A természetes alapanyagok szerelmese

Interjú Mihók Szilviával, a Naturalis Handmade Cosmetic megálmodójával

A törökkanizsai Mihók Szilvia már gyermekként megismerkedett a gyógynövényekkel, mivel a nagyszülei is gyűjtötték és kezelték velük a különböző egészségügyi problémáikat. Tanulmányait Zentán végezte el biotechnológia szakon. Életében fontos állomás volt, amikor 2011-ben Užicere költözött és ott tanult tovább füves emberektől, elmondása szerint nagyon sok hasznos ismeretre tett ott szert. A későbbiekben döntött úgy, hogy visszatér Törökkanizsára, és eközben Belgrádban elvégzett egy gyógynövényekkel kapcsolatos tanfolyamot is. Nagyjából nyolc éve foglalkozik vállalkozás szinten a gyógynövényekből előállított termékekkel Naturalis Handmade Cosmetic néven, ami esetében annyit tesz, hogy a törökkanizsai termelő részlegében történik a termékek előállítása, míg az értékesítés online, kézműves vásárokon, illetve piacokon bonyolódik le.

Interjúmban arról érdeklődtem, milyen okból választotta a természetes anyagokból történő termékelőállítást, miként próbálja elérni, hogy minél többen használják ezen termékeket.

  • Miből eredt az ötlete, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból állítson elő termékeket?

Gyermekkoromban nagyon szerettem a nagyszüleimnek segíteni a különböző gyógynövények összegyűjtésében, tehát az érdeklődésem és szeretetem a növények iránt már egészen kis koromban kialakult. A későbbiekben azonban váratlanul párosult ehhez egy kevésbé kellemes egészségügyi indok is, miszerint szinte minden gyógyászati eszközre allergiássá váltam, és ezután nem is volt más választásom, mint alternatív megoldást találni, amik végül a természetes hatóanyagok, gyógynövények lettek.

Bevallom, kezdetben csak a családom és a barátaim részére állítottam elő termékeket, de az elégedett véleményekkel együtt rohamosan terjedt a termékeim jó híre, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre több és több megrendelés érkezik be hozzám. Akkor elgondolkodtam rajta, hogy miért ne tudnám ezt, mint vállalkozás is csinálni, és mások számára is megmutatni, elérhetővé tenni a természetes hatóanyagok jótékony hatását a termékeim által.

Úgy mondhatnám, az ötlet talált meg engem.

  • Melyek ezek az alapanyagok, és miben látja a jelentőségét, előnyét a természetességnek?

Termékeim alapanyagául körülbelül 60-70 gyógynövény szolgál, amelyek közül csak néhányat felsorolok a teljesség igénye nélkül: körömvirág, rózsaolaj, olasz szalmagyopár, csalán, galagonya, palástfű, ginkgo biloba, vadgesztenye, zsálya. A gyógynövények közül nagyon sokat magam termesztek, amelyeket pedig nem, azok begyűjtése Törökkanizsa és Péterréve környékén történik. Szigorúan olyan területekről szerezzük be őket, amelyek nem szántóföldek közelében vannak, így nem éri őket semmilyen szennyeződés.

Saját szülővárosom környékét kiskoromtól ismerem, Péterrévén pedig a párom segít, aki pedig ott mozog otthonosan. Ami pedig a természetes hatóanyagok előnyét és jelentőségét illeti…A természetes hatóanyagok sokkal jobban támogatják az egészséget, és a legkülönfélébb külső vagy belső problémákból is nagyon gyorsan meg lehet gyógyulni. Mint mondani szoktam, élő szervezetet csak élővel lehet kezelni és gyógyítani.

  • Ismertetné a termékcsoportokat, a termékei kategóriáit?

 

Az általam kínált termékek palettája igen széleskörű, mindenki találhat a saját igényének megfelelő terméke. Megtalálhatóak köztük szappanok, teák, olajok, kenőcsök, krémek, kivonatok, olajos és tinktúrák, gyógymézek, terápia párnák, és még sorolhatnám. Lehetőség van hidegen sajtolt olajok, vajak, almaecet vásárlására is, de péládul a hidegen sajtolt olajokat még nincs módomban előállítani, azokat én is kistermelőktől vásárolom meg.

  • Hogyan történik a termékek értékesítése?

Bár vállalkozásomnál van mód az online vásárlásra is, mégsem hiszek benne igazán, sokkal előbbre tartom a személyes kapcsolatfelvétel, a kommunikációt. Természetesen a termékeim megtekinthetőek a vállalkozás Facebook oldalán is, azonban mostanság nagyon ritkán frissítettem, de majd sort kerítek rá. A másik módja, amit sokkal jobban szeretek és előnyben is részesítek, az a kézműves vásárokon és piacokon történő értékesítés.

Sajnos, az utóbbi egy évben a koronavírus járványhelyzetnek követeztében kevesebb vásár volt, amelyen árulni tudtam, de bízom benne, hogy ez is mielőbb helyre fog állni. Örömmel mondhatom, hogy a legtöbb vásárlóm már törzsvásárlóm, és a további vásárlóim is az ő ajánlásaik által találnak meg és keresnek fel engem.

Jellemző rám, hogy senkit sem szeretek győzködni, fontos, hogy a vásárlóim őszinte érdeklődéssel közelítsenek a termékek irányába. Természetesen volt olyan személy is, aki kevésbé vagy nem is hitt a termék hatékonyságában, de a gyógyulás után nagy megelégedettséggel jelzett vissza, hogy a termék működött és segített. Ez mindig kellemes érzés, mert ez a természetes hatóanyagok hasznosságát és fontosságát támasztja alá.

Emellett pedig még bioboltokban is megtalálhatóak a termékeim, többek között Adán, Törökkanizsán, Óbecsén, valamint Zentán is.

  • Hogy érzi, mennyire nehéz volt az indulás, és mennyire nehéz fennmaradni magánvállalkozóként az országban?

A kezdetekkor nem is gondoltam volna, hogy ennyire nagy lesz az igény a természetes termékek iránt, és hogy rövid idő alatt ennyire kinövi magát. Mint említettem, elejében nem gondolkodtam vállalkozáson, és magam gyártottam annyit, amely elegendő volt a családom és a barátaim számára. Manapság viszont már a családom is besegít a gyűjtésbe, amit a megnövekedett rendelés szám meg is követel.

A koronavírus járványhelyzet előtt is már jelentkezett igény egy munkás felvételére, azonban a kialakult körülmények miatt ettől a tervemtől most egy időre el kellett állnom. Bizonyos értelemben egész napos szolgálatban vagyok és készségesen állok a már meglévő és potenciális vásárlóim részére, és sok esetben a kéréseik megfogalmazása és az igények megtárgyalása 1-2 óra hosszat is eltarthat. Nem könnyű fennmaradni, de ha az ember szereti a saját vállalkozását, és nem sajnálja az idejét és energiáját ráfordítani, akkor eredményesen tud működni.

Szilvia végezetül hozzátette, hogy mivel nagy igény mutatkozott a fiatalok részéről így tervezi, hogy tanfolyamot tartana tavasszal, ami tulajdonképpen egy gyógynövény túra lenne, amelyen megismerkedhetnének a gyógynövényekkel és azok hatóanyagaival.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon