Fél évszázados családi vállalkozás

Kazinczy Beáta, Ada, Pletex DOO – Eszközbeszerzés

Az adai vállalkozói hagyományok, tapasztalatok példaértékűek vajdasági, de országos szinten is. Ilyen nagy múltú, idén ötven esztendős, generációkon átívelő, tiszteletre méltó munkát végez, tevékenységet fejt ki a kötött ruházat gyártásával foglalkozó családi vállalkozás, amely idővel a Pletex DOO nevet kapta, később kinőtt belőle a Pletex Art nevű családi vállalkozás is.  Kazinczy Beáta igazgató egyebek mellett elmondta, már nagyszülei is működtettek kézi kötődét, majd a félautomatizáltságot gépesítés, cégalapítás követte a szülei részéről. Ezt a figyelemreméltó, értékes hagyományt viszi tovább ő maga, családjával együtt. Folyamatosan igyekeznek bővíteni, fejleszteni. Mindebben nagy segítségükre volt a Prosperitati Alapítvány pályázati támogatása.

  • Mikor és milyen módon alakult a vállalkozás?

A tevékenységünk, a vállalkozásunk megalapítása a távoli múltba nyúlik vissza. Nagyszüleim kézi kötöde működtetésével foglalkoztak. Később félautomata módon a szüleim vitték tovább, alapítottak kötödét, anno 1970- ben. 1998- ban az anyám, Tóbiás Klára és az apám, Tóbiás József alapításának egyesítésével jött létre a Pletex DOO vállalat. Miután a szüleim nyugdíjba vonultak, én vettem át a vállalat igazgatását. Idővel emellett kinőtte magát egy konfekciós vállalkozás is, a Pletex Art.

Kizárólag kötöttáru gyártásával foglalkozunk, női és férfi ruházattal egyaránt. Németországba, Belgiumba, tehát külföldre végzünk szolgáltatásként bérmunkát. Egyelőre ötvenöt munkással dolgozunk, de szeretnénk bővíteni.

  • Milyen eszközöket igényeltek a Properitati Alapítványnál?

A Prosperitati Alapítványtól lehetőséget kaptunk arra, hogy kicserélhettük a varrógépeinket, modernebb gépekre. Mindez szintén újabb munkalehetőségek biztosítását tette lehetővé számunkra és nagyobb kapacitást eredményezett.

  • Milyen további terveik vannak, illetve biztosított- e utánpótlás ebben a jelentős múltú cégben?

Ahogy a fentiekben említettem, a család két vállalkozást működtet. A jövőben szeretnénk realizálni a Pletex DOO és a Pletex Art fúzióját. Ezáltal is további pályázatokon kívánunk résztvenni a fejlesztések érdekében. Tervünk, hogy a mostani helységekből át tudjunk pakolni egy nagyobb helyre, ahol egyben végezhetnénk a termelés egészét, úgy a kötödét, mint a konfekciót. Ezáltal a munkásainknak is lehetőséget nyújtanánk arra, hogy csak délelőtti váltásban dolgozzanak. Most két váltás van, délelőtti és délutáni. Főleg a dolgozó nőkre szeretnénk ezzel tekintettel lenni. Legtöbbjüknél gyermekek is vannak otthon, ezért érdekükben sokkal praktikusabb volna egy, vagyis délelőtti váltásban dolgozni. Egyébként családias nálunk a munkahelyi légkör is, ennek nagyon örülünk, erre büszkék vagyunk.

Természetesen a gyors, hatékony munkavégzés, az alkalmazottak számának növelése érdekében pályázni szeretnénk további korszerűbb gépezetekre. Bízunk abban, hogy úgy a Prosperitati pályázatai, mint a folyamatosan alakuló világgazdasági tényezők ezt lehetővé teszik majd. Annak is nagyon örülünk, hogy vezetői utánpótlás is mutatkozik, három gyerekünk van, a legidősebb fiunk máris élénken érdeklődik a cég működtetése, jövője iránt - hallottuk az adai sikeres cég vezetőjétől, Kazinczy Beátától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon