Tisztelet, precizitás, munkabírás

Teleki György, Magyarkanizsa – Kapcsolható eszközök, traktor, mezőgazdaság

A magyarkanizsai Teleki György beleszületett a termőföld, a mezőgazdaság szeretetébe. Az elődöktől örökölt gazdasághoz elkötelezett megbecsüléssel viszonyul, erre a hozzáállásra neveli gyermekeit is. Elmondása szerint a Prosperitati Alapítvány által nyújtott támogatások nagyban segítik ezeket a célkitűzéseket.

  • Mekkora földterületen gazdálkodnak, és mit termesztenek?

Hogy egy érzékletes példával szolgáljak, a mezőgazdaság számomra azt jelenti, mint sokaknak a horgászat, hobbi, ugyanakkor elhivatottság is. A helyi Keramika vállalatban vagyok munkaviszonyban, a családi gazdaságot az elődök iránti megbecsülésből és termőföld, a mezőgazdaság iránti szeretetből viszem tovább. 10 hektáron gazdálkodunk, elsősorban kukoricát, búzát, napraforgót termesztünk. Szójával szintén próbálkozunk, kisebb-nagyobb sikerekkel, mert ez a terület, ahogyan mondják, nem igazán megfelelő a szójatermesztésre, de azért mindent beleadunk, igyekszünk.

  • Milyen eszközökre pályázott a Prosperitatinál?

Először, 2016- ban egy vontatott tárcsára pályáztam. Ez nagyban elősegítette a munkánkat, lecseréltük az eddigi kis, 24 leveles könnyűtárcsát. Ezek után, még ugyanabban az évben megjelent a földvásárlási támogatás a Prosperitatinál, amelyet szintén sikeresen magam mögött tudtam. Aztán 2017- ben egy 400 literes permetezőre sikerült támogatást nyerni.

Nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy ilyen módon hozzájuthattunk ezekhez az eszközökhöz.

A tárcsa kimondottan segíti a talajmunkákat, úgy az őszi magágy előkészítést, ahogyan a tarlóhántásokat is. Tehát minőségi munkát tudunk végezni, amely által jobb hozamok is elérhetőek. Továbbá önmagában a talaj megművelése jobbá vált, mint eddig a kistárcsával. Arról nem is beszélve, hogy az Alapítványnak köszönhetően a későbbiekben a meglévő 37 éves traktoromat lecserélhettem egy 82 lóerős Belarus traktorra.

  • Milyen terveik vannak, illetve rendelkeznek- e utánpótlással a példamutató gazdaságon belül?

A géppark elöregedett, a további legszükségesebb eszközöket szeretnénk lassanként felújítani. Alapvetően törekszem a precizitásra, magyarán, szeretem, ha a földjeim felismerhetőek a gondos megmunkáltságról.

Van egy lányom és egy fiam, mindkettejüket a mezőgazdaság szeretetére, az elődök által ránk hagyományozott gazdaság tevékeny megbecsülésére neveljük. Egyszóval, bízunk az utánpótlásban – hallottuk a magyarkanizsai Teleki Györgytől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon