Nemzet Szépe

Interjú Kis Gabriellával

A felsőhegyi Kis Gabriellát választották meg a Nemzet Szépe győztesének múlt szombaton, a gödöllői kastélyban. A több száz jelentkező közül 12 lány jutott be a Nemzet Szépe felkészítő táborába, és 10 versenyző mutathatta meg magát a zsűri előtt. Gabriella páratlan szépségével, valamint egyedüli határontúli magyarként, elkápráztatta a zsűri tagjait. A 21 éves, végtelenül szimpatikus és pozitív győztesünk jelenleg Szegeden dolgozik ápolóként, egy sebészeti klinikán.

  • Úgy gondolom, hogy bátran kijelenthetem, hogy mi, vajdasági magyarok méltán vagyunk büszkék rád. Különlegesnek tartunk. Számodra mekkora jelentőséggel bír az, hogy vajdasági magyar vagy?

Nagyon örülök, hogy ennyien szurkoltak és támogattak engem ezen a versenyen. Mondhatom azt, hogy egész Vajdaság örül a sikeremnek, ami máig felfoghatatlan. Számomra nagy jelentőséggel bír az a tény, hogy nem csak Magyarországot képviseltem ezen a versenyen, hanem a vajdasági magyarokat is. El sem tudom mondani, hogy mennyire sokat jelent az, hogy otthon büszkék rám.

Tulajdonképpen kicsit más voltam, mint a többi lány. Részben talán azért, mert vajdasági lány vagyok. De ugyanúgy magyar vagyok és ugyanúgy a magyar nemzethez tartozom. Semmilyen megkülönböztetésben ez miatt nem volt részem, a lányok végig egyenrangúként bántak velem.

  • Mondj három olyan dolgot, amely mindig Felsőhegyet juttatja eszedbe, amiért ma is hazajársz.

Azért szeretek otthon lenni, mert az otthoni élet harmonikus. Nyugodt és kiegyensúlyozott. Amikor Szegedre költöztem, már az első éjszaka hiányoltam a traktorok, kombájnok zúgását, hiányzott az, ahogy elgurultak az ablakom előtt. Amúgy traktort többször is hajtottam odahaza, például szalma- és herehordáskor. Sokat segítettem a szüleimnek, és közben nagyon is élveztem mindezt. Nekem ez volt a megszokott dolog. Ez, ami meghatározta a vajdasági létemet.

Ma is úgy tartom, hogy falun élni egészségesebb, mint egy nagyvárosban. Sokat jártam a falun futni. Ma is nagyon szeretek Felsőhegyen lenni. 

Hiányoznak még az ott élő emberek. Amikor meglátogatom a falu másik végében élő nagytatámat, akkor jól esik az, hogy útközben hangosan egymásra köszönünk a falu lakóival. Mindenki ismer mindenkit, kedvesek az emberek és törődünk egymással.

És persze a családom. A szüleim, a nagytatám, a nenám, az unokatestvéreim.

  • Miért éppen Szeged?

A testvérem, Edina már 2-3 éve Szegeden élt, amikor én is követtem őt. Részben miatta választottam ezt a várost, részben azért, hogy ne legyek távol a szüleimtől. Lehet, hogy másik országról van szó, de én most is közel vagyok az otthonomhoz. Ez nekem nagyon fontos, hiszen rák vagyok. A rákok pedig köztudottan családcentrikusak.

Nálam meghatározó az, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik számára fontos vagyok, akik szeretnek és akiket én is viszont szeretek. Egy apró titkot azért elárulok: még mindig keresem az igazit.

  • Szépségkirálynőnek, a Nemzet Szépének lenni célkitűzés? Megmérettetés?

Azért döntöttem amellett, hogy megmérettetek a Nemzet Szépe szépségversenyen, mert úgy gondoltam, hogy most tudom megmutatni azt a világnak, hogy milyen is az, mint esetemben, a betegségemből kifolyólag, amikor sok rosszat kapunk az élettől, de felállunk és tovább megyünk.

Mindenki életében vannak nehéz pillanatok, stresszes időszakok, amikor mélyponton vagyunk, amikor olyan tragédia ér bennünket, hogy azt gondoljuk, képtelen vagyunk felállni, amikor összetörünk. De akkor is tovább kell lépnünk, küzdenünk kell az álmainkért. Mert előbb-utóbb az el fog jönni, csak ki kell várni a megfelelő pillanatot. Megvan annak is az oka, hogy miért kapunk az élettől olykor rossz dolgokat...

2011-ben már az év elején éreztem a csomókat a nyakamon. Nem akartam elmenni az orvoshoz, habár anyukám nagyon sokat könyörgött azért, hogy menjek el. Októberig tudtam húzni a dolgot, amikor bekerültem a kórházba. 2012 májusában gyógyultam meg teljesen. De megcsináltam!

Mindez ösztönöz a hivatásomban is. Mert egy ápoló nem csak fizikailag segít a betegein, de lelki támaszt is nyújt, ami sokszor sokkal fontosabb.

  • Azt mondják, minden csoda három napig tart. Egy szépségkirálynő élete mennyire változik meg a koronázás után?

Nekem teljesen felborult az eddigi megszokott, monoton életem. Ami úgy nézett ki, hogy felkeltem, elmentem dolgozni, hazaértem, letusoltam, majd szinte hetente, a beosztásomtól függően, utaztam haza, Felsőhegyre.

Most meg úgy gondolom, hogy nem halaszthatom tovább, a héten mindenképp vennem kell egy határidőnaplót. Azt sem tudom néha, hogy kinek mikor kell írnom, mikor, ki fog felhívni, vagy éppen hova kell mennem. Természetesen minden kötelezettségemnek próbálok eleget tenni. Jelenleg Szeged és Budapest között ingázom, hiszen Budapestre utazom fel fotózásokra, videófelvételekre, különböző televíziós szereplésekre, interjúkra.

A mai nap folyamán tudok először, a királynői címem megszerzése után, hazalátogatni – amit mondanom sem kell, hogy mennyire várok már.

  • Amikor a fejedre tették a koronát mire, kire gondoltál?

– Akkor, de igazából az egész verseny alatt is, a családom és a barátaim jártak a fejemben. Amikor a verseny ideje alatt kifáradtam a mosolygásban, csak rájuk gondoltam, meg arra, hogy miket kommentározhatnak, mert hát nagyon szeretnek kritizálni, viccelődni velem, és ekkor meg már alig bírtam ki, hogy ne nevessem el magam.

A koronázás alatt meg csak az járt a fejemben, hogy milyen büszkék lehetnek rám otthon. Szerintem el sem tudom képzelni azt, hogy mekkora sikoltozásba kezdtek a TV készüléke előtt, amikor kimondták a nevem.

Amikor kiértem az öltözőbe, rengeteg nem fogadott hívásom, üzenetem volt. Még másnap, sőt harmadnap is annyi gratulációt kaptam, hogy nem győztem őket megválaszolni.

Biztosan van olyan ember is, aki irigységgel néz rám, de az a tapasztalatom, hogy a legtöbb ismerősöm, a legtöbb vajdasági ember nagyon büszke rám, és büszkék arra, hogy vajdasági magyar lány nyerte meg a versenyt.

Nagyon szeretném most is, itt is megköszönni a verseny egyik főszervezőjének, Felleg Viviennek a sok törődést és kedvességet, amit nekem nyújtott a felkészülés, a verseny egész ideje alatt. Őszintén hálás vagyok neki mindezért.

  • Szerinted mitől szép egy nő?

Mindenképpen a belső harmónia, a lelki egyensúly határozza meg egy nő szépségét. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az nagyon is látszik rajtunk, az adja meg az összképet. De ha azt kérdezed, hogy mi az első, amit megnézek egy nőn, akkor azok a fogak és a szemöldök. Szemöldök mániás vagyok. Fontos számomra, hogy a szemöldök szép legyen, mert az nagyban meghatározza egy nő arcát. Emlékszem, amikor beteg voltam, és kihullott a szemöldököm...nehezen viseltem azt az időszakot.

Apukám egész életemben azt tanította, hogy bizonyos dolgokkal nem szabad elcsúnyítanunk magunkat. Ha valamit Isten szépnek teremtett, azt ne bántsuk. Emiatt gondolom úgy, hogy nem kell feltétlenül és ész nélkül követnünk a divatot, szükségtelen a hően áhított szépségért drasztikus változásokon átesnünk, elég csak ápoltnak lennünk.

  • Most boldog vagy? Mert csak úgy sugárzol.

– Most teljesen, kimondottan. Kicsattanok az örömtől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon