A Vajdasági Vándormozi

Kincsem Vajdaságba vágtat

Venczel Endre érmelléki származású magyar filmforgalmazó. Érmellék Romániának a magyar határ mellé eső része, amely magyarok által viszonylag sűrűn lakott régió. Venczel Endre tehát itt tette meg az első komolyabb lépéseit, majd az ifjúsági szférában töltött éveinek köszönhetően megismerkedett a Kárpát-medence egyéb régióival, így többek között Vajdasággal is. Beszélgetésünkkor bevallotta, hogy Kishegyes, Érmellék és Budapest után, a harmadik otthona a Kárpát-medencében.

 

  • Mikor, hogyan született meg a vándormozi ötlete?

Elejében jellemzőleg európai művészfilmeket forgalmaztunk Magyarországon. Aztán adódott egy olyan lehetőség, hogy magyar filmeket vigyünk Romániába. Azonban rájöttünk, hiszen az erdélyi magyar közönségre gondoltunk, hogy nem igazán van hol levetítenünk ezeket a filmeket, mivelhogy

a közép-kelet-európai országokban megszűntek a mozik, bezártak. Továbbgondolva ezt az elképzelést, arra az elhatározásra jutottunk, hogy megpróbálkozunk a vándormozival, mint a régi szép időkben. Székelyföldről indítottuk el a vándormozit, tavaly ősszel. Egy olyan film után kutattunk, amelynek közönségmegszólító ereje van. Ezért esett a Kincsem című filmalkotásra a választásunk.

Magyarországon ezt a filmet majd félmillióan nézték meg, és nagy megelégedettséggel tölt el az, hogy Erdélyben a nézők száma lassan eléri a több tízezret. A vándormozi indulása során Lifka Sándor munkássága volt előttünk, mint példa.

Lifka Sándor cseh családból származott, Brassóban született, Erdélynek a keleti végén, és ugye Szabadkán kezdett mozizni. Az 1900-as évek elején bejárta az akkori Osztrák–Magyar Monarchiát. Főleg Délvidéken vetített.  

Az ő munkássága adott számunkra  egyfajta ihletet, hogy igenis van létjogosultsága egy ilyen közösségmegtartó programnak, még a 21.században is.

A Magyar Nemzeti Filmalaptól megvásároltuk a Kincsem című film vetítésének jogát három országra, így Erdély és Vajdaság után még Kárpátaljára is szeretnénk eljutni. Oda, ahol a legnehezebb sorsban élnek a magyarok.

El kell mondanunk, a Kincsem, a film egy szórakoztató alkotás, de arra nagyszerű, hogy közelebb hozza az emberekhez a történelmet.

Hosszútávú terveink között természetesen az is szerepel, hogy a Kárpát-medence egyéb régióiba is eljussunk, ha nem is a Kincsem filmmel, de más alkotásokkal.

 

  • A Vajdasági Vándormozi kedden, november 28-án mutatkozott be Vajdaságban, Kishegyesen. Milyen fogadtatásban részesültek?

Megdöbbentő tanulságot vontunk le a keddi vajdasági premier után, amikor Kishegyesen vetítettük a filmet.

A kétkedő hangok után sikerült megtöltenünk a művelődési házat. Tudni kell azt, hogy az elsődleges terv az volt, hogy a helyi közösség termében vetítünk, de két nap előregisztrálási folyamat után nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy nagyobb befogadótérre van szükségünk. 300 személy jött el. Hétköznap, Vajdaságban, Kishegyesen.

Ez még Erdélyben, de Magyarországon is szép teljesítmény, hiszen nehezen mozdulunk ki.

Talán nem fogok nagyképűnek tünni, de hangos siker lett a kishegyesi vetítés. Számomra nagyon szokatlan volt az, hogy a film végén, mint a színházban az előadás végén, az emberek megtapsolták a filmet. De ez a film ilyen. Az ember újranézi és újra libabőrös lesz tőle. A kishegyesi közönség soraiból is többen jelezték, hogy ők már Magyarországon látták ezt a filmet, de ennek ellenére eljöttek ismét megnézni. De nem csodálkoztam rajta, hiszen

Herendi Gábor egy olyan alkotást tett le az asztalra, ami megdobogtatja a magyar emberek szívét. Ez szerintem fontos.

Mert amit mi felvállaltunk ezzel a vándormozival, hogy közösségi élményt nyújtsunk az embereknek, na, azt ettől a filmtől megkapják.

A film vetítése után mindig megkérdezem az emberektől, hogy volt-e olyan rész, mozzanat, ami nekik nem tetszett a filmben és megkérem őket, hogy azt mondják el nekem, mert én azt továbbítom a rendezőnek. Mosollyal jönnek oda hozzám az emberek és csak dicséreteket hallok. Megköszönik, hogy elhoztuk nekik, úgymond az otthonukba ezt az élményt, és így én ezeket a szavakat továbbítom Herendi Gábornak, a film rendezőjének.

Egy hölgyismerősöm másnap reggel, a filmvetítést követően írta meg nekem az érzéseit. Nagyon magával ragadó volt számomra az, ahogyan visszaidézte a 80-as éveket, amikor még lehetett közösségben mozizni, amikor még nem volt a faluban mindenkinek tévéje, és egy embernél gyűltek össze a szomszédok filmet nézni.

Ennek köszönhetően pedig másnap az utcán volt mit megbeszélniük. Lehet csúnyán hangzik, de ez a retró divat. Nem csak színház, kórus létezik, nem csak a templom, néptánc létezik, hanem a mozi is. Úgy véljük, 2017-ben is van helye, lehet közösségteremtő és erősítő szerepe Vajdaságban is a mozinak.

 

  • A Kincsem filmnek milyen vajdasági vonatkozásai vannak?

A film igencsak vajdasági. Azonban azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy a filmnek a határontúli bemutatóját a Batthyány család védnöksége alatt terjesztjük.

Batthyány Lajos néhai miniszterelnök ükunokája hozzájárult ahhoz, hogy a család védjegye, logója felkerülhessen a film elejére, hiszen a film története 1848-49-ben játszódik, a forradalom, a szabadságharc leverése utáni időszakot mutatja be.

Ezért volt számunkra fontos az október 6-ai erdélyi bemutató is. Szimbolikus jelentőséggel bírt.

A vajdasági bemutató dátuma pedig azért lett november 28-a, mert a sok vajdasági vonatkozás közül az egyik az az, hogy a film főcímdalát egy kishegyesi hölgy énekeli, Rúzsa Magdolna, akinek történetesen november 28-án van a születésnapja.

A film főszereplője Petrik Andrea temerini születésű. A filmben a legkarakánabb, legszerethetőbb figurát alakító zsoké pedig a horgosi származású Kovács Lehel. A filmben énekesként áriázó hölgy pedig kúlai származású. Nagyon bízom benne, hogy ezeket az emberek el tudjuk magunkkal csábítani egy-egy bemutatóra is itt Vajdaságban.

 

  • Hol találkozhatunk a Vajdasági Vándormozival legközelebb?

December 2-án Adára vágtat Kincsem, 8-án Szenttamáson, 9-én Magyarkanizsán és 15-én Hajdújáráson tekinthető meg. Zenta megerősítésére is várunk.

Természetesen igyekszünk minél több helyre eljutni, hogy levetíthessük a filmet. Keressenek minket, hívjanak és megyünk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon