A mezőgazdaság iránti szeretetből, az örökölt föld iránti tiszteletből

Traktor, kapcsolható eszközök

A péterrévei fiatalembert, Kalapos Istvánt a (szülő)földhöz való erős ragaszkodás jellemzi. Ő maga főállásban kereskedőként dolgozik, a családi gazdaságon belül nem rendelkeznek nagy földterülettel. Hobbi szinten foglalkoznak mezőgazdasággal, de semmi pénzért nem válnának meg az örökölt, az elődök által gondosan művelt és rájuk hagyományozott, valamennyivel több, mint öt hektárnyi szántóföldtől. A fiatal gazdálkodó elmondása szerint, a Prosperitati Alapítvány pályázatai által egyre minőségesebb talajmegmunkálást tudnak kivitelezni, folyamatosan bővítik a kapcsolható eszközök gépparkját a családi gazdaságban.

  • Milyen eszközökre pályázott a Prosperitati Alapítványnál?

Az első körben egy talaj előkészítőt igényeltem, ez nagyban hozzájárult a gazdaságunk fejlődéséhez. Korszerűbb, szebb munkát tudunk vele végezni. A második körben egy új ültetőre pályáztunk, ilyen eszköz eddig nem volt a gazdaságunkban.

 

Nagyon örülünk a modern gépezetnek, sorára szórja a műtrágyát, elektronikával is ellátott, tehát nagyon komoly, hatékony munkát tudunk végezni vele. Mindez nagymértékben hozzájárult a fejlődésünkhöz és a gazdaság gyorsaságához is. Lényegesen egyszerűbbé tette a műveleteket. Mondanom sem, kell, hogy a mindezek után megpályázott és elnyert traktor, mekkora segítséget jelentett.

  • Megéri gazdálkodni kis földterületen is?

 

Kereskedő a végzettségem, főállásban egy helyi boltban dolgozom. A tevékenység iránti szeretetből és az elődök meg az általuk ránkhagyott termőföld iránti tiszteletből foglalkozom mezőgazdasággal. Alig több mint öt hektár saját földet művelünk, azon kizárólag kukoricát és napraforgót termesztünk.

  • Vannak- e további bővítési terveik?

Későbbiekben is szeretnénk pályázni, amennyiben lesz rá lehetőség. Nagy szükség volna még különböző kapcsolható eszközökre.

Például egy új, nagyobb kapacitású talajlazító lenne igen hasznos, hiszen az új traktor már elbírná és hatékonyabb, gyorsabb munkát végezhetnénk általa- hallottuk Kalapos Istvántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon