Autóvizsga? Hajtási engedély? Nem játék, az élet a tét

Interjú Fehér Szabolccsal

Erdődi Edvina

Fehér Szabolcs közlekedési mérnök. A szakmájában helyezkedett el, több autósiskolában dolgozik előadótanárként, magyar és szerb nyelven. Még mesterképzésre járt, amikor egy óbecsei autósiskolából megkeresték, hogy legyen náluk előadó. Ebből talán azt a következtetést is levonhatjuk, hogy aki tudatosan választ pályát, szorgalmasan tanul, időben diplomát szerez, az szakmai karrierbe foghat, mert vannak lehetőségek... Még itt is, még nálunk is, még a szülőföldünkön is. Fehér Szabolcsot kérdezhettük volna csakis erről, és biztosak lehettünk volna abban, hogy érdeklik az Olvasót a válaszok, mert mindenkit érdekel, kik azok, akikre rábízza a gyerekét, amikor elküldi, hogy megszerezze a hajtásit, vagyis az autóvezetői engedélyt. Azonban Fehér Szabolcs nemcsak közlekedési mérnök (miközben semmi más), hanem a VMSZ Ifjúsági Fórumának az elnöke is – ez az egyetlen funkció, amit betölt, felesleges vadul keresgélni az IB, FB tagok között, ő egyszerűen csak ifielnök a VMSZ-ben. Ismerve közéletünket, ezt a témát sem kerültük meg.

  • Ha magamból indulok ki, azt mondanám, hogy azért íratkoztam gimnáziumba, hogy időt nyerjek a gondolkodásra, ugyanis fogalmam sem volt arról, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni. Nálad mi határozta meg a pályaválasztást?

 

Szerintem a középiskolás évek alatt, sőt annak befejezése után sem túl széleskörű az ember fiának a rálátása arra, hogy bizonyos végzettséggel mivel is tud majd foglalkozni. Ezzel valahogy én is így voltam.

A közlekedés egy bizonyos szegletét ismertem csak ekkor, ez a szakértőzés. Emellett a közúti, vasúti, vízi közlekedés, ezen belül a közlekedésbiztonság, logisztika és a tervezés az, ami lehetőségként megjelenik a közlekedési szakirányon belül. Ezzel talán nem is soroltam fel mindent.

Igaz, amikor beírtam a közlekedési szakirányt, még ennyi részletet sem tudtam. Úgy gondoltam, hogy közlekedés mindig volt és lesz, és igazából ez az, ami legjobban befolyásolta a pályaválasztásomat.

 

  • Közlekedési mérnök diplomát szereztél. Diplomálásod után nem sokkal sikerült is elhelyezkedned a szakmádban, míg sok fiatalnak ez nem megy olyan könnyen. Ezt minek tudod be: a puszta szerencsének, vagy a szakma tudatos választásának?

 

Harmadéves lehettem az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karán, amikor a tanáraim az új törvény kidolgozásában vettek részt.

Ekkor mondták, hogy a következő időszakban az autósiskolákban is  lehetőségünk lesz a diplománkkal dolgozni, hiszen nekik is érdekük volt az, hogy megvédjék a szakmánkat, és biztosítsanak a közlekedési mérnököknek munkahelyeket.

Részben ez sikerült is nekik. A mesterképzésemen már javában hallgattam a tantárgyaimat, amikor az egyik óbecsei autósiskolából felkerestek,és munkát ajánlottak nekem. A közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény értelmében ekkor már  diplomás közlekedési mérnökök is lehettek előadótanárok, is persze az is döntő volt, hogy mindkét nyelvet, a szerbet és a magyart is beszélem, így ezeken a nyelveken elő is tudok adni.

És ekkor belevágtam.

Tudtam, hogy széleskörű munkalehetőség áll a mérnökök előtt, de aligha gondoltam volna, hogy valaha tanítani fogok. Azonban a szerencse is kellett,  a tudatos választás mellett.

 

  • Akkor, ezek szerint, előnyt jelentett az, hogy magyar vagy...

 

Igen. Ma is hatalamas előnynek élem ezt meg és büszke vagyok arra, hogy magyarul is tanítok.

Lassan egy éve az elméletből való vizsgáztatás számítógépen történik. Az erre való átállás előtt a magyar fordítás javításával is foglalkoztam.

Úgy éreztem, felelősséggel tartozom a közösségem iránt és ahol tudok, ott igyekszem segíteni. Az általom ajánlott változtatások nagy százaléka javításra is került.

 

  • A VMSZ IF elnöke vagy. Mit jelent számodra az ifjúsági fórum?

 

 

Projektekben gondolkozó, problémamegoldó embernek tartom magam, de az is lehet, hogy ez a mernöki gondolkodás velejárója, nem tudom...

A bácsföldvári Kultúrkört 4 éve hoztuk létre, élesztettük újjá ketten, Zsolt barátommal. Ezek az évek alatt egy jól működő és stabil lábakon álló intézménnyé lett, ami mögött ma már 15 főt számláló csapat áll.

A VMSZ IF ettől azonban sokkal nagyobb horderejű szervezet. Valamikor 2015 őszén vettem át a fórumnak a vezetését, amikor rögtön hozzákezdtünk a szervezet felépítéséhez, hiszen nem ,,kész terméket" kaptam kézbe. Ezzel talán nem árultam el nagy titkot. A felépítés mellett fontos a szervezet fenntartása és persze a folytonosság biztosítása is.

Mi most értünk a második fázisba - ekkor válik el általában, hogy ki is akarja az ügyet igazán segíteni és előrébb vinni.

Idén a már meglévő programjaink mellé, mint a 2017 perc foci, természetesen újakat is szeretnénk beiktatni, és több jó ügy mellett kívánunk kiállni.

Fontosnak tartom, hogy ifjúsági tagozata, fóruma is legyen egy pártnak, mert a folytonosság csak így biztosítható. Hiszek abban, hogy amit a VMSZ csinál, amit képvisel, az pozitív hatással van az itteni magyar közösségre nézve. Mindezek miatt megtiszteltetésként éltem meg a felkérést és vállaltam el a VMSZ IF elnöki tisztségét. Viszont csapatban érdemes játszani.

 

  • Mi a véleményed a fiatalok politikához fűződő viszonyáról?

 

Középiskolás korom óta fiatalokkal foglalkozom.

Kezdve a  Moravicai Nyári Táborok szervezésétől  a Vajdasági Ifjúsági Szervezetben való tevékenykedésemig, amit az óbecsei vmsz if vezetése követett, mindmáig, hiszen most is a 16-19 év közötti korosztály teszi ki a diákjaim 80%-át.

Mindennek köszönhetően sok fiatallal ismerkedtem meg.

Úgy gondolom, hogy a fiatalok nincsenek kellően tisztában azzal, hogy miként működik egy politikai párt. Vannak fő irányvonalak, amik soha nem (vagy csak ritkán) változnak, és látni kell, hogy a döntéseket egy párt (de főleg egy kisebbségi párt) hosszabb távra tekintve hozza meg.

A fő irányvonalakon kívül pedig sokminden és gyorsan változhat. Azonban nem szabad elvesznünk a részletekben és a napi dolgok miatt szem elől téveszteni a lényeget.
Iszonyúan fontos egy közösségnek az utánpótlás, fontos, hogy a fiatalok tudjanak és akarjanak a saját közösségükben szerepet vállalni.

Ha nem lesz aki kiálljon és harcoljon a  közösségünkért, annak végzetes következménye is lehet. 

A vajdasági magyarok esetében asszimilálódáshoz is vezethet. A VMSZ IF nyitott a véleményüket vállaló, pozitív szándékú fiatalok előtt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon