,,Igyekszem átadni munkatapasztalataimat a családi gazdaságon belül”

Bakos József –Lukácsfalva – Konyhakerti növények termesztése

A közép-bánáti, lukácsfalvi Bakos József minden tudását és munkatapasztalatát igyekszik megosztani családja következő nemzedékeivel, hogy a takaros, idénymunkásokat is alkalmazó gazdaság jövedelmezően fennmaradjon. Folyamatosan élnek a pályázati lehetőségekkel a konyhakerti növénytermesztést végző családi gazdaságon belül, hálásak a Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségekért. Minderről József készségesen mesélt:

  • Milyen eszközöket, gépezeteket igényeltek az Alapítvány pályázatain?

Igényeltem és kaptam egy tárcsát, amit nagyon vártunk, hisz rengeteget segít, dolgozunk vele folyamatosan. Továbbá egy fóliát, amelyben most paprikatermesztés folyik, továbbá egy présgépet, egy kézi és egy motoros emelőt valamint egy traktort is. Mindezért nagyon hálásak vagyunk a Prosperitatinak és Magyarország kormányának. Ehhez fogható támogatást, segítséget remélni sem mertünk ezelőtt.

  • Mekkora területen folyik a munka és mit termesztenek?

Körülbelül harminc hektáron gazdálkodunk. Konyhakerti növénytermesztéssel foglalkozunk, paradicsomot, paprikát, uborkát, brokkolit, burgonyát és sorolhatnám, mi mindent termesztünk. Például a paradicsomot főzve, üvegben is értékesítjük.

  • Miként történik az értékesítés a többi növény esetében?

Ami a terményeink értékesítését illeti szállítottunk az oroszokon keresztül, hagymát, káposztát, de Nagybecskereken, Belgrádban, Újvidéken is árusítunk. Az árak nem a legjobbak, de el lehet adni a terményeket. Végzünk eladást nagybani piacon is, továbbá néhány viszonteladóval együttműködünk.

  • Milyen pályázási, fejlesztési terveik vannak?

Jómagam igyekszem átadni a munkatapasztalataimat a következő nemzedéknek a családban. Hála Istennek, hogy van kinek, a lányomék és a fiamék családja is gazdálkodik, külön-külön, de összefogva is végezzük a dolgunk. Hat unokával büszkélkedhetek, bizakodóak vagyunk a jövőt illetően is. A szárazság sokszor hátráltatja a munkát, de mindig a fennmaradáson igyekszünk.

További tervünk, mindent folytatni, folyamatosan pályázni, bővíteni. A faluból sokan kivándoroltak nyugatra, mi nem tervezünk elmenni, kitartó munkával azon vagyunk, hogy megteremtsük a szülőföldön való boldogulás körülményeit, akár a következő generációk számára is

–  hallottuk Bakos Józseftől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon