Inspirálóm a közeg, ahonnan útnak indítottak

Interjú Csizmadia Annával
  • A hagyományőrzésről méltán híres Kupuszina a szülőfalud. A faluban szinte mindenki földműveléssel foglalkozik és gyümölcsöt termeszt. Meg persze népzenélnek. A kupuszinai népzene mennyiben rendelkezik sajátos vonásokkal?

 

– Nagyon örvendek annak, hogy ebbe a hagyományőrző faluba születtem bele, itt nevelkedtem, itt szívhattam magamba az "igazit", a gyönyörű nyelvjárásunkat, gondolkodásmódot, a gyökérzethez való ragaszkodás fontosságát.

Kupuszinán rengeteg gyermek tanul zenélni különböző hangszereken és szinte mindenki énekel.

A kupuszinai népzene a vajdasági népzenében egyedülálló, a nyelvjárása és a különös dallamvezetése miatt is. A felvidéki Nyitra vidékéről származunk, és ez a rokonság megmutatkozik a viseletünkön, palóc nyelvjárásunkon, dallamainkon. Nagyon sok a rokon dallamunk a felvidéki népzenével.

 

  • Életed egyik meghatározó napja volt az, amikor 2012-ben megnyerted a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató vetélkedőt. Ekkor sokan megjegyezték a nevedet. Milyen érzés és mekkora felelősség az, hogy sok gyermek példaképként tekint rád?

 

– Nagyon szép volt az a napom, amikor kimondták a nevemet, és azóta az összes napom ugyanolyan szép. (Hála a jóistennek).

Nagyon nagy felelősség számomra az, hogy több gyermek példaképként tekint rám. Ezért is csinálom folyamatosan azt, amivel a jóisten megajándékozott engem.

A szereplések mellett tanítok is, a Vajdaságban, Szabadkán, valamint Szegeden is két iskolában. Nagyon sok a tehetséges gyermek, és nagyon szeretek velük foglalkozni. Csiszolgatni őket gondolataimmal. Jó látni a fejlődést...

 

  • Mitől lesz valakiből jó népdalénekes, mi vagy ki inspirál téged?

 

– Én úgy érzem, hogy akkor jó egy népdalénekes, ha önmagát teljes mértékben át tudja adni az adott dalnak, a szöveget előtérbe helyezi, és a dallamot másodlagos szereplőként éli meg az összképben. Minden egyes hangadással MONDANI kell.

Legnagyobb inspirálóm a mai napig az a közeg, azok az emberek,  ahonnan útra indultam, akik útamra indítottak.

 

  • Számodra mi jelenti az igazi sikert?

 

– Ha az emberre felnéznek, az hatalmas ajándék, és ebből táplálkozik, növekszik, ez készteti arra, hogy még többeknek adhasson... A siker, ha a színpadra vezető utamon, rám mosolyognak.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon