Time for nature

HULLÓ

Június 5-e a környezetvédelem világnapja.

Néhány szlogen a környezetvédelmi világnap honlapjáról:

  • Az ételek, amelyeket eszünk, a levegő, amelyet belélegzünk, a víz, melyet iszunk, az éghajlat, mely bolygónkat lakhatóvá teszi, mind a természetből származnak.
  • Ugyanakkor kivételes időket élünk, amikor a természet üzenetet küld nekünk.
  • A magunk gondozása érdekében a természettel kell törődnünk.

Évek óta, pontosabban 1987-ben, első alkalommal szerveztünk tiltakozó felvonulást Szabadka főterén.

Figyelemmel kisérem tehát eme világnapot. Ahogy a Zorka elleni felvonulás sem sikerült, úgy a június 5-e üzenetei sem tudták megvetni lábukat országunkban. 

Búcsú a környezetvédelemtől hangulat érezhető, vagy inkább nem is érezhető semmiféle hangulat. A világnap mintha nem is ránk vonatkozna, mintha egy más bolygón élnénk és nem a mi dolgunk lenne törődni a környezetünkkel. Sokszor úgy vagyunk vele, hogy majd valaki megoldja helyettünk a problémákat. Idén azonban mintha valami más lebegne a levegőben.

A halálos vírussal való szembesülés, a bezártságból eredő befelé fordulás és a kényszerpihenő deprimáló hatása elérte talán azt, hogy átgondoljunk néhány dolgot.

Mindenki számára világos lett, hogy túlnépesedett bolygónk jövője, sorsa kizárólag tőlünk, emberektől függ, ezért hatalmas felelősség nehezedik a politikusra a döntéshozókra, a kormányokra, de a személyi, egyéni felelősség szerepe is érezhetően nőtt. A járványnak köszönhető az a kollektív felismerés, hogy környezetünk állapota közvetlenül hatással van egészségünkre. Kiderült az is, hogy jelenleg közel egy millió állat, növény és gombafajt a kipusztulás veszélye fenyeget, 2050-re minden hatodik faj végveszélybe kerülhet. A bioszféra megsérült, nagybeteg, ápolásra szorul.

Itt az ideje átkomponálni a természetről alkotott eddigi képünket, átfogalmazni a sztereotípiákat. A korlátlan, a kiapadhatatlan, a végtelen, az örök fogalmakkal is óvatosan kell bánnunk ezután. A természeti erőforrásokra vonatkozó tartalmuk ugyanis elfogyott, elpárolgott, csak nyomokban maradt.

Idén Kolumbiában szervezik a környezetvédelmi világnap szakmai tanácskozását, amelynek fő témája a biológiai sokféleség, a biodiverzitás rohamos, szinte megállíthatatlannak tűnő csökkenése lesz.

Mit tehetünk?

Tehetünk-e még valamit, vagy már elkéstünk végérvényesen?

Felvetődik a kérdés, hogy hogyan folytassa a világgazdaság, hogy mennyit fordítsunk a jövőben az energiahordozók fejlesztésére, vagy a légkör védelmének érdekében kövessük-e Svédország példáját, aki teljesen leállította a szénerőműveit és kizárólag a megújuló technológiákat alkalmaz annak érdekében, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

A mezőgazdaság jövője is kérdéses, mivel a természetes élőhelyek átalakítása a fajok tömeges kihalásához vezetett.

A kolumbiai találkozó pedig jó alkalom lesz arra is, hogy elkészítsék a jövőre, 2021-ben az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ötödik ülését, amelyet február 22–26-án Nairobiban, Kenyában szerveznek meg.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek