1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás

A hét elején Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint Budapesten május 18-tól megszűnt a kijárási korlátozás, de - a közös háztartásban élők kivételével - kötelező marad a másfél méteres védőtávolság megtartása, illetve üzletben történő vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön a szájat és az orrot eltakaró eszközt kell viselni. Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.

SZLOVÁKIA Magyarország nélkül építene mini-Schengent Szlovákia?

(Pixabay)

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. A szlovák külügy az elmúlt napokban többször is hírt adott arról, hogy a két országgal már javában zajlanak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, júniustól pedig fel is állhat az új rendszer. Magyarország nem szerepel a szlovák tervekben, ami felvidéki magyarok tízezreinek életét és munkáját is nehezítheti. Igor Matovič miniszterelnök azt közölte, hogy a határt nem lehet megnyitni olyan irányba, ahol jóval több a beteg, mint Szlovákiában. A járványügyi adatok tekintetében azonban Csehország és Ausztria is rosszabb mutatókkal rendelkezik, mint Magyarország.

HORVÁTORSZÁGFeloszlatta magát a parlament 

(MTI)

Horvátországban a parlamenti többséget alkotó pártok javaslatára május 18-i hatállyal feloszlatta magát a parlament, és várhatóan júniusban vagy júliusban előrehozott parlamenti választásokat tartanak. A 151 fős nemzetgyűlés legutóbbi ülésén 105 támogató és 9 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett döntött saját feloszlatásáról. A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani. Ezt hozta most előre az Andrej Plenković kormányfő vezette konzervatív-liberális koalíciós kabinet a nyár elejére. Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától kezdve legalább harminc és legfeljebb hatvan napnak kell eltelnie az új választások kiírásáig.

OLASZORSZÁGSalvini: A római kormány őrültséget tesz

(MTI)

Matteo Salvini, az olasz jobboldali ellenzék vezetője szerint a kormány őrült dolgot cselekszik azzal, hogy pusztán a pénzszerzés érdekében legalizálja félmillió illegális migráns helyzetét. A jellemzően mezőgazdaságban, halászatban és otthoni ápolásban alkalmazott migránsoknak a Giuseppe Conte vezette kormány elképzelése szerint fejenként 160 eurót, míg foglalkoztatóiknak 500 eurót kellene a kincstárba fizetniük a tartózkodási és munkavállalási engedély kiadásáért. A kormány a félmillió törvénytelen bevándorló közül 200 ezret minél gyorsabban a mezőgazdaságban kíván alkalmazni. Idén ugyanis a járvány miatt idénymunkás nélkül maradtak a termelők.

NAGY-BRITANNIA Csődbe mehet a Globe Színház a járvány miatt

(Pixabay)

Egy, a brit kormányhoz eljuttatott dokumentumban figyelmeztet a Globe Színház, hogy a koronavírus-járvány miatti bezárást segítség nelkül a teátrum nem vészeli át. A dokumentum szerint a Globe Színházat a március végén bevezetett karantén miatt akkora pénzügyi veszteség érte, hogy „nem élik túl a válságot”, amennyiben a kormány nem nyújt segítséget. A színház egyébként kapott már támogatást az állások megőrzésére, de azt írták, szükségük lenne az éves bevételük 20 százalékára, ami ötmillió fontot jelent. Az 1599-ben épült Shakespeare-színház 1997-ben felépített mását évente több mint egymillióan látogatják.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon