Harmóniában a természettel

Kancsár Márton, Szenttamás – Öntözőrendszerek, kapcsolható eszközök, földvásárlás

 A szenttamási Kancsár Márton gazdasága egy gondos, takaros tanya köré összpontosul. Egyben ez a hely a család állandó élettere is. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően földterülettel és nélkülözhetetlen eszközökkel bővült a több generációs gazdaság, sőt további terveik vannak.

  • Milyen gépekre, eszközökre nyújtottak be pályázatot?

Négy sikeres pályázat, négy sikeres elbírálás van mögöttünk. Ahhoz, hogy szemléltessük a pályázat nagyságát, meg kell mondani, hogy a négy pályázat összértéke megközelíti gazdaságunk körülbelül két évi bruttó bevételét.

Az első körben egy öntöződobot vásároltunk az Alapítvány segítségével.

Második körben sikeresen három hektár földterülethez jutottunk.

A harmadik körben egy talaj előkészítővel gazdagodtunk. A negyedik körben egy tíz tonnás pótkocsit sikerül vásárolnunk az alapítvány segítségével.

Minden eszköznek nagyon örülünk, de talán legközelebb áll a szívünkhöz az a három hektár földterület, amit a tanya közvetlen közelében vásároltunk. Ezzel a három hektárral további tíz hektárt tudtunk tagosítani, mindössze néhány száz méterre a tanyától. Néhány évvel ezelőtt kikotorták a Krivaja folyót, így ideális körülmények adódtak az öntözéshez is. Előfordultak, folyamatosan vannak nagy szárazsági időszakok, az öntöződobot így jelentős mértékben kihasználtuk, használjuk.

  • Az utánpótlás miatt sem kell aggódniuk…

Célunk, hogy egy viszonylag erős gazdaságot építsünk ki. Két fiú gyermekünk van, szeretnénk őket itthon marasztalni. Mindkettő továbbtanul, a nagyobb egyetemista, a fiatalabbik középiskolás, de mindketten élnek-halnak a tanyáért, a gazdaságért. Jelenleg 25 hektáron termesztünk szóját, kukoricát. Továbbá próbálkozunk méhészettel is.

  • Milyen fejlesztési terveik vannak?

Természetes számunkra, hogy folyamatosan pályázunk.

A gazdaságunk annyiban különleges, hogy egyben az életterünk is. Harmóniában élve a természettel a tanyán lakunk és az körül munkálkodunk. Egyedi, békés és nagyon szép a természeti környezet, amely övezi a helyet. A tanyán állandó jelleggel munka folyik, mindez gyakran odavonzza az érdeklődőket, látogatnak hozzánk iskolai kirándulók, természetjárók.

Elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer majd a turizmus területén is kipróbáljuk magunkat, akár a Prosperitati pályázatain keresztül is, célzatosan felfejlesztve a helyet, ahol élünk és dolgozunk jelenleg is- hallottuk Kancsár Mártontól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon