A csillagos ég

Kora délután indult a kipakolás. Mindenki serénykedett, ki táblázatokat töltött ki, mások fotóztak, de a csapat tapasztaltabb, de mondhatjuk idősebb fele, a finom optikai műszerekkel bajlódott. Lassan haladtak mert, a méregdrága műszereket védeni kellett elsősorban a finom púderszerű bácskai portól.  Ahogy lenni szokott amióta világ a világ, elsőként az esthajnalcsillag bukkant fel az égbolton.

A Naptól számított második bolygó, Földünk "ikernővére" a Vénusz. 

Nevét a római szépségistennőről kapta, érdekesség, hogy az egyetlen olyan bolygó a Naprendszerben, amely egy nőalakról kapta a nevét (nem tartozik ide, de talán jó témaválasztás lehetne egy, a női egyenjogúságról szóló konferenciához).

Lassan a kirajzolódott a tejút fátyla és rajta a kereszt formájú hattyú csillagkép. Mivel telihold volt, mely vörös óriásként kelt fel a keleti horizonton ezért nem tudtuk zavartalanul élvezni a csillagos eget, de maga a Hold megannyi tengere szinte tökéletesen kirajzolódott.

A fiatalokat persze a szabad szemmel nem látható égitestek érdekelték a legjobban.

Nagy sikert arattak a Jupiter holdjai és persze a Szaturnusz csodás gyűrűje is.

Éjfél tájt előadás hangzott el a holdraszállás ötven éves évfordulójáról és a nagyvárosok energiapazarló fényáradatáról mely még a távoli világűrből is látható, valamint a fényszennyezéséről ártalmairól az ember és az éjjel aktív állatok vonatkozásában.

Vajdaság és Bács-Kiskun Csillagos Égboltja – Új Turisztikai Attrakció címet viselő projekt az Interreg-IPA Magyar-Szerb Határon túli Együttműködési Program támogatásával valósul meg.  

A projekt fő célja Vajdaság és Bács-Kiskun megye eddig kiaknázatlan lehetőségeinek előtérbe helyezése, a természeti értékekkel és a kulturális örökséggel egybekötött az éjszakai égbolt minőségéhez kapcsolódva. Innovatív turisztikai ajánlatnak számít a régióban.

A nappali programok elsősorban a természetvédelmi területek látogatásához  kötődnek, míg az éjszakai csillagnézést a csendes fényszennyezéstől  mentes távoli, lakatlan  helyeken  szervezik meg,  ezért hosszútávon pozitív hatással lehet a kulturális – és a természeti  örökség  megismerésében és megóvásában. 

 Az éjszaka hangulata, a ragyogóan tiszta égbolt vizuális élménye és a csendes beszélgetések, emlékezetes és maradandó élménnyé varázsolták a  szerénynek és látszólag eseménytelennek tűnő kirándulást.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek