A Prosperitati létjogosultságát az emberek igazolták

Interjú Juhász Bálinttal

Ótos András

Juhász Bálint okleveles közgazdász. Az Újvidéki Egyetem Közgazdaság Karán szerezte meg egyetemi diplomáját, majd belevetette magát a szakma tanulásába – mert ahogyan otthon tanulta, a diploma csak az első, igaz, a legfontosabb lépés az igazi, életszerű, valóságközeli, földközeli szakmai tudás megszerzéséhez. Számos kihívást követően mélyvízbe került, amikor a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője lett. Erről a kihívásról beszélgettünk vele.

  •  Hogyan értékeli, az eddigi eredmények alapján a Prosperitati Alapítvány igazolta-e a létezését?

 

A valóra váltott lehetőség. Így szoktuk aposztrofálni a vajdasági gazdaságfejlesztési programot. A Vajdasági Magyar Szövetség kiharcolta, Magyarország Kormánya biztosította a lehetőséget, mi pedig a pályázóinkkal közösen valósággá váltottuk azt.

Elsőként, úttörőként az egész Kárpát-medencében kezdtünk hozzá a munkához. S nem csak a magunk vonatkozásában volt fontos az eredmény. Ma már a nemzetpolitika teljesen elfogadott eszköze a gazdaságfejlesztés, hiszen elérhető, használatos már Kárpátalján is, elfogadásra került a felvidéki program, s indul a drávaszögi, muravidéki, de a mezőségben is mintaprogramban gondolkodnak.

Két nagy hozadéka van az elmúlt közel másfél évnek:

Egyrészt bizonyítottuk, hogy az egyesek által lesajnált vajdasági közösségnek mégis van gazdasági ereje. Előtérbe került egyszer több mint 500, másodszor közel 700 magyar érdekeltségű vajdasági családi-, mikro- és kisvállalkozás és ezerszám a családi földműves gazdaságok, valamint közel 40 vállalkozás, amely nagyléptékű fejlesztésben tud gondolkodni. Fejlesztési elképzelésekkel rendelkeznek, itthon akarnak érvényesülni, az elképzeléseiket meg akarják valósítani. Eddig összesen több, mint 7000 pályázatot adtak át a vajdaságiak.

Másrészt azt is bizonyítottuk, hogy ez a közösség képes önmaga megvalósítani egy ilyen jelentős programot. A stratégiai dokumentum kidolgozásában több tíz szakember dolgozott, ma több, mint száz főt számlál a szakértői hálózatunk. A Prosperitati irodákban mintegy 30 munkatárs dolgozik, akik rengeteget tanultak, fejlődtek együtt a rendszerrel. Azzal a rendszerrel, amit pár hónap alatt kellett felépítenünk, úgy, hogy a szerb, a magyar és az EU-s törvények, szabályok, kötelmek szerint működjön.

Ha szabad röviden összefoglalnom: igen.

 

  • A harmadik pályázati körben több, mint 3000 pályázó nyert csak a mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre, valamint a vállalkozók részére az eszközbeszerzés megvásárlására kiírt pályázatokon. Ennek kapcsán a holnapi napon kerül sor az ünnepélyes szerződés aláírásra. Milyen érzéssel tölti el, hogy a Prosperitati Alapítvány megannyi családnak nyújtott már ezidáig támogatást?

 

Ebben a pályázati körben közel 4000 nyertes pályázatról beszélünk, de annál is több embert érint. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy tízezezer embert ölel fel, s ez rengeteg történetet takar.

Jó érzés látni, hogy az emberek örülnek. Valamit hozzá tudunk tenni ahhoz a küzdelemhez, amit a szülőföldön való boldogulásért vívnak a vajdasági magyarok. 78 házat vásároltak a fiatal párok falun, és kezdtek, kezdhettek közös életet. Valamennyit be is mutatott a Jó Reggelt Vajdaság Otthonteremtőben című sorozata.

Szép, örömteli történetek. Közel 400 hektár termőföldet vásároltak meg a pályázóink. Ez egy fontos lépés, különösen, ha belegondolunk, hogy a termőföld a legnagyobb természeti kincsünk. Többezer mezőgazdasági gép vásárlását támogattuk, amellyel nem csak a gazdákon segítettünk, hanem jelentősen fellendült a mezőgépek gyártása és forgalmazása is, 30-40%-kal nőtt a forgalom, a fémipar egyéb vállalkozásaira is kihatottunk, alvállalkozók kaptak lehetőséget, új munkahelyek nyíltak közvetetten is. Ugyanakkor a saját határainkat is feszegetjük.

Kötöttünk már szerződést egyszerre 700 pályázóval, holnap arra vállalkozunk, hogy 3700 pályázóval szerződjünk. Emlékszem, mekkora előkészület előzte meg az első szerződés megkötését, amelyre a holnapi eseménytől számítva napra pontosan egy éve, tavaly április 13-án került sor Orbán Viktor miniszterelnök úr jelenlétében.

 

  • A legutolsó pályázati körben a pályázók 95%-a nyert. Ez óriási eredmény, ami egyrészt azt is alátámasztja, hogy a pályázati pénzek nincsenek előre leosztva. 

 

A kezdetekben ezzel a hazugsággal próbálták elriasztani az embereket a lehetőségtől.

Ma már ilyesmiről senki nem beszél, mert világossá vált, hogy ez egyszerűen nem igaz.

Semmilyen tendenciát nem lehet felfedezni a támogatási döntésekben.

Amikor rájöttek, hogy nincs igazuk, nem kértek elnézést senkitől, de cserébe beálltak a sorba és pályáztak, nyertek.

Ma már konkurensei a pályázóinknak, vagy pályázatírók, akik igen szépen megélnek az általuk nemrég még riogatott pályázókból. Van, hogy attól sem riadnak vissza, hogy sikerdíjat kérjenek. Sikerdíjat akkor, amikor a pályázók 95%-a nyer… Nincsenek illúzióim, nem is lehetnek. Amint vérszagot éreznek, rögtön oda piszkítanak ahonnan esznek. Ha sorbanállás van, akkor elnökjelöltet népszerűsítenek, vagy a kollégák ellen uszítanak. Régen azt mondták, előre elosztottuk a pénzt, csak a csókosok kapnak, ma az a baj, hogy szinte mindenki kap támogatást; azt mondják megvesszük az embereket. Ki érti őket?!

 

  •  Az előző válaszához visszatérve: mit gondol, a nyertes pályázatok ilyen magas aránya azt a benyomást keltheti, hogy mindezen támogatás magától értetődően jár? 

 

Látom annak jeleit, hogy egyesek ezt hiszik.  

Szeretném azonban felhívni mindenki figyelmét: ilyen eredményeket csak azért tudunk elérni, mert korábban megdolgoztunk érte. A tavalyi év munkája, a rengeteg beadott pályázat, az átlátható, jól működő rendszer, valamint az a tény, hogy a támogatással el tudunk számolni, együttesen alapozták meg a még sikeresebb folytatást. Azt sem feledhetjük el, hogy ez a program addig működhet, amíg a vajdasági magyar közösségnek erős politikai érdekképviselete van, és partnereket tud találni Budapesten és Belgrádban is.

Nem utolsó sorban azt is nyomatékosítanom kell, hogy a támogatás nem alanyi jogon jár. Be kell adni a pályázatot, minden kért dokumentumot, teljesíteni kell a feltételeket, valamint szakmailag értékelhető pályázatot kell átadni.

 

  • Az elmúlt hetekben olyan tájékoztatást adott ki az alapítvány, amelyben felhívja a pályázók figyelmét a szállítók esetleges visszaélésére. Egyes szállítók jelezték, a pozitívan elbírált pályázati eredmények ismerete után, az eszköz árának a megemelkedését. Hogyan tud ebben az esetben az Alapítvány további segítséget nyújtani a pályázóinak?

 

A pályázóinknak a lehetőségeik mellett felelősségük is van.

Az egyik fontos felelősségük a szállító kiválasztása. Ugyanakkor mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minden projekt sikerrel záruljon. Vannak szabályok, amelyeket betartatunk. Több esetben felvettük a kapcsolatot a szállítóval, ha probléma adódott, és ez legtöbbször elégnek bizonyult. Mozgásteret adunk a pályázónak, hogy a megfelelő szállítót megtalálja, a rosszat lecserélje, ha elkerülhetetlen. Attól sem riadunk vissza, hogy ha a szerződés szerinti teljesítés elmarad, akkor szankcionáljuk a szállítót. A konkrét esetben úgy látom, a közlemény is megtette hatását.

 

  • Milyen új kiírások várhatóak még?

A nagyléptékű, hitelkonstrukciós projektek értékelésének befejezése a következő lépés.

Addig is dolgozunk azokon a kiírásokon, amelyekről a november-decemberi vajdasági körút során beszéltünk. Föld- és házvásárlás, közepes méretű hitelkonstrukciós projektek, stb. A támogatóval folyamatosan egyeztetünk ezekről. A hároméves program második évének elején járunk, még sok lehetőség és kihívás áll előttünk.

 

  • Az Alapítvány több, mint egy éve működik, központi irodája Szabadkán található. További nyolc térségi irodája van Vajdaság-szerte, két-két alkalmazottal és Pancsován is lehetővé tették a pályázókkal való személyes kapcsolattartás egy munkatárs személyében. A gazdaságélénkítő program megálmodása, majd annak megírása valóban példaértékű, de beszéljünk egy kicsit annak a kivitelezéséről és koordinálásáról is. Milyenek a visszajelzések?

 

Alapvetően pozitív visszajelzéseket kapunk.

Folyamatosan fejlődünk, fejlesztjük az online pályázati rendszerünket.

Ettől kicsit tartottam, de megnyugtattak: az első ijedtség után nagyon megkönnyítette a pályázók dolgát.

Meggyőződésem, hogy nem sikerült volna enélkül a fejlesztés nélkül 4000 pályázatot megírni, átadni, átvenni és feldolgozni ennyi idő alatt. Mindenki megtalálta a módját, hogy pályázzon, feltöltse a mellékleteket.

A pályázatoknak megközelítőleg 15%-ánál nem voltak feltöltve a mellékletek, és a kollégáim tapasztalatai szerint ezen pályázatokat zömében pályázatírók írták, akiket ezért megfizettek a pályázóink. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a jövőben minden dokumentum feltöltése kötelező lesz.

Persze vannak terhes időszakok is, mint a pályázat beadási határideje. Minden intés ellenére sokan hagyják az átadást az utolsó napokra.  Nehéz időszak a szerződéshez szükséges dokumentumok átadásának időszaka is.

Jelen pillanatban például 3700 tárgyat kezeltünk kicsivel több, mint tíz nap alatt. Ahhoz, hogy holnap meg tudjuk kötni a szerződést mindenkivel, ezt a folyamatot végig kellett vinni. (Halkan jegyzem meg, ennyi ügyet ilyen rövid idő alatt, ekkora infrastruktúrával senki nem kezel.) Ez áldozattal járt mind a kollégáim, mind a sorban álló pályázók részéről. Ezúton is köszönöm előbbieknek a munkát, utóbbiaknak a türelmet. Érdekes, hogy szinte az egyetlen negatív írás egy, a rendszerből jól profitáló pályázatíró tollából fakadt. Önmagában nem is ez a probléma, hanem az, hogy nem érti, mi miért történik, mégis pályázatokat ír, tanácsokat ad és kritizál. Ez hasonló fellépés, mint amikor a kezdet kezdetén szerették volna ellehetetleníteni a programot.

Támogatási pénzt biztosíték nélkül nem utalhatunk ki, erre szolgál a váltó. A váltó csak akkor érvényes, akkor aktiválható, ha a hitelesített aláírás megegyezik a váltón és váltónyilatkozaton található aláírással, ezt a kollégáimnak ellenőrizniük kell. Ennek egy alternatívája van: ha utófinanszírozásban utalnánk ki a támogatást, miután a pályázó megvásárolta az eszközt.  Ebben az esetben sokan elesnének a pályázás lehetőségétől, amit mi nem szeretnénk.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy minél többen pályázzanak, Vajdaság minden területéről. A felépített rendszerrel ezt el tudtuk érni: 37 önkormányzat területéről, több, mint 130 településről vannak pályázóink, mi több, sikeres pályázóink. Ahol Vajdaságban magyar él, oda eljut a program is.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon