a második negyedévi adatok, a GDP komoly mínuszba kerülhet.

JAPÁN – Betörtek a császári palotába 

(MTI)

Letartóztattak egy férfit Tokióban, aki a vizesárkot átúszva, majd az ablakon átmászva illetéktelenül behatolt a palota látogatók elől elzárt kertjébe - közölte a japán rendőrség. Az eset nem sokkal az előtt történt, hogy Naruhito császár - a palota egy másik szárnyában - megkezdte az ekkor hagyományos rizsültetési szertartást, amelyet egyébként nem kellett az incidens miatt elhalasztani. A negyvenes éveiben járó férfi - akinek a személyazonosságát a hatóság nem fedte fel - indítéka egyelőre ismeretlen. A rendőrség nem először lép fel a palotába illetéktelenül behatolni kívánók ellen: 2013-ban két brit turistát tartóztattak le, akik alsóneműben úszták át az épületet körülvevő árkot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon