1-HÉT

MTI

LENGYELORSZÁG Elkezdődött a Baltic Pipe gázvezeték építése

Megkezdődik a norvég gázt Dániából Lengyelországba szállító, 1,5 milliárd euró értékű, évi 7 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe gázvezeték építése - közölte Andrzej Duda lengyel elnök rendkívüli sajtóértekezletén. Az építési munkák „a legközelebbi napokban” indulnak a Balti-tenger lengyel és dán partjain - jelentette be Duda. Közölte: a lengyel gázvezetékrendszert üzemeltető Gaz-system az olasz Saipem céget választotta meg a projekt Balti-tenger alatti részének kivitelezőjeként.

OROSZORSZÁG-ÉSZAK KOREA Érdeméremmel tüntették ki Kim Dzsong Unt

(MTI)

Győzelem napi jubileumi érdeméremmel tüntette ki Oroszország Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt - közölte Facebook-oldalán Oroszország phenjani nagykövetsége. A diplomáciai képviselet azt írja, hogy az 1941-45-ös, orosz elnevezéssel nagy honvédő háborúban aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából kiadott jubileumi érdeméremmel tüntették ki Kim Dzsong Unt, mert személyesen nagyban hozzájárult az Észak-Korea területén elesett és ott eltemetett szovjet polgárok emlékének ápolásához, illetve a szovjet emlékművek és katonatemetők gondozásához.

VENEZUELAKészenlétbe helyezték a hadsereget

(MTI)

Venezuela készültségbe helyezte a hadsereget a „terrorista zsoldosok” elvetélt partraszállását követően, amellyel összefüggésben – legfrissebb értesülések szerint – tizenhárom embert vettek őrizetbe a latin-amerikai ország partvidékén. „A fegyveres erők több mint 25 ezer tagját mozgósítottuk, hogy országunk minden egyes centiméterét megtisztítsuk a zsoldosoktól, félkatonai szervezetektől és az egyéb fenyegetésektől” – hangoztatta Remigio Ceballos, a hadsereg stratégiai parancsnokságának vezetője az állami televízióban nyilatkozva.

HONGKONGSoha nem látott mértékben zsugorodott az ország gazdasága

(Pixabay(

Soha nem látott mértékben zsugorodott Hongkong gazdasága az idei első negyedévben az új koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásainak következtében - írja internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A különleges közigazgatási státusszal bíró város statisztikai hivatalának legújabb adatai szerint Hongkong bruttó hazai terméke (GDP) 8,9 százalékkal esett vissza az év első három hónapjában éves összevetésben. A hongkongi GDP ezzel immár a harmadik egymást követő negyedévben mutatott visszaesést éves bázison, ám a járvány tovább súlyosbította a helyzetet, a múlt év utolsó negyedévéhez képest ugyanis meredeken, 5,3 százalékkal csúszott alább a gazdaság teljesítménye.

INDIA Kinyitottak a szeszboltok

(MTI)

A szigorú kijárási tilalom kihirdetése óta először nyitották ki a likőrboltokat Indiában és hatalmas káosz lett a dologból, ugyanis az emberek tömött sorokban álltak, nem tartva a távolságot egymás között. A legnagyobb problémát ez Új-Delhiben okozta, de Andhra Pradesh városában is sokan megsértették a korlátozásokat. Az biztos, hogy nem volt meg a kellő távolság az emberek között, így a rendőrségnek közbe is kellett lépnie: több helyen tömegoszlatásra került sor.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon