1-HÉT

MTI

OLASZORSZÁG Csodálatos élőlények uralják a velencei lagúnákat

Szabad szemmel is megfigyelhető, hogy mennyi állat él a velencei lagúnákban. A koronavírus-járvány miatt szerte a világon eltűntek az emberek az utcákról, a gyárak leálltak, az emberek élete lelassult. Mindeközben az állatvilág szerte a világon próbálja visszahódítani a területét: a városokban egyre több vadállat mászkál az utcákon, Marseille partjainál például két bálna bukkant fel az elmúlt hetekben. Velencében a lagúnák rákféléket, medúzákat, kagylókat és színpompás hínárokat rejtenek. Andrea Mangoni zoológus szerint ez az élővilág mindig is ott volt a koszos, felkavart vizekben.

OLASZORSZÁG Az újraindulás forgatókönyve

(MTI)

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást - szólította fel a lakosságot  Giuseppe Conte kormányfő. A miniszterelnök hangsúlyozva, hogy még nem oldják fel a kijárási korlátozást, és nagyon hosszú és nehéz időszak következik, amelyben a gazdaság újraindítását egyeztetni kell a „járvánnyal való együttéléssel”. Május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, például munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból. Zárt helyeken kötelező lesz a szájmaszk viselése, ezek darabonkénti árát pedig ötven centben maximalizálták. Engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, valamint a lakóhelyre való visszatérés azok számára, akik a járvány miatt nem tudták korábban ezt megtenni.

VILÁGMeghaladta a hárommilliót a fertőződtek száma szerte a világon

(MTI)

Világszerte több mint 3 millióan fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 206.542, a gyógyultaké pedig 865.925 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol körülbelül 1 millióan fertőződtek meg.

NÉMETORSZÁGRekord mértékű gazdasági visszaeséssel számol a német kormány

A német történelem második világháború utáni korszakának legnagyobb mértékű gazdasági visszaeséséhez, tömeges munkanélküliséghez és csődhullámokhoz vezet a koronavírus-járvány az idén Németországban a szövetségi kormány készülő előrejelzése szerint. Az Európai Unió (EU) legnagyobb gazdasága várhatóan V-alakú pályán mozog, az idei zuhanást jövőre meredek emelkedés követi, de nem sikerül teljesen ledolgozni a veszteségeket. A német gazdaság teljesítménye így 2022-ben érheti el a 2019-es szintet - áll az előrejelzésben, amelyet szerdán mutatnak be hivatalosan. A hazai össztermék (GDP) az idén 6,3 százalékkal csökken, jóval meghaladva a 2009-ben regisztrált eddigi legnagyobb, 5,7 százalékos visszaesést. A mélypont májusban jöhet el, utána stabilizálódás, az év második felétől élénkülés következhet.

LIBANON Újult erővel vették kezdetüket a tüntetések

(MTI)

Egyszerre sújtja a koronavírus-járvány és a pénzügyi válság Libanont. A közel-keleti országban ismét tüntetéseket tartottak a kijárási korlátozások ellenére. A csődbe jutott gazdaság, a libanoni font gyors értékvesztése és a magas megélhetési költségek miatt a kormány képtelen kezelni a társadalmi elégedetlenséget. A kijárási korlátozásokkal dacoló, szájmaszkot sem viselő tüntetők gumiabroncsokat égettek és eltorlaszolták a Bejrútot az ország északi részével összekötő főutat, azt skandálva, hogy „Forradalom, forradalom!”.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon