,,Folytatjuk az őseink által ránk hagyott gazdálkodási tradíciót”

Varga Ákos – Kishegyes – Juhok és kapcsolható eszközök

A kishegyesi Varga Ákos agrármérnök a családi tradíciókat tiszteletben tartva és azokhoz igazodva tartja fent és fejleszti a nagyapjától rájuk hagyományozódott tanyát, gazdaságot. A Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségeinek köszönhetően bővíthette az állatállományt és a munkaeszközök sorát. Készséggel mutatta be a gyümölcsöző gazdaságot, mesélt a fejlesztésekről:

  • Mire pályázott és milyen bővítési lehetőségekhez jutott a Prosperitati Alapítvány segítségével?

Több ízben pályáztam, első körben tenyészállatokra pályáztam, harminchét darab württembergi toklyót sikerült vásárolni. A második körben egy tárcsa, majd a továbbiakban egy bálázó kerülhetett a tulajdonomba az Alapítványnak köszönhetően. Mindez nagyon sokat jelent, önerőből sajnos ezt nem nagyon tudtuk volna megvalósítani, így viszont lehetségessé vált a továbblépés, a fejlődés.

  • Miből áll a gazdasága?

A fent említett juhok mellett sikerült egy kossal is bővíteni az állatállományt, ezenkívül termesztünk gabonát, napraforgót, kukoricát, különböző takarmánynövényeket. A szüleimmel és testvéremmel közösen gazdálkodunk, nagyapámtól örököltük a tanyát, ő már nagyban juhászkodott annakidején és mi ezen keresztül szerettük meg az állatokat és folytatjuk az őseink által ránk hagyott tradíciót.

  • Terveznek- e további pályázást, bővítést?

Vannak még terveink, folyamatosan szeretnénk bővíteni az állatállományt, valamint a gépeket is szükségesnek látjuk lecserélni lassanként.

Jelenleg is folyamatban van egy pályázatunk a Prosperitatinál, trágyaszórót igényeltünk. Bizakodóak vagyunk, elődeink példájából és a saját tapasztalatainkból tudjuk, a kitartó munka meghozza eredményét- hallottuk a fiatal szakembertől, Varga Ákostól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon