,,Családi gazdaságunk a múltunk, jelenünk és jövőnk”

Sáfrány Csaba – Királyhalom – Kapcsolható eszközök, traktor, földvásárlás, beruházás megvalósítása

A királyhalmi Sáfrány Csabának már a nagyapja is mezőgazdasággal foglalkozott. Bátyja és ő is továbbviszi a családi gazdaságot, amelyben zöldség és immár gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak. A fiatal gazdálkodó nagyon hálás a Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségekért. Tevékenységükről, terveikről a következőket nyilatkozta:

  • Milyen eszközöket, forrásokat igényelt az Alapítványtól?

Az első körben egy traktorra pályáztam. A régi traktor már nagyon megérett a cserére, le volt amortizálva. Második körben a hűtőház befejezésére nyújtottunk be sikeresen pályázatot. Félig kész volt, az épület megvolt és a szigetelést az ajtóra szintén megpályáztuk. A harmadik körben kétsoros krumpliszedőre pályáztunk. Ennek esetében is rendelkeztünk már egysorossal, de nem győztük megfelelő tempóban a munkát és ott is nagyon hiányzott már egy fejlesztés.

Később földterületre pályáztunk, a szomszédságban, tehát olyan részre, amely nincsen messze.

Ezáltal a kötött talaj mellett van immár homokos földünk is, ahol tudunk például újkrumplit és több mindent is termeszteni.

  • Mekkora területen gazdálkodik, és mit termeszt?

A saját és bérelt földterületekkel együtt összesen huszonnégy holdon termesztünk különböző zöldségféléket, karfiolt, káposztát, brokkolit stb. Legújabban újkrumplival, sőt gyümölccsel, almával is próbálkozunk.

  • Milyen módon történik a termények értékesítése?

Eddig a nagybani piacon értékesítettük a terményeket. Amióta azonban az meglehetősen beszűkült, jelenleg háztól, nagybani eladással értékesítünk.

  • Milyen további terveik vannak?

Nagyon fontos számunkra, hogy a hűtőházak rendben legyenek. Mindezek felépítéséhez is felbecsülhetetlen támogatást jelentett a Prosperitati Alapítvány nyújtotta pályázati lehetőség.

Szeretném megragadni  az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Magyarország kormányának és az Alapítványnak a segítségért, amely sokunk munkáját, életét, szülőföldön való boldogulását megkönnyítette.

Van egy lányom és egy fiam, reménykedem benne, hogy a többgenerációs családi gazdaságunk általuk is továbbél majd- hallottuk Sáfrány Csabától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon