Ellenzéki gondtalanság

Pannon RTV

A Magyar Mozgalom is elkezdte a kampányát, program híján, egy gondtalanságból elkövetett ideiglenes helységnévtábla kihelyezésével. Az esetükben kész szerencse, hogy a VMSZ kiharcolta a személyi elvű autonómiát, így a hosszúra nyúlt politikai álmukból felébresztette őket a nemzeti tanácsi választások kiírása. Ám a VMSZ, bánatukra, továbbra is a tartós megoldások híve, így szerdától újra háromnyelvű (szerb, magyar, horvát)  helységnévtábla köszönti a Palicsra érkezőket.

Kampányindítónak ennyire tellett.

Azt történt ugyanis, hogy hétfőn az MM háromtagú gyorsreagálású egysége – ha már a temérdek szaktestület nem csinál semmit –, egy fénykép erejéig kitett egy ideiglenes „SZABADKA PA LI CS” (sic!) feliratú táblát a már lecserélt mellé. Ha már szőrszálhasogatás, hát legyen szőrszálhasogatás. Sajnálatos módon a reagálás nemcsak gyors, hanem rövid is volt, így mire a média képviselői kiértek, az ideiglenes táblának már csak hűlt helyét találták.

Valószínűleg Vajdaság-szerte az illetékes vállalatok hanyagságának és a szélsőséges megnyilvánulásoknak esetenként áldozatul esett többnyelvű táblákat így lehetne pótoltatni: sok MM-es gyorsreagálású egységgel.

Egyébként, „rosszindulattal” akár azt is gondolhatná a vajdasági magyar választópolgár, hogy ez csak egy olcsó kampányfogás az MNT-választásokra. Esetleg az ellenzéki lét elviselhetetlen gondtalansága. Reméljük, a választások után is ilyen vehemensen fognak foglalkozni a helységnévtáblák kihelyezésével, és úgy általában a vajdasági magyarok közügyeivel. Mert azért itt valós problémáról van szó, amire valós megoldások szükségesek.

Közben a VMSZ és az MNT az elmúlt négy évben is foglalkozott a helységnévtáblákkal, így a már meglévők mellett, magyarul lett kiírva többek között Lázárföld, Tiszakálmánfalva, Hertelendyfalva… stb., valamint úgyszintén folyamatban van a továbbiak kihelyzése és persze a megrongáltak lecserélése is.

Igaz, nem csináltak belőle kampánytémát, de hát a szülőföldön maradást elősegítő támogatások biztosítása, a gazdaságélénkítő programok lebonyolítása, a részarányos foglalkoztatás törvénybe iktatása, a kislétszámú tagozatok beindítása, az új médiaház megépítése, a művelődési otthonok és az egyházi épületek felújítása stb. ugyebár nem olyan fajsúlyos témák, mint egy ideiglenes helységnévtábla. Mellékesen a Magyar Összefogás listájára egy nap alatt több mint 4.200 támogató aláírást sikerült összegyűjteni, jócskán túlteljesítve a szükséges 1.300-at.

Mi meg továbbra is várjuk a mozgalmas listát és aláírásgyűjtést, mert érdekérvényesítésben a gondtalan fecsegés nem tudja kiváltani a cselekvést.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon