Otthon a gazdaságban, itthon a jövőben

Bunford Attila – Szaján – Kapcsolható eszközök, mezőgazdaság

A szajáni Bunford Attila példás családi gazdaságában a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően jelentősen bővült a géppark. Utánpótlással is büszkélkedhet, fiával közösen művelnek, csaknem 100 hold földterületet, emellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. Attila örömmel mutatta be tevékenységüket, beszélt a további tervekről, igényekről is:

  • Milyen eszközökkel bővült a gazdaság a Prosperitatinak köszönhetően?

Az első körben pályáztam rakodót, nagyon sokat segít, szükséges a gazdaságom számára. Második körben silózót pályáztam és nyertem meg. Az szintén rendkívül hasznos a jószágok számára, nekik a silótakarmány nagyon jót tesz. Földterületre is pályáztam, nem nagy parcellára, de nagyon jól jött. Továbbá egy permetezővel szintén gazdagabbak lettünk, hála az Alapítványnak.

  • Mekkora területen gazdálkodnak, milyen nagy az állatállomány?

Csaknem 100 holdon gazdálkodunk, fiammal közösen. Állattenyésztéssel is foglalkozunk, van tizenkét darab tehenünk, tejhaszonnal szintén dolgozunk.

  • Ezek szerint van utánpótlás, van mire, kire alapozni…

Az adott körülményekből, a rendelkezésünkre álló területből, állatállományból igyekszünk a legtöbbet kihozni. Szerencsére a fiam is otthon van a mezőgazdaságban, itthon kíván boldogulni a jövőben is. Megnyugtató a tudat, hogy az, amit a családi gazdaságban eddig sikerült megteremteni, megőrizni, mindaz fennmarad. Folyamatosan igyekszünk fejlődni, bővíteni is.

  • Milyen eszközre volna még szükség, illetve miben látnak lehetőséget a jövőre nézve?

Állandóan résen kell lenni, a pályázatok terén is, de a gépesítésben szintén. Nagy hasznát vennénk még egy körbálázónak és földterületnek. Ahhoz, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk a fiatalok itthonmaradását folyamatosan bővítenünk kell a munkált földterületek számát.

Ez nem könnyű, a lehetőségek ritkán adottak, de igyekszünk. Ezenkívül nagy probléma még a munkaerő hiánya, a gépesítés ezért olyan fontos cél a gazdaságon belül- hallottuk Bunford Attilától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon