A szorgalmas, kitartó munka meghozza termését

Dukai Zsolt – Palics – Kapcsolható eszközök, mezőgazdaság

A palicsi Dukai Zsolt nagyon hálás a Prosperitati Alapítványnak, amiért új gépekkel, kapcsolható eszközökkel bővülhetett a családi gazdaság. Nejével és fiával együtt dolgoznak azon, hogy folyamatosan fejlődhessenek. Az ügyes és lelkes gazdálkodó szívesen mutatta be a példás gazdaságot:

  • Milyen gépekkel, eszközökkel bővült a gazdaság a Prosperitati Alapítvány segítségével?

Az Alapítványtól első körben egy nehéztárcsára pályáztam, ami nagyban megkönnyítette a munkálatokat. Mivel az előző, húsz, harminc éves tárcsánk  kicsi volt, ennél fogva kis kapacitású is. Ezzel az újjal ugyanazt a munkát, amit a régivel három nap alatt tudtuk elvégezni, most egy nap alatt végezzük. Nem beszélve arról, hogy az új tárcsa sokkal minőségesebb munkát végez, mint a régi. Az újonnan vásárolt eke szintén megkönnyítette a gazdaságunkban folyó munkálatokat.

A régi ekénk kisebb teljesítményű volt, nem tudtunk minőségi munkát végezni vele. Az új ekével gyorsabban, egyszerűebben el tudjuk végezni a munkálatokat, gondolok itt arra, hogy a szármaradványokat, búzatarlót, mindent sokkal egyszerűebben le tudunk szántani vele és sokkal rövidebb időn belül el tudjuk végezni általa a munkát. Továbbá pályáztunk pótkocsira, egy az eddiginél nagyobb pótkocsira, mert ugye kis pótkocsikkal a termények hazaszállítása is nagyon nehézkes.

A Prosperitati Alapítvány pályázatai nagyban segítették a gazdaságunkat. Nélkülük, a lehetőség nélkül valószínűleg egy élet munkája sem lett volna elég, ahhoz, hogy új gépeket vásároljunk.

  • Mekkora földterületen gazdálkodnak, és mit termesztenek?

A gazdaságunkon belül húsz éve foglalkozunk földműveléssel, a feleségemmel és a fiammal együtt. Termesztünk napraforgót, kukoricát, búzát. Az utóbbi években foglalkozni kezdtünk olajrepcével is, mivel ez a növény meglehetősen kifizetődőnek bizonyul. Továbbá csaknem húsz éve már, hogy fokhagyma termesztéssel is foglalkozunk. Összesen 25 hektár földet munkálunk.

  • A jelek szerint utánpótlásban nincs hiány, a jövő nemzedéket illetően. Milyen egyéb bővítési terveik vannak?

Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy a fiunk is ügyesen dolgozik velünk és a saját különálló gazdaságán belül is. A gépek és eszközök elöregedése miatt folyamatos bővítésre van szükség a gazdaságban. Éppen ezért minden pályázati lehetőséget megragadunk majd a jövőben is- hallottuk a palicsi Dukai Zsolttól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon