,,A Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségek erősítik a gazdaságunkat”

Nagy Farkas Menyhért – Hajdújárás – Beruházás megvalósítása, többéves ültetvények, öntözőrendszerek

A hajdújárási Nagy Farkas Menyhért gazdaságában fejlődést jelentettek a Prosperitati Alapítvány pályázatai által nyújtott lehetőségek. A gyümölcs- és zöldségtermesztők fokozottan ki vannak téve az időjárás, a piac és egyéb körülmények változékonyságának, kiszámíthatatlanságának. A hajdújárási gazdálkodó elmondása szerint, az Alapítvány támogatásai teszik őt bizakodóvá és reményteljessé az ágazat jelenét, jövőjét illetően.

  • Milyen beruházásokra pályázott és mindezek milyen módon könnyítik a munkát, a termesztést, betakarítást, értékesítést?

Először egy öntöződobra pályáztunk, sikeresen. Ezt követően pedig a hűtőkamrához panelekre nyújtottunk be eredményes pályázatot, végül pedig támrendszert igényeltünk a gyümölcsösbe. Mindösszesen három sikeres pályázatunk volt.

 

Gyümölcstermesztéssel, újabban pedig krumplitermesztéssel is foglalkozunk. Az öntözőrendszer a gyümölcsészetben és a burgonyatermesztésben is elmondhatatlanul jól jött. Mindezen támogatás, a panelek nélkül nem építhettem volna fel a hűtőkamrát. Mondanom sem kell, mindez nagyon sokat jelentett a gazdaságom számára.

  • Hogyan zajlik a munka a családi gazdaságban, illetve milyen módon értékesítik a terményeket?

Tizenhárom hektáron gazdálkodunk, ebből nyolc hektárt gyümölcsös tesz ki. Ebben terem alma, őszibarack, sárgabarack, szilva, cseresznye, meggy. Továbbá újabban burgonyatermesztéssel is foglalkozunk.

Jelentős mértékben ki vagyunk szolgáltatva a körülményeknek, gondolok itt a viszonteladókra, de akár az időjárási körülményekre is. Tavaly például az almahozam sínylette meg. Idény reménykedünk a sárgabarack termésben, ami pedig általában megéri az a krumplitermesztés.

  • Milyen további pályázási, újítási terveik vannak?

Tervezünk pályázni a jövőben is. 

A Prosperitati Alapítványnál folyamatban van jelenleg is egy traktor megpályázása. Régi traktorokkal dolgozunk, sokkal nehezebb és hosszadalmasabb így a munka. Ennélfogva továbbra is különböző új gépek beszerzése van előrelátva a gazdaságon belül. A lányomék külön gazdaságot vezetnek, így bízunk benne, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztésnek lesz jövője, továbbviszik majd a gazdálkodási hagyományokat a családon belül - hallottuk Nagy Farkas Menyhérttől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon