1-HÉT

Pixabay

VILÁG Megkezdődött a ramadán

Április 23-án kezdődött és május 23-ig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos, és a Gergely-naptár szerint minden évben tizenegy nappal korábban kezdődik. Az iszlám mintegy 1,8 milliárd követőjével - a Föld népességének 24 százalékával - a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, s ma már alig van olyan ország, ahol ne élnének muszlimok. Az iszlám öt oszlopa a hitvallás, a napi ötszöri ima, a ramadán havi böjt, a mekkai zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna - ezek a vallás legfontosabb parancsolatai, amelyeket minden igazhívőnek követnie kell.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Átmenetileg felfüggesztik a bevándorlást

(MTI)

Az új típusú koronavírus okozta járvány miatt átmenetileg felfüggeszti a bevándorlást Donald Trump amerikai elnök - írta a Twitteren. A koronavírusra utalva az amerikai elnök úgy fogalmazott: „a Láthatatlan Ellenség támadására tekintettel, megvédendő munkahelyeinket és nagyszerű amerikai állampolgárainkat, elnöki rendeletet fogok aláírni az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás átmeneti felfüggesztéséről”. A mikroblog-bejegyzésben Trump nem jelölte meg az elnöki rendelet kiadásának időpontját, sem azt, hogy az intézkedés meddig tart és hogyan érinti majd a zöld kártyával már rendelkezőket.

SPANYOLORSZÁGElmarad a pamplonai bikafuttatás

(Pixabay)

Pamplona önkormányzata bejelentette: idén elhalasztja a hagyományos bikafuttatást, amelyet minden évben a város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett ünnepségsorozat keretében tartanak meg. A 200 ezer lakosú városba ilyenkor mintegy másfél millió turista látogat bel- és külföldről egyaránt. A városvezetés nem zárja ki, hogy még ebben az évben, egy későbbi időpontban megrendezik az eseményt, amely eredetileg július 6-14. között zajlott volna. Az ünnepségre szánt összeg jelentős részét most a járványügyi helyzet, valamint az abból adódó gazdasági és szociális károk kezelésére fordítják.

OLASZORSZÁGTöbb mint 10 millió euró veszteséggel számol az Uffizi-képtár

(Pixabay)

A több mint egy hónapja lezárt múzeum kincseinek őrzéséről, az interneten tartott virtuális tárlatvezetésekről, valamint a látogatók újranyitás utáni egészségvédelméről is beszélt Eike Schmidt, a világ egyik leglátogatottabb múzeumaként ismert firenzei Uffizi-képtár igazgatója a nemzetközi sajtónak, közte az MTI-nek adott közösségi interjúban. Elhangzott: a március-áprilisi időszakra az intézmény több mint 10 millió eurónyi vesztességgel számol.

VILÁG 21 millióan nézték az online globális jótékonysági zenei gálát

Csaknem 21 millióan nézték a múlt hétvégén közvetített globális online jótékonysági gálakoncertet, amelyben Lady Gaga, Taylor Swift, Paul McCartney és a Rolling Stones is fellépett. A Global Citizen és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szervezett One World: Together at Home című zenés műsor alatt 127,9 millió dollárnyi adományt gyűjtöttek a koronavírus-járvány élvonalában dolgozó orvosok és ápolók védőfelszereléseire és támogatására.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon