A szántóföldi munkában nincs megállás

Zenta – Kapcsolható eszközök, traktorvásárlás

A zentai Dulity Róbert példás gazdaságában, takaros tanyáján minden a mezőgazdaság iránti őszinte elkötelezettségről, gondosságról tanúskodik. Folyamatosan igyekeznek fejleszteni, bővíteni. Több körben is pályáztak a Prosperitati Alapítványnál. Róbert elmondása szerint, a nyert mezőgazdasági eszközök nagy segítséget jelentettek, megkönnyítik, felgyorsítják a munkavégzést, amelyben nincs megállás. Mint mondta, a mostani bizonytalan, járványos időben sem riadnak meg a kihívásoktól, teszik a dolgukat, a munkának mennie kell, a termőföld megköveteli és meg is érdemli a gondoskodást.

  • Milyen eszközökkel gazdagodtak a Prosperitati nyújtotta lehetőségek által?

A pályázatok első körében négyvasú forgatós ekét pályáztunk sikeresen. Az eszköz megkönnyíti a dolgunkat abban, hogy könnyebben meg tudjuk szántani a parcelláinkat, nincs annyi fölösleges naftafelhasználás, tehát üzemanyag pazarlás a munkában. Nem hagyunk barázdát ezentúl a parcellákban, a korszerű géppel sokkal gyorsabban el tudjuk végezni a munkát, amit kilátásba helyeztünk.

Nyertünk továbbá egy hengert, ez az eszköz nagyban elősegíti a tavaszi keléseket, illetve a nedvesség megőrzésében segíti a munkánkat.

Az elmúlt években, amióta az eszköz megvan, produkáljuk a legjobb keléseket a termesztésben. Ilyenre eddig nem volt példa.

Pályáztunk még egy vetés előkészítőt, amely szintén a minőségesebb szántóföldi munkák elvégzéséért felelős. Ezenkívül sikerült egy hatvan lóerős traktort meg egy permetezőt nyernünk az Alapítvány jóvoltából.

Mindez felbecsülhetetlen támogatást jelent.

Például a permetezővel is nagyban növekszik a termesztés, korszerűbb eszköz és általa pontosabban tudjuk kijuttatni a megfelelő vegyszermennyiségeket.

  • Mekkora területen gazdálkodnak, mit termesztenek?

Hatvan hektáron termesztünk búzát, kukoricát, napraforgót. A terményárak nem a legkedvezőbben, de bizakodóak vagyunk, kitartunk.

  • Tudnak- e zavartalanul dolgozni, most a járványos időben, amikor gyakorlatilag a tavaszi munkálatok lényege zajlik?

Tesszük a dolgunkat, a megélhetésért naponta, ilyen és minden fajta  körülmények között meg kell dolgozni, nincs mese…Emlékszem, annakidején, a polgárháború napjaiban is rendületlenül folyt a munka. A termőföld megköveteli és meg is érdemli a folyamatos gondoskodást.

  • Milyen további tervei vannak, szeretne- e pályázni, illetve van- e utánpótlás a családi gazdaság továbbvivéséhez?

Jelenleg is nagyon várjuk a Prosperitati földvásárlási pályázatának eredményét. Emellett a jövőben tennénk további lépéseket a géppark modernizálása érdekében. Meglehetősen elöregedett gépeink vannak, az átlagéletkoruk körülbelül harminc évre tehető.

Minden bizonnyal pályázni fogunk még. Egy nagyobb traktor meg pótkocsi hasznos volna, tovább gyorsítaná a munkát.

Két lánygyermekem van, máris érdeklődnek, ha szükség van rá, ők is besegítenek. Reménykedünk és tesszük a dolgunkat – hallottuk a zentai gazdálkodótól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon