Régmúlt mesterségek nyomában

Interjú Gór Endrével, Lévay Szófiával és Puskás Ferenccel

Fotó: Szabó Krisztina

Heti interjúmban igyekeztem olyan régi mesterségek, rég elfeledett szakmák bemutatására, amely megismerésével, esetlegesen elsajátításával, hozzájárulhatunk hagyományaink éltetéséhez. Beszélgetőtársaimat arról kérdeztem, hogy hogyan és mikor talált rájuk a szakma iránti szeretet, az alázat, és mekkora a kézműves termékek iránti kereslet Vajdaságunkban.

Gór Endre, kosárfonó, Péterréve: A kosárfonás nálunk családi hagyomány, már dédapám is ezzel foglalkozott. Jómagam 30 éve vagyok kosárfonó. Egy személyben vagyunk a termelők, a feldolgozók és az eladók, tehát jóformán mindent magunk csinálunk meg a családban.

Saját ültetvényünk van, másfél holdon gazdálkodunk. Miután leszúrjuk a dugványt, az minden évben duplázódik és kihajt. Ha egyszer beültetjük a földterületet, legalább 20-25 évig nem kell újra ültetnünk, csak vágnunk. Két fajta vessző van, az amerikai és a sárga nemes. Az amerikainak hamarabb lehullik a levele, már november felé, és akkor már be van érve a vessző és lehet vágni. A sárga nemes kicsit később érik, azt ott december és február között szoktuk levágni. Hazavisszük és az udvarban kúpokba rakjuk. Májusig várjuk, hogy megszáradjon és közben lehet válogatni a vesszők közül, hiszen más vastagságúak kellenek a fenékvesszőnek és más, vékonyabb vesszők a fonáshoz.

Gyümölcsszezonban a kerékpárra akasztható kosaraknak nagy a keletje, a piaci kosár és kenyérkosár állandó jelleggel megy, míg a gazdasági kosár főleg kukoricatöréskor keresett. A faluban pár fiatal önként jelentkezett, akik olykor besegítenek nekem, és kitanulták tőlem a szakmát. Piacokon, vásárokon, fesztiválokon árusítom a portékámat, illetve házhoz is jönnek a vevők. Ebből a mesterségből még ha nem is sikerült meggazdagodni, de meg lehet élni. Azonban lassan több a jegesmedve, mint a fóka, ahogy nálunk népiesen mondják. Amennyi a kereslet rá, ahhoz már sokan vagyunk mi, kosárfonók, Vajdaságban.

Lévay Szófia, nemezelő, Szabadka: A nemezelés a legősibb mesterségek egyike, hiszen nem kell hozzá semmi egyéb, csak szappan és gyapjú. Amióta az ember állattenyésztéssel foglalkozik, rájött erre a gyapjú jó tulajdonságára, hiszen ha az vizet, nedvességet kap, akkor a szálak összehúzódnak és egy új textília válik belőle, amit úgy hívnak magyarul, hogy nemez.

Ha jól emlékszem, 15 éves koromban tanultam meg a nemezelés alapjait, majd utána minden téli és nyári szünetben csak ezzel foglalkoztam, ez volt a hobbim, ez érdekelt csak. Az igazi elhatározás egyetemi éveim alatt született meg bennem, amikor anyukámnak felmondtak és tudtam, hogy valamivel komolyabban el kell kezdenem foglalkozni. Ekkor egyik kolléganőmmel, aki később nagyon jó barátnőm is lett, egy műhelyt indítottunk el Szabadkán és együtt haladtunk a megkezdett úton. Önfejlődőek is voltunk, de rengeteg szakmai tanácsot is kaptunk és valóban befogadó közegre találtunk, egy házaspár személyében. Fiatalon, még 21 évesen kiállítottunk a budapesti Néprajzi Múzeumban, utána Belgrádban is. Ezután egyértelmű volt a döntés, hogy mi a nemezeléssel hivatásszerűen kívánunk foglalkozni. Most a civil szférában mozgunk, foglalkozásokat és edukációkat vezetünk. Általában februárban írjuk meg a pályázatainkat és tervezzük be az egész évet.

Ha átfogóan igyekszünk foglalkozni a nemezeléssel, és ha kitaláljuk magunknak az utat, hogy mikor mit csinálunk, és hova megyünk, akkor meg lehet belőle élni. A legfelkapottabb tárgyak idén a szőnyegek, a kiegészítők, de ez évről-évre változik.

Puskás Ferenc, fafaragó, Zenta: Már több mint 20 éve faragok, különböző intenzitással. Ez már egy életforma nálam, ebben tudok kiteljesedni. A családom mindig is biztatott, de oktató nélkül, önként fejlődtem. Az anyagokat fatelepen szerzem be, különböző erdőirtásokkor. A mostani profilom a fatálak készítése, ehhez nyárfa, esetlegesen fűzfa szükséges. A kerti garnitúrák pedig akácból készülnek. A fatálak készítésében úgy gondolom, hogy nem számolok nagy konkurenciával. Vásáron, búcsún árulok, de Szerbia déli részén is rengetegszer megfordulok. Azonban most szeretnék váltani, a barokk bútorzatok és a monumentális szobrok irányába, azok érdekelnek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon