Új gépezetekkel gyorsabb, hatékonyabb a munka

Tarján János-Óbecse – Kapcsolható eszközök, beruházás megvalósítása

Az óbecsei Tarján Jánosék figyelemreméltó családi gazdasága többgenerációs, mindösszesen csaknem 120 hektáron folyik a termesztés, továbbá 300 hízósertést tartanak a farmon. A Prosperitati Alapítványnál több körben is pályáztak. János egyebek mellett elmondta, ennek köszönhetően lecserélhették régi gépezeteiket, gyorsabbá, hatékonyabbá válhatott mindezek által a munkavégzés.

  • Milyen eszközökre nyújtottak be pályázatot?

Valamennyi körben pályáztunk az Alapítványnál. A gépeket azért igényeltünk, hogy gyorsabbá tegyük a műveleteket, a földmegmunkálást, a termesztés vonal láncainkat. Ezáltal sokkal hatékonyabb munkát tudunk végezni és lecserélhettük végre a harminc vagy harmincöt éves régi gépeinket.

Az első pályázati körben egy középmély talajlazítóra és egy magágy előkészítőre nyújtottunk be sikeres pályázatot. Mindkettő nagyon hasznos gép. Az egyik azért, mert a forgatás nélküli műveleteket alkalmazzuk, a másik pedig a traktor teljesítményéhez képest sokkal megfelelőbb kapacitást produkál. Időt spórolunk, meg tudjuk gyorsítani a megmunkálásokat. A második körben extrudert és egy szójaszárítót igényeltünk. Mindez szintén nagyon fontos számunkra, mert foglalkozunk sertéshízlalással is. Így, ezáltal bezárhatjuk a kört, a saját terményeinket tudjuk feldolgozni. Harmadik körben egy istállótrágya szóróra pályáztunk sikeresen. Szintén egy régi, negyvenéves gépet váltottunk fel egy újra, amely mégiscsak korszerűbb, gyorsabb és könnyebben tudunk dolgozni vele. A továbbiakban kisebb kapcsolható eszközöket nyertünk, műtrágyaszórót, vetőgépet, szárzúzót, ekézőt.

  • Mekkora területen gazdálkodnak?

A saját családommal 55 hektár földterületen gazdálkodom, de összedolgozva az öcsémékkel mindösszesen csaknem 120 hektáron zajlik a termesztés. Ezenkívül a farmon jelenleg 300 hízót tartunk.

  • Számíthatnak további bővítésre, utánpótlásra a gazdaságban?

A fentiekből is kiolvasható, mindig is voltak bővítési terveink. Minden attól függ, mennyire lehet majd fennmaradni, megkapaszkodni a jelenlegi gazdasági körülmények közepette. Jómagam négy gyermeket nevelek. Magától értetődik, hogy bízom a szebb jövőben- hallottuk Tarján Jánostól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon