Ha virágot, szépet, akkor Kádár- kertészet

Kádár Adrián, Palics, Virágkertészet, többéves ültetvények, földvásárlás

A palicsi Kádár Adrián, jelentős múltú (virág) kertészete többfajta hasznos segítséget kapott a Prosperitati Alapítvány pályázatai által. Az előzőleg zöldségtermesztéssel foglalkozó, máig példásan rendezett gazdaság történetéről, mindennapjairól a fiatal, ügyes és lelkes gazdálkodó készséggel mesélt:

  • Mit termesztenek, és mekkora területen gazdálkodnak?

2010-ben kezdtünk el foglalkozni virágtermesztéssel, előtte zöldségtermesztést végeztünk. Annak már nem láttam akkora piacát, így aztán lassan, fokozatosan kezdtünk áttérni a virágtermesztésre. Minden évben több és több fóliát csináltunk. Kis lépésekben tudtunk fejlődni, a fontos, hogy egyáltalán tudtunk előrelépést elérni. A virágot fólia alatt 2000 négyzetméteren, 1000 négyzetméteren szabad földön, császárfát 6 hektáron termesztünk.

  • Mindezek nagy részét az Alapítvány támogatásainak segítségével valósították meg. Mire pályáztak a Prosperitatinál?

 

Tudtunk élni a lehetőséggel, alkalmunk nyílt néhány fóliaházat építeni. A harmadik körben többéves ültetvényre is nyertünk pályázatot, császárfa telepítésére. Mindezt szintén egy elég nagy területre vonatkozóan sikerült megnyernünk. Ilyen módon el tudtunk ültetni több ezer fát. Bízunk benne, hogy annak is lesz piaca. Földvásárlásra és a többéves ültetvények kiírásának újabb körében szintén pályáztunk, virágpalánták telepítésére. Mindez folyamatban van jelenleg.

  • A fentiekből kiolvasható, folyamatos előrelépésre törekednek. Milyen további bővítési terveik vannak?

Tavasztól őszig, a főszezonban van négy, öt munkásunk és télen is foglalkoztatunk néhány állandó embert. Két személy egész éven át állandó munkában van nálunk.

 

Azáltal, hogy megnyertük a pályázatot még több embernek tudunk munkát adni és bízunk benne, hogy az elkövetkező években további munkaerőt tudunk majd foglalkoztatni.

Tervben van, hogy a következő pályázatok alkalmával szintén résztveszünk, amennyiben lesz a gazdaságunk számára alkalmas kiírás. Például, amennyiben a mezőgazdaságon belül lenne még lehetőség fólia alatti termesztésre pályázni, akkor mindenképpen pályáznék rá biztosan- hallottuk az ambiciózus fiatalembertől, a palicsi Kádár Adriántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon