Aktuális pályázatoktól a vőlegény mosolyáig

Interjú Ótott Róberttel

Ótos András

Ótott Róbert fontosnak tartja, hogy a fiatalok is bele tudjanak szólni a mindennapos történésekbe, hiszen azt vallja, ha fiatal vezetők kerülnek döntéshozó pozícióba, akkor talán ezt a réteget is érdekeltté lehet tenni a közügyekben. Kötelességeit lelkiismeretesen végzi. Munkájának sarkalatos pontja, hogy minél több vajdasági magyar emberhez eljuttassa a mezőgazdasági pályázatok kiírásainak részleteit, amelyek esetleg ahhoz is hozzájárulnak, hogy a fiatal ne Londonba menjen el mosogatni, hanem itthon, szülőföldjén tudjon megélni és tervezni. Ahol a gyökerei is vannak.

  • 2016 júliusától a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettesi pozícióját töltöd be. Hogyan tudnád értékelni az elmúlt két évet, mire fektettétek a legnagyobb hangsúlyt?

- Elsősorban azt kell elmondani, hogy 2016 közepétől, amikor is felállt az új kormány, a mezőgazdaság területén is megszületett az egység. Köztársasági és tartományi szinten az azonos politikai vezetés nagyon sokat jelent, hiszen ez egy gördülékeny együttműködést eredményezett. Mi az agrárintézkedések tekintetében igyekeztük összehangolni a lépéseket, hiszen folyamatosak a Mezőgazdasági Minisztérium és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság közötti egyeztetések.

A mezőgazdasági fejlesztésekre az elmúlt két évben nagy hangsúlyt fektettünk. Szinte az összes pályázati kiírásunkban kiemelt helyet kaptak a 40 évnél fiatalabb vajdasági gazdák, ahogy a hölgy pályázók is előnyben részesültek a férfi gazdákkal szemben – úgy a pályázat elbírálásánál, mint a megítélt támogatási összeg nagyságának tekintetében.

Mindenképp üdvözlendő, hogy egy működő hatalmi koalíciónak lehetünk részesei, hiszen amikor köztársasági szinten fontos törvényi szövegezéseket kell véglegesítenünk, jelen vannak a VMSZ tisztségviselői, akik bele tudnak a folyamatokba szólni annak érdekében, hogy a vajdasági magyar emberek érdekei érvényesüljenek. Mindezt tapasztalom a tartományi szint vonatkozásában is. Úgy gondolom, hogy csak ez az út járható, hogy hallassuk a hangunkat. Az esetek többségében a Szerb Haladó Párt vezetői ezeket a hangokat meghallják, megértik és elfogadják.

Konkrét példával élve kiemelném, hogy ennek az együttműködésnek az eredményeként születhetett meg a tavalyi év végén elfogadott kistermelőkre vonatkozó rendelet is.  A tejet, húst, kolbászt, tojást, halat és egyéb árut értékesítő kistermelők ma már legálisan árulhatják otthon termékeiket. Tehát lehetőséget kaptak arra, hogy kilépjenek a szürkegazdaságból.

  • Már az év elejétől rengeteg lakossági fórum vendége voltál, ahol az éppen aktuális mezőgazdasági pályázatok kiírásait ismertetted. Milyen visszajelzéseket tapasztaltál a gazdák részéről, igénylik-e a személyes találkozást?

- Az idei évben számos lakossági fórumot tartottunk Vajdaság-szerte. Január második felétől, bő egy hónapig, az IPARD pályázati kiírás részleteire fektettük a hangsúlyt. Mindenképpen szerencsés időszakban tudtuk személyesen is eljuttatni az érdekelt gazdáknak a kiírások részleteit, hiszen már ezen látogatások alkalmával felhívtam a figyelmüket a márciusban kiírásra kerülő tartományi pályázatokra is.  Ennek köszönhetően tudták megtervezni az adott évre vonatkozó befektetéseiket.

A lakossági fórumokon való személyes beszélgetéseket nem tudja felváltani az interneten történő kampányolás, sőt azt meg sem közelíti. Állandóan telt ház fogadott bennünket, bárhová is mentünk. Számomra az is nagy öröm volt, hogy egyre több fiatal gazda volt jelen a tájékoztatóinkon és időszerű, érdeklődő kérdések hangoztak el. Sokan a Prosperitati Alapítvány pályázatain próbáltak először szerencsét, ami után már – miután megismerkedtek a pályázati rendszerrel – tartományi, de akár köztársasági szinten is sikeresen pályáztak.

Azzal, hogy felkerestük a vajdasági magyar embereket, és a Szerbiában lévő szinte összes mezőgazdasági pályázati lehetőségről ismertetőt tartottunk magyarul, egyértelmű, hogy közelebb hoztuk számukra ezeket a lehetőségeket. Ma már nem idegenednek attól sem, hogy telefonon vagy akár személyesen is, további kérdéseket intézzenek hozzám.

Az év elején megtartott tájékoztató körutak kétségtelenül hozzájárultak ahhoz, hogy a mezőgazdasági pályázatokon egyre több vajdasági magyar gazda neve legyen megtalálható a nyertesek között.

  • Milyen aktuális pályázati kiírásai vannak a titkárságnak?

- A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság az elmúlt két évben jelentősen megnövelte a költség-visszatérítéseknek az arányát. 2016-ban 50 százalékos költség-visszatérítésnél többel nem igazán volt pályázati kiírásunk.

Ma, 2018-ba ott tartunk, hogy minden pályázati kiírási vonalunknál, a hölgyek és a 40 évnél fiatalabb gazdák akár 70 százalékos költség-visszatérítésre tudnak pályázni. A jelen pillanatban is aktuális startup pályázatunknál pedig 90 százalékos támogatást biztosít a tartomány. Láthatjuk, hogy a minőségi javulásnak köszönhetően egyre kedvezőbb feltételeket szavatolunk.

Pár nappal ezelőtt záródott a tavasszal megjelentetett pályázati kiírásunk. Ekkor öntözőrendszerekre, természeti károk elleni védelemre, fóliasátrakra és farmok felszerelésére, méhészek támogatására biztosítottunk pénzösszegeket.

A startup pályázatok még futó pályázatok. 2017-ben írtuk ki először. Akkor 100 millió dináros keretünk volt rá, és több mint 300-an pályáztak, amiből valamennyivel több mint 90 pályázó járt szerencsével. Idén ezt a keretösszeget megdupláztuk, így most 200 millió dinár áll a fiatal gazdák rendelkezésére. A kiírás május 21-éig áll nyitva. Nagy érdeklődés van ezen pályázatunk iránt, hiszen ahogy említettem is, 90 százalékos költség-visszatérítést tudunk biztosítani, a támogatás minimális összege pedig 500 ezer dinár, még annak maximálisan megpályázható összege 1.5 millió dinár.

A mezőgazdasági gazdaságok eszközbeszerzésére kiírt pályázatunk is fut. Itt kisebb hűtőházak felszerelésére kell gondolni, ami a zöldség, gyümölcs feldolgozására, szétválogatására, szárítására, csomagolására szolgál.

A borászok és a gombát termesztőknek kiírt pályázatunk pedig június 15-éig van nyitva.

  • Az újvidéki Mezőgazdasági Vásáron a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság standja, ahogy minden évben, így idén is megtalálható.

- Ez pontosan így van, hiszen titkárságunk igyekszik minden kínálkozó lehetőséget megragadni arra, hogy tájékoztassa a gazdákat az aktuális lehetőségekről. A mi standunk mellett a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap standja is megtalálható, akik kedvezményes hiteleket biztosítanak. Mindennek köszönhetően, a kilátogatók számára így tudunk egy helyen, a mezőgazdaság témakörében, szinte minden információt megadni.

A vásáron való látottak, az információk sokasága pedig arra ad lehetőséget az embereknek, hogy a jövőbeli befektetéseiket meg tudják tervezni. A Mezőgazdasági Vásár időtartama alatt pedig szerződések aláírására is sor kerül a standunknál.

  • Befejezésként két szót mondok: Törökkanizsa és Anita.

Mosolyog.

- Hát igen. Lehet sokan nem tudják, hogy törökkanizsai vagyok és attól függetlenül, hogy napjaim java részét Újvidéken töltöm, állandó kapcsolatban vagyok az otthoni, "régi" munkatársaimmal is. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy június 2-án és 3-án nálunk kerül megrendezésre a Gyöngyösbokréta és Durindó. Ennek a szervezésnek a munkálatai napról-napra folynak, amiből igyekszem kivenni a részemet. Ez mellett a fiatalokkal is meg  vagyok bízva. Törökkanizsán közel egy éve alakult meg a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezete, akik felett még atyáskodni kell kicsit. A Tiszagyöngye Művelődési Egyesületben, titkári mivoltomból kifolyólag, szintén próbálok hasznos dolgokat tenni.

Igazából bármilyen tevékenységből, amely a törökkanizsai közösség érdekét szolgálja, igyekszem kivenni a részem. Úgy gondolom, hogy mi egy példaértékű közösség vagyunk. Összetartóak vagyunk, amit bizonyítanak az ez év februárjában megtartott helyi közösségi választások is. Lehetséges, hogy pont a közösségi összefogás az oka annak, hogy soha nem gondolkodtam abban, hogy külföldre költözzek.

Párommal pedig pár hónapja jegyeztük el egymást, akivel a jövő évre tervezett lakodalmunk előkészületein gondolkodunk. Jelen pillanatban az életemnek egy nagyon jó, boldog periódusát élem.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon