Együtt a család, reményteljes a jövő

Paska Edit,Temerin - Kapcsolható eszközök, beruházás megvalósítása

A temerini Paska Edit és családja nagyon hálás a Prosperitati Alapítvány nyújtotta pályázati lehetőségekért. Példás gazdaságuk többfajta eszközzel, gépezettel is bővült az elmúlt évek során. Két fiúgyermekük (a fiatalabbik négy év külföldi tartózkodás után hazatérve) szintén a mezőgazdaságban, a szülőföldön való boldogulásban látja jövőjét.

Edit örömmel mesélt a családi gazdaságról, annak eredményeiről:

-Milyen eszközökkel bővült a gazdaság a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően?

- Több körben is sikeresen pályáztunk, mindezért nagyon hálás vagyok. Egy nyolc tonnás pótkocsit, valamint egy 1500 literes, hidraulikus szárnyakkal ellátott permetezőt, egy szója extrudáló gépet igényeltünk és nyertünk. Továbbá bővülhetett a gazdaság egy forgatós ekével, magágy készítővel, mulcsozóval, gruberrel és ekére szerelhető rögtörővel.

A gépezet igen öregek voltak már. Annak idején az apósom vásárolta meg őket. Mi átvettük tőle a gazdaság vezetését. A 30, illetve 40 éves gépek el voltak amortizálódva, így próbáltuk elsőként azokat a dolgokat megújítani, amelyek feltétlenül szükségszerűek. Mondanom sem kell, most egészen más egy új pótkocsival szállítani a magokat, praktikusabb, biztonságosabb is. Továbbá, ami például a permetezőt illeti, eddig csak kis gépünk, permetezőnk volt, 800 literes, most egy 1500 litereset igényeltünk. Ezzel értelem szerűen rövidebb idő alatt nagyobb felületet tudunk lepermetezni. A szójasütő gépet viszont azért igényeltük, hogy télidőben, amikor nincs annyi munka a határban, fel tudjuk dolgozni a termést, a szóját ilyen módon tudjuk hasznosítani. Magyarán, hogy szélesebb legyen az anyagi lehetőségünk.

Úgy látom, hogy az állandóan változó világunkban a gazdaság fejlesztésében ezek a pályázatok jelentik az egyedüli lehetőséget számunkra, kis- és középgazdaságok részére. A Prosperitati Alapítvány segítsége nélkül nem tudnánk új gépeket vásárolni, így viszont végül is az önerő árán nem egy öreg, használt gépet tudunk venni, hanem egy teljesen újat, ami mégis csak garantáltabb minőségű.

-Mekkora földterületen gazdálkodnak, és mit termesztenek?

-Ötven hektárt művelünk, ennek egy része saját, a többi bérelt szántóföld. Mindezen főként szóját és kukoricát termesztünk.

-Úgy tudom, az utánpótlás miatt sem kell aggódniuk a családon, a gazdaságon belül. Milyen további terveik vannak?

- Két fiunk van, az idősebbik, Tamás kimondottan szereti a mezőgazdasági tevékenységeket művelni és mindebben látja jövőjét. A fiatalabbik, Balázs négy év után most költözött haza Németországból, már ő is segítségünkre van a munkában és itthon kíván boldogulni. A Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségei nagy előrelépést jelentenek számunkra, nem győzzük eléggé megköszönni. Immár együtt a család és reményteljesen tekintünk a jövő felé- hallottuk Paska Edittől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon