Sokoldalú termesztés, folyamatos bővítés

Tóth Mónika – Öntözőrendszerek, földvásárlás, kapcsolható eszközök – Szentmihály

A szentmihályi Tóth család gazdasága a sokoldalúságon alapul. A Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségivel teljes mértékben éltek. Elmondásuk szerint, mindez sokat segített a termesztési folyamatokban és a közeljövőben, az új kiírásoknak köszönhetően további bővítéseket terveznek. Eredményeikről, tapasztalataikról Tóth Mónika nyilatkozott:

  • Milyen eszközökre pályáztak eddig az Alapítványnál?

Az első körben egy tifont igényeltünk, esőszárnyakkal. Nagy segítség számunkra, szárazság idején különösképpen. A fokhagyma öntözésére például mindig nagyon jól jön, mondhatni nélkülözhetetlen. Önerőből nem tudtuk volna megvásárolni.

A második körben földvásárlásra pályáztunk, 4 és fél lánc földet vásároltunk meg a Prosperitati segítségével. Immár több évben vettünk le róla szép termést.

A harmadik körben egy pneumatikus vetőgépet pályáztunk és nyertünk. Kukoricára és napraforgóra használjuk. Eddig mindig úgy munkáltattuk, más földművessel vagy baráttal, illetve azokkal, akiknek volt vetőgépük, lehetőségük, nekünk eddig nem volt.

A pályázatnak hála, ezentúl akkor vetünk, amikor akarunk, amikor megfelelő az időjárás és a talaj hőmérséklete is. 

Pályáztunk továbbá egy 100 lóerős traktorra, egy három vasú ekére és egy talajelőkészítőre.

  • Mekkora a gazdaságuk és mit termesztenek? 

Harminc hektár földterületen termesztünk búzát, kukoricát, napraforgót, huszonöt hektárra kötöttünk integrátori szerződést is. Továbbá termesztünk fokhagymát és egyéb zöldségféléket, fóliasátras növénytermesztés formájában.

  • Hol értékesítik ezeket a terményeket?

A nagybecskereki piacon saját asztalunk van, ott árusítjuk, illetve a nagybani piacon, viszonteladásban.

  • Milyen további terveik vannak, illetve van- e utánpótlás a családi gazdaságon belül?

Két fiúgyermekünk van. Egyikük gimnazista, a másik egyetemista. Van okunk bízni benne, hogy átveszik, továbbviszik majd az elődök által és általunk felépített gazdaságot.

Ami a további pályázást illeti, nagyon megragadta a fantáziánkat a Prosperitati Alapítványnál most kiírásra kerülő fóliasátras növénytermesztésre vonatkozó lehetőség. Ezen a területen szeretnénk bővítéseket eszközölni a jövőben- hallottuk Tóth Mónikától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon